Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är mardrömsbilen med usel kvalitet som du inte vill köpa!

Vilken bil har sämst kvalitet och går oftast sönder? Inte helt lätt att besvara den frågan, men brittiska Warranty Direct har, med glimten i ögat, plockat fram svaret.

Brittiska garantispecialistföretaget Warranty Direct kommer då och då med intressanta listor över bilarna med högst och lägst tillförlitlighet. Denna gång har de inte presenterat någon renodlad lista, i stället visar de upp mardrömsbilen, en bil som har fler fel än någon annan.

Warranty Direct har ett ”tillförlitlighetsindex” där de mäter hur pålitliga bilar är inom sju olika bildelskategorier. Genom att ta de minst tillförlitliga bilarna inom respektive kategori har de fått ihop mardrömsbilen som de ser som ”Frankensteins monster inom opålitliga bildelar”. Bilen är fem gånger mer opålitlig än genomsnittsbilen i deras index.

Bilen, som vi ser på bilden ovan, består av följande bilar som alltså är de minst tillförlitliga inom respektive kategori:

Bilmodell Kategori Modellår

BMW M5 Motor (04-11)

Audi RS6 Axlar och hjulupphängning (02-11)

Jeep Grand Cherokee Växellåda (06-)

Mercedes R-klass Elsystem (04-)

Fiat Multipla Bromssystem (99-05)

Seat Alhambra Luftkonditionering (96-)

Chrysler 300C Styrsystem (05-)

Med bilen gjord av ovanstående bildelar är det verkstaden som gäller stup i kvarten. Några billigare reparationer rör det sig inte heller om.

Warranty Direct skriver att nästan två femtedelar av alla Audi RS6 måste besöka verkstaden varje år för reparationer på axlar och hjulupphängningar, mer än någon annan bil. Sämst på elsystem är Mercedes R-klass där var tionde exemplar har problem som kräver åtgärd en gång om året.

Den bil med sämst växellåda är Jeep Grand Cherokee där en av tio bilar måste in på reparation varje år.

BMW M5 är bilen med flest motorproblem, nästan 25 procent av den tyska prestandasedanen måste in på verkstad årligen. Samma andel gäller hos Fiat Multipla när det kommer till undermåliga bromssystem som måste åtgärdas.

Sämst styrsystem finns hos Chrysler 300C där var tionde exemplar måste in till verkstad en gång om året. Minst pålitligt luftkonditioneringssystem har Seat Alhambra, även där är det var tionde bil som måste in för reparation en gång om året.

Warranty Direct har påpassligt nog döpt sin mardrömsbil till Horrific 40RR0R (kan översättas med ”ryslig skräck”) eftersom det är Halloween-tider nu.