Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lasse Swärd/Rimgard

Hjulstölder ska stoppas med svensk uppfinning

En ny svensk uppfinning är tänkt att en gång för alla sätta stopp för hjulstölder. Rimgard heter produkten, ett femarmat lås som monteras i navet och täcker ett hjuls samtliga bultar. Lars Ivarsson, mannen bakom uppfinningen, menar att bultlåset är omöjligt att forcera med våld.

Stöld av däck, fälgar och kompletta hjul är ett stort och växande problem, menar Rimgard. Andelen suvar ökar och trenden går mot allt större och därmed dyrare och mer exklusiva hjul. Enbart i Sverige sker omkring 10 000 kompletta hjulstölder varje år, enligt en kartläggning som Rimgard gjort.

Lars Ivarsson själv är en av alla som drabbats. När han i juni 2015 fick se sin bil liggande direkt på marken och alla fyra hjulen borta var det tredje gången det hände. Då bestämde han sig för att det också skulle bli den sista. Men hur skulle problemet angripas?

Som den uppfinnare han är började han skissa på några alternativ. Han ville ha något mycket bättre än dagens system med en låsbult. En sådan avskräcker inga yrkestjuvar. Varför inte utforma en modul som skyddar samtliga bultar? Med hjälp av en konstruktör var en första modell klar redan några månader senare.

I dag har idén blivit till en komplett låskonstruktion som är patentskyddad i Sverige och USA. Efter ett par trevande år och med hjälp av nya ägare som skjutit till nödvändigt kapital har det nu blivit ett företag med ett dussintal anställda som har långtgående diskussioner med flera stora fordonstillverkare, däribland Volvo Cars. Den ursprungliga tanken var att erbjuda produkten enbart till bilhandeln, men nu ser den nyformade ledningen en betydligt större marknad som hägrar.

– Den är hur stor som helst om man ser globalt, hur många bilar som säljs varje år och vilka skadekostnader stölderna medför. Trenden är allt fler suvar, säger vd Martin Ljungqvist, som rekryterats till Rimgard från telekomvärlden.

Ingen vill se sin bil så här. Skadorna är många gånger dessutom större än att bara hjulen är borta. Bilens underrede, avgassystem med mera kan ta skada.Ingen vill se sin bil så här. Skadorna är många gånger dessutom större än att bara hjulen är borta. Bilens underrede, avgassystem med mera kan ta skada.Ingen vill se sin bil så här. Skadorna är många gånger dessutom större än att bara hjulen är borta. Bilens underrede, avgassystem med mera kan ta skada.
Ingen vill se sin bil så här. Skadorna är många gånger dessutom större än att bara hjulen är borta. Bilens underrede, avgassystem med mera kan ta skada. Foto: Rimgard

Han ser tre huvudspår för tillväxt:

Fordonstillverkare. Rimgards lås monteras på nya bilar redan i fabrik, antingen som standard eller som tillval.

Eftermarknad. Försäljning eller uthyrning till generalagenter, bilhandlare, biluthyrningsföretag, detaljhandel och liknande kanaler.

Privatmarknad. Direktförsäljning till privatkund genom näthandel.

– Hur fördelningen blir kan vi inte säga, vi vet helt enkelt inte, säger Martin Ljungqvist.

Bultlåset är integrerat med fälgdesignen, och de sägs vara omöjliga att forcera.Bultlåset är integrerat med fälgdesignen, och de sägs vara omöjliga att forcera.Bultlåset är integrerat med fälgdesignen, och de sägs vara omöjliga att forcera.
Bultlåset är integrerat med fälgdesignen, och de sägs vara omöjliga att forcera. Foto: Lasse Swärd

Rimgard har under utvecklingen haft nära kontakt med Volvo Cars. Sedan i höstas säljs lås anpassade för Volvos bilar av Bilia och Upplands Motor och även hos några Mercedes-handlare. Även nätförsäljningen till privatkunder har kommit igång.

– Vi har haft utomordentligt god hjälp av Volvo under utvecklingen, berättar Lars Ivarsson och kollegan Cars Pettersson, som fungerar som produktutvecklare och meduppfinnare.

De för nu diskussioner med ett antal fordonstillverkare om olika former av samarbete eller licenstillverkning.

– Vi pratar med tolv, tretton tillverkare. Vi var nyligen i Paris för att visa produkten, säger Lars Ivarsson.

Lars Ivarsson är uppfinnaren till och grundaren av Rimgard.Lars Ivarsson är uppfinnaren till och grundaren av Rimgard.Lars Ivarsson är uppfinnaren till och grundaren av Rimgard.
Lars Ivarsson är uppfinnaren till och grundaren av Rimgard. Foto: Lasse Swärd

Modulen är enkel att montera. När den tryckts på plats för man in ett lås i centrum som passas in exakt med hjälp av kuggar och när nyckeln vrids om expanderar bakomliggande delar och låser fast bak på fälgen.

Utformningen av armarna som täcker bultarna kan behöva anpassas en aning för respektive märke, men centrumdelen passar uppemot 90 procent av alla bilar. I mitten finns ett hål där respektive märkeslogga passar. Det gör att modulen blir som en del av fälgens design.

– Den är gjord av aluminium och kommer därför att åldras i takt med fälgen. Det rent estetiska är en mycket viktig faktor, särskilt om den ska bli en del av en ny bil, säger Martin Ljunqvist.

Låsen kommer från Assa Abloy och övriga delar från företag runtom i landet och från utlandet. Modulen sätts samman i Götene.

– Assa Abloys laboratorium har testat vår låsmekanism och konstaterat att den är både borr- och dyrksäker, säger Carl Pettersson och fortsätter:

– Statens Provningsanstalt Rise och TÜV i Österrike har båda certifierat att vår produkt har den högsta möjliga säkerhetsnivån.

Flera biltillverkare har visat intresse för Rimgard.Flera biltillverkare har visat intresse för Rimgard.Flera biltillverkare har visat intresse för Rimgard.
Flera biltillverkare har visat intresse för Rimgard. Foto: Lasse Swärd

På frågan hur stort problemet är med kompletta hjulstölder säger Martin Ljungqvist att det inte finns någon särskild statistik, men att mörkertalet är stort.

– Vi har med hjälp av försäkringsbolag och polis uppskattat att det enbart i Sverige handlar om cirka 10 000 stölder per år, säger han.

– Kompletta hjulstölder kan orsaka omfattande skador på bilens underrede. Katalysatorer går sönder, dörrar och skärmar bucklas, bränsletank kan springa läck. Det blir snabbt väldigt höga skadekostnader, säger Martin Ljungqvist.