Innan skattehöjningen: Nu är det rea på laddhybrider
Regeringen vill justera fordonsskatten och några av våra populäraste laddhybrider blir dyrare att äga efter den 1 april. Det här får förstås bilbranschen att reagera och redan nu reas flera modeller ut.
Regeringen aviserade tidigt att fordonsskatten – döpt till bonus-malus – behövde justeras efterhand. Till en början var den konstruerad för att få oss att köpa bilar med låga utsläpp av koldioxid. En mindre justering gjordes där kritikerna menade att regeringen föll till föga och höjde bonusgränsen för att Volvos då nya laddhybrider skulle kvala in.
Den första april är det dags igen och nu justerar regeringen lite mer. I dag finns en bonustrappa för laddhybrider med 60 000 kronor som maximal bonus och bonusen sänks sedan med 714 kronor per gram upp till 70 gram koldioxid per kilometer. Renodlade elbilarna får i dag maximal bonus på 60 000 kronor.
Från och med 1 april gäller att laddhybridernas maximala bonus sänks till 45 000 kronor och sänks sedan med 583 kronor per gram upp till 60 gram. I praktiken betyder det att nya laddhybrider får cirka 10 000 kronor mindre i bonus.
För renodlade elbilar gäller att de får sin bonus höjd till 70 000 kronor.
Bilar som släpper ut mellan 61 och 90 gram får varken bonus eller högre skatt de första tre åren, så kallad malus. För de bilarna gäller grundavgiften på 360 kronor per år. Flera av de populära laddhybriderna släpper ut mer än 61 gram och får en tydlig försämring. Det kan bli så mycket som 16 500 kronor mindre i bonus till de här nybilsägarna.
Bilar som släpper ut mer än 90 gram får en skattehöjning på 107 kronor per gram. Från och med 131 gram blir malusen hela 132 kronor per gram.
Det blir alltså betydligt dyrare att köpa bilar som släpper ut mycket men också dyrare för de laddhybrider som ligger i de övre skikten av utsläpp.
Konkurrensen bland laddhybriderna har också ökat då så gott som alla tillverkare nu kan visa upp en laddhybrid av sina modeller av mellanklass eller större. Under våren dyker det också upp flera lite mindre bilar med samma teknik.
Med anledning av den nya fordonsskatten passar flera tillverkare på att rea ut sina laddhybrider. Här är åtta favoriter som fått lägre pris.
Kia Niro
Modellbeteckning: Niro Plug-In Hybrid
Pris: 336 900 kronor.
Kommentar: Kias lilla fina småbil har varit en storsäljare i Sverige de senaste två åren och bidragit starkt till att Kia växt till vårt tredje största bilmärke bakom dominanterna Volvo och Volkswagen. Nu har konkurrensen ökat bland laddbara småbilar och Kia har till och med börjat sänka priset på flera Niro-bilar runt om i landet. En prissänkning på 15 000 kronor låter kanske inte mycket men Niro är redan bland de allra billigaste laddbara bilarna vi har. Priserna kan krypa ner ytterligare när vi närmar oss 1 april då Kia-handlarna har rutin på att agera snabbt och fokusera på att få ut bilar ur hallarna.
Läs mer: Våra test och provkörningar med Kia Niro.
Mitsubishi Outlander
Modellbeteckning: Outlander Plug-in Hybrid
Pris: 394 900 kronor.
Kommentar: Det här var länge, länge den enda riktigt stora laddhybriden för ett vettigt pris och Outlander har sålt som smör en längre tid. Nu har konkurrenterna hunnit i fatt och i många fall kört förbi varför Mitsubishi försöker pressa ner priset. Nu ska också Mitsubishi-importören byta strategi för Europa och mycket tyder på att Outlander inte kommer att finnas kvar speciellt länge till i Sverige. På många sätt är det här ändå ett väldigt bra bilval och behöver du inte den allra senaste tekniken men ändå en laddhybrid med bra lastmöjligheter är det här ändå ett alternativ. Priserna kommer troligen att falla under våren med en speciell kampanj nu i februari och mars.
Läs mer: Våra test och provkörningar med Mitsubishi Outlander.
BMW 2-serie Active Tourer
Modellbeteckning: 225xe Active Tourer
Pris: 334 000 kronor.
Kommentar: Det här handlar i första hand om nya bilar men jag har hittat ett riktigt fynd hos Holmgrens bil. En Active Tourer som är prissänkt drygt 160 000 kronor. Batteriet på 10 kWh räcker till drygt fem mils körning vilket börjar bli standard i laddhybridvärlden. Nu är kanske inte en Active Tourer ett bilval som sticker ut men du får en väldigt praktisk familjebil med bra kvalitet.
Läs mer: Våra test och provkörningar med BMW 2-serie Active Tourer.
BMW X1
Modellbeteckning: X1 xDrive25e
Pris: 464 300 kronor.
Kommentar: Holmgrens Bil rear också ut flera laddhybridversioner av den lilla suven X1. Här finns en rad olika modeller i olika prisklasser men att få en ny X1-laddhybrid för 464 300 kronor är ett riktigt bra erbjudande. Batteriet är på 9,7 kWh och räckvidd enligt WLTP-mätmetoden. X1 har fått bra omdömen för sina köregenskaper och kunderna slog inte bakut trots att det här var i grunden en framhjulsdriven BMW-suv baserad på samma plattform som Active Tourer. Precis som för Active Tourer och flera 5-seriebilar finns det många olika prisnivåer på grund av utrustningsalternativ på BMW:s realista. BMW verkar ha chansat på att registrera en rad laddhybrider för att ha hemma inför skattehöjningen i april. Det betyder att priserna kan komma att sjunka ytterligare.
Läs mer: Våra test och provkörningar med BMW X1.
Hyundai Ioniq
Modellbeteckning: Ioniq Plug-in Hybrid
Pris: 324 900 kronor.
Kommentar: Hyundai satsar mest på att få ut sin nya stora suv Santa Fe och den mindre suven Tucson. Det är inte heller helt enkelt att navigera bland Hyundais modeller där samma modell finns med alla olika drivlinor. Men står det HEV i annonsen är det en vanlig hybrid och inte en laddhybrid. Bra att komma ihåg. I Kalmar finns en ny Ioniq aom prissänkts närmare 20 000 kronor och då Hyundai är ett något anonymt märke i Sverige kommer det att behövas aggressiva kampanjer i mars för att få bort de laddhybrider som får en högre fordonsskatt. Ioniq är en klassisk sedan med knappt fem mils räckvidd. Det kan bli svårt att få iväg de här bilarna i kombilandet Sverige och kanske får Hyundaihandlarna lite panik under våren. Ha lite is i magen för en sen registrering före skattehöjningen.
Läs mer: Våra test och provkörningar med Hyundai Ioniq.
Ford Kuga
Modellbeteckning: Kuga Plug-In Hybrid
Pris: 469 900 kronor.
Kommentar: Ford storsatsade på laddhybridversionen av sin mellanstora suv Kuga. Men försäljningen hann knappt börja innan batteriproblemen tornade upp sig. Litiumjonbatteriet kan överhettas och börja brinna vilket tvingade Ford att återkalla cirka 20 000 bilar i Europa. Självklart var det här ett hårt slag för Ford som missade en stor del av försäljningen och dessutom placerade ett stort frågetecken på sin förväntade storsäljare. Nu rear också flera Fordhandlare ut Kuga-laddhybriderna med prissänkningar på drygt 30 000 kronor. Det här ett tips på en bra affär under förutsättning att batteriproblemet är löst och att du kan ladda din Kuga utan problem med att det kan börja brinna.
Läs mer: Våra test och provkörningar med Ford Kuga.
Seat Tarraco
Modellbeteckning: Taccaro e-Hybrid
Pris: 449 900 kronor.
Kommentar: Nej, Seat har inte sänkt priset på sin laddhybridversion av Tarraco. Men jag tror att det kommer någon snabb kampanj inpå målsnöret från Seat som verkligen vill ta åt sig marknadsandelar och passa på när det finns öppningar. En stor suv tillhör också de laddhybrider som får den allra största försämringen i det nya skattesystemet. Med Tarraco får du verkligt fina utrymmen, tydliga och balanserade köregenskaper och bra utrymmen – ja, ett väldigt bra paket helt helt. Räckvidden på el är drygt 4,5 i WLTP-mätningen vilket är något lägre än i de mindre bilarna.
Läs mer: Våra test och provkörningar med Seat Tarraco.
Renault Captur
Modellbeteckning: Captur E-Tech Plug-in Hybrid
Pris: 338 900 kronor.
Kommentar: Renault är relativt nya tillverkare av laddhybrider men deras E-Tech-drivlinan fungerar väldigt mjukt och effektivt. Med ett lågt pris och låga utsläpp blir också Captur ett väldigt trevligt alternativ för plånboken. Nej, bagageutrymmet är inte så stort och minskat bränsletank betyder kort räckvidd vid landsvägskörning. Men som andrabil på el är det här ett väldigt bra val. Småtrevlig inredning men någon nervös styrning och lite högljudd. En typisk andrabil vilket får Renaults nya vd Luca de Meo att se rött. Han vill ta mer betalt och göra Renault till ett premiummärke. Så passa på, kanske är sista gången det finns en billig Renault med ny teknik.
Läs mer: Våra test och provkörningar med Renault Captur.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se