Foto: Patrik Lindgren

6 tips för att köra snålt!

Köra snålt vill de flesta av oss göra, men hur gör man egentligen? Här har du en guide som ger dig mer utrymme i plånboket som kan gå till annat än kostnader för bland annat drivmedel och däck.

Det är en konst att köra snålt, det är dock inget svårt. Alla kan köra snålt, om vi bara vill. Men alla kanske inte har koll på hur man ska gå tillväga, av den anledningen har vi satt samman nedanstående guide som i sex punkter förklarar för dig hur du på ett enkelt och effektivt sätt kan sänka dina bränslekostnader, samt andra kostnader som hör bilägandet till.

1 Från stillastående ska du åka en kort sträcka på ettans växel, kanske bara ett par billängder. Accelerera rätt ordentligt upp i till den fart du avser att köra i. Växla upp vid 3 000-3 500 varv, diesel 2 500 varv. Kan du hoppa över någon växel är det bra.

2 Håll jämn fart och planera så du slipper stanna i onödan. Jämna ut ryckigheten i köer genom att titta långt fram i kön och hålla avstånd till den framför. Motorbromsa genom att släppa gasen i god tid så du slipper använda fotbromsen. När du kommer ner i 1 000-1 200 varv så i med nästa lägre växel och fortsätt motorbromsa.

LÄS MER: Detta är årets bästa sommardäck

Foto: Patrik Lindgren

 För att hålla jämn fart behöver du inte en Vbox som den Ruben Börjesson kör efter vid test av däck. Det räcker med att du använder bilens hastighetsmätare.

3 Öka inte gaspådraget i uppförsbackar utan låt hastigheten sjunka i stället. Runt 70 kilometer i timmen är en bränsleekonomisk hastighet på landsväg.

4 En elbil blir känsligare och drar proportionellt mer el, genom elmotorns höga verkningsgrad jämfört med bensin eller diesel, när du höjer hastigheten. Runt 70-80 km/h på landsväg är den lämpligaste hastigheten för låg elkonsumtion och därmed längre räckvidd.

5Parkera så att du kan köra direkt och slippa backa när du startar igen. Motorn blir varm snabbare när den får arbeta direkt och då kommer avgasreningen igång snabbare. Undvik tomgångskörning. Motorvärmare gör nytta redan vid +10 grader Celsius.

LÄS MER: Billigt däck sämst – och farligt

Foto: Patrik Lindgren

 Vad många kanske inte tror är att valet av däck påverkar bränsleförbrukningen.

6 Höj lufttrycket i däcken med tre till fyra hekto jämfört med biltillverkarens rekommendationer. Takbox och takräcke ska bort när de inte används och onödig last inne i bilen ska du lasta ut. Serva bilen enligt instruktionsboken. Ett igensatt luftfilter kan förstöra hela ditt sparande. Du vinner inte bara bränslebesparing med den här körstilen, däckkontot blir lägre och slitaget på bilen blir mindre. Dessutom ger lugnare körning säkrare trafik och behagligare resa. Metoden funkar bäst på manuellt växlade bilar, men funkar någorlunda på automater. Däremot funkar det inte på hybrider och laddhybrider. Där krävs lugna accelerationer så att bensin- eller dieselmotorn inte startar för tidigt och mycket lätt bromsande så bromsbeläggen inte används utan bara el genereras till batterierna. En elbil kräver samma körsätt för låg elkonsumtion.

En nackdel som verkstäderna upptäckt med den här körstilen är att bromsarna används så lite att de kärvar ihop och behöver mer service än med det gamla körsättet. Se därför till att motionera bromsarna med jämna mellanrum genom att bromsa riktigt hårt lite då och då.

Välj rätt däck!

Vilka däck du väljer påverkar också din bils förbrukning. Vill du veta vilka sommardäck som är bäst på att hålla förbrukningen så låg som möjligt ska du läsa vårt stora sommardäcktest. Där får du reda på väldigt mycket annat, bland hur bra de olika däcken är på olika underlag, hur stora skillnaderna är vid inbromsning och – så klart – vilka som är mest komfortabla (tysta). Det unika med vårt stora test av sommardäck är att det utförs på svenska vägar!

 Klicka på bilden för att ta del av årets stora sommardäcktest!