Högre pris på begagnade bilar
Högre priser på stora och starka begagnade bilar, en naturlig följd av våldsamt höjd skatt på nya stora och starka bilar. Men hur ser resten av pristrenderna ut i bilvärlden? Är det nu du ska slå till på en miljöbil – eller är det smartare att vänta?
Vid halvårsskiftet (1 juli 2018) trädde de nya fordonskattereglerna i kraft. De fick namnet Bonus-Malus eftersom de ger upp till 60 000 kronor i bidrag på nya miljöbilar och höjd fordonsskatt på de som har lite högre miljöpåverkan. De nya reglerna gäller endast nya bilar och bara de som tagits i trafik efter 1 juli 2018, (tagits i trafik i Sverige eller utomlands). Reglerna påverkar inte de bilar som redan var tagna i trafik före detta datum.
Eftersom reglerna började gälla från första juli i år så har det varit rekordförsäljning på nya personbilar och lätta lastbilar under hela våren och en kraftig nedgång under juli, augusti och september.
Annan utveckling
Hur ser då begagnatmarknaden ut just nu? Jag har talat med ett flertal större återförsäljare och några finansbolag som får tillbaka stora leasingflottor. Prognosen var att det skulle finnas stora lager av begagnat efter sommaren. Inbytesbilar i stora mängder och därmed sjunkande priser på begagnat.
Verkligheten har snarare blivit tvärtom. De större bilhandlare vi talat med berättar att 30-50 procent av deras försäljning har gått på export de senaste månaderna. Med den låga kronkursen mot euron har Sverige blivit rena fyndmarknaden för utländska uppköpare. Begagnade bilar, ett till fyra år gamla, är 10-15 procent billigare i Sverige än på kontinenten. Även omfattande försäljning till Finland nämns och ett land som har väldigt aktiva uppköpare är Slovenien (troligtvis säljs dessa bilarna vidare öster- och söderut).
Från finansbolagen kommer information om att många kunder förlänger sina leasingkontrakt ett, två år för att slippa byta till skattemässigt dyrare bil den närmaste tiden.
Den svaga kronan och förlängda leasingkontrakt har alltså skapat en bilbrist hos handlare för nyare begagnade bilar. Under hösten kommer efterfrågan på dessa bilar att öka från svenska kunder, (på grund av Bonus-Malus) och då kommer begagnatpriserna att stiga och exporten minska.
LÄS MER: Alla bilar du får bonus för 2018
Heta och icke-heta bilar
Begagnade bilar som är stor efterfrågan på och som stiger i pris just nu är Euro 6-bilar och Euro 5-dieselbilar. Särskilt märks nyare Audi, A3, A4 och A6 samt nyare BMW och Mercedes av alla modeller utom de dyraste. Nya Volkswagen Passat och Volvo V70 är också jätteheta på begagnatmarknaden.
Bilar som inte efterfrågas lika mycket och som sjunker lite i pris är Citroën, Renault, Peugeot och Chrysler. En populär Citroën är dock C4 Cactus som är förhållandevis dyr som begagnad.
Småbilar kommer att komma tillbaka från privatleasing i stora mängder det närmaste året. Här har man spått prisfall när alla dessa ska omsättas. Nu kanske det inte blir så då efterfrågan på småbilar är större utomlands än i Sverige. Ligger kronkursen kvar på denna låga nivå kommer småbilar att hålla värdet. Blir kronan starkare blir det rea här i Sverige på dessa bilar.
LÄS MER: Nu lönar det sig att köpa laddhybrid
Sammanfattning och slutsats
Många svenska köpare letar nyare begagnade bilar för att slippa den dyra fordonsskatten på nya bilar. Samtidigt köper utländska uppköpare upp mycket i Sverige. Priserna på begagnade tyska och även japanska mellanklassbilar är förhållandevis höga och spås gå upp ännu mer de närmste månaderna. Småbilar kommer ut i stor mängd på marknaden och bedöms gå ner mycket i pris på lite längre sikt.
Franska, koreanska och USA-bilar är billiga. Likaså är bilar äldre än fyra år prisvärda, särskilt de som är sex år och äldre. Här är det rena fyndpriser för fina välvårdade bilar som gått mellan 15-20 000 mil.
Vårt råd till sparsamma köpare är att satsa på en ny miljöbil, eller köpa en lite äldre bil och köpa en miljöbil lite längre fram i stället. Nyare mellanklassbilar är förhållandevis dyra på begagnatmarknaden och då framstår en ny miljöbil som ett bättre alternativ.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se