Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kan jag kräva Volkswagen på skadestånd?

I svallvågorna efter Volkswagens dieselfusk är frågorna många. Här listar vi de vanligaste frågorna vi fått om vad som gäller för dig som äger en drabbad Volkswagen. Teknikens Världs konsumentreporter Mikael Stjerna och vår biljurist Michael Luft ger svar.

Strax innan tidningens (TV nr 24/2015) pressläggning kom bekräftelse från Volkswagen Sverige att de nya bilar som säljs inom EU och har motorer med beteckningen EA288 inte har olaglig programvara.

Det tar dock inte bort fokus från att minst 224 746 bilar i Sverige med motorbeteckningen EA189 måste åtgärdas. Informationskampanjen har redan dragits igång, och berörda ägare kommer om de inte redan fått det att få brev med information om åtgärder.

Volkswagen-ägare kan också gå in på volkswagen.se/info och ange bilens registreringsnummer eller chassinummer och få svar på om bilen måste åtgärdas. Några svar på vad som kommer att göras med bilarna, och om åtgärden kommer att förändra bilarnas prestanda har ännu inte kommit från Volkswagen.

Nedan listar vi några av alla de frågor vi fått från oroliga Volkswagen-läsare, de flesta kan vi svara på men några måste vi avvakta med tills vi vet vilka åtgärder som kommer att göras. Teknikens Värld följer och rapporterar om utvecklingen i Volkswagen-skandalen mycket noggrant.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen har även fuskat med förbrukning och CO2

Om min bils effekt/förbrukning påverkas av åtgärderna, vilka rättigheter har jag då?

Svar från Mikael Stjerna: Om förbrukningen ökar eller bilens egenskaper i övrigt ändras på grund av åtgärden är det att anse som ett fel – det är ju inte längre den bilen du köpte. Problemet är bevisningen. Du måste kunna bevisa att bilen hade en viss förbrukning eller motoreffekt före åtgärden.

 

Kan jag kräva ersättning för olägenheten som återkallningen innebär för mig?

Svar från Michael Luft: Ja, det kan du göra. Utifrån konsumentköplagen har du rätt till skadestånd för alla dina omkostnader vid fel. Det kan exempelvis vara för utebliven arbetsinkomst, resekostnader med mera.

 

Kommer svenska staten att stämma VW för det miljöbrott de har begått?

Svar från Michael Luft: Det kan vi inte bedöma.

 

Jag tycker att det är ett otroligt tjafsande om det här VW-fusket och jag vill inte lämna in min bil för några åtgärder. Vad händer om jag vägrar? Påverkar det garantin eller andrahandsvärdet på min?

Svar från Michael Luft: Det händer ingenting. Ingen kan tvinga dig. Om det påverkar värdet senare beror på hur den enskilde köparen resonerar då. Vissa vill ha en åtgärdad bil. Vissa vill hellre ha en som inte är åtgärdad, för den har kanske något bättre prestanda eller mindre bränsleförbrukning. Detta med prestanda och bränsleförbrukning kan också vara tvärtom. VW uppger att åtgärderna ej skall göra någon skillnad i dessa fall. Min bedömning är att en bilhandlare hellre vill byta in en åtgärdad bil än en som inte är det.

 

Vår firmas leasingbil ska returneras nu i november. Den är en av bilarna med ”fuskrening”. Jag är övertygad om att det finns en viss tveksamhet på marknaden för dessa modeller – man vet ju inget om åtgärden som är inplanerad till efter årsskiftet, hur den kommer att påverka bilens egenskaper. Denna oklarhet påverkar självklart efterfrågan och därmed priset. Finns det någon möjlighet att få någon ersättning för att andrahandsvärdet blir sämre?

Svar från Michael Luft: Går det att visa (bevisa) att åtgärden påverkar andrahandsvärdet på bilen ger detta rätt, i motsvarande mån, till skadestånd, utifrån vanliga köprättsliga regler.

Det går inte att bevisa hur detta påverkar priset just nu, men troligtvis till våren när bilen är åtgärdad och oron på marknaden lagt sig. Då kan man bedöma om/hur åtgärden påverkat bilens värde och agera utifrån det.

 

Hej Teknikens Värld!

Tacksam för er hjälp med anledning av Volkswagens fifflande. Vi har en Volkswagen Passat TDI 140 hk ”miljöbil” som vi har köpt ny november 2011 av den lokala auktoriserade bilförsäljaren.

Två av kriterierna när vi letade efter bil var att den skulle vara miljövänlig och dra lite bränsle. Efter Volkswagens manipulerande har den aldrig varit en miljöbil och av vad jag har förstått är det så att när bilen nu ska lämnas in för att koldioxidhalten ska justeras neråt så kommer den att dra mer bränsle.

Det betyder att vi har blivit lurade när vi köpte bilen då vi trodde att det var en miljöbil och att vi blir lurade igen när koldioxidhalten ska justeras då den kommer att dra mer bränsle. Vi har alltså inte fått den varan vi trodde vi köpte och undrar vad det finns för möjligheter att häva köpet och hur vi i så fall ska gå tillväga?

Om det inte är möjligt att häva köpet, vad finns det för andra möjligheter?

Svar från Mikael Stjerna: Tack för din fråga. Om det är fel i en vara finns tre möjliga lösningar. Reparation, hävning av köpet och nedsättning av priset. Eftersom Volkswagen kommer att åtgärda felet så är det för tidigt för dig att försöka häva köpet.

Du måste vänta in Volkswagens åtgärd. När de har gjort åtgärden kan du ställa krav på Volkswagen om bilen har blivit sämre. Dessutom är det inte koldioxidhalten som ska justeras, utan kväveoxidutsläppen. Skulle bilen ha blivit kraftigt försämrad skulle hävning kunna bli aktuellt. I första hand har leverantören rätt att åtgärda felet eller bristen. Först efter tre misslyckade åtgärdsförsök kan det anses som så allvarligt att det utgör skäl för hävning.

Tidsramen är att leverantören skall åtgärda felet eller bristen inom skälig tid. I detta fall funkar bilen ändå så rimlig tid kan vara inom ett par månader från reklamationstidpunkten. Teknikens Värld kommer självklart att bevaka utfallet av Volkswagens åtgärder.

 

LÄS OCKSÅ

Här är alla VW-modeller som innehåller fusket

Här är alla Audi-modeller som innehåller fusket

Här är alla Skoda-modeller som innehåller fusket

Här är alla Seat-modeller som innehåller fusket