Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Komplexa och kostsamma katalysatorstölder

Antalet stölder av katalysatorer har ökat explosionsartat de senaste två åren, under 2020 med hela 4 000 procent. Och det blir komplicerat och dyrt för de drabbade.

I slutet av 2019 började Larmtjänst, som för statistik över bland annat bildelsstölder i Sverige, att se en ökning av antalet stulna katalysatorer. Under 2020 skedde så många stölder att man förstod att det inte var en tillfällighet, från 74 stölder 2019 till 3 197 under 2020. Det har inneburit ökade kostnader för försäkringsbolagen och en hel del oreda, framför allt är det krångligt för bilägare som drabbas.

Till en början trodde man att det rörde sig om internationella kriminella ligor, precis som med de flesta andra bildelsstölder, men det visade sig inte riktigt stämma.
När polisen började hitta vilka som gjorde de här tillgreppen upptäckte de att det var precis lika många, om inte fler, inhemska svenska kriminella personer som stal katalysatorer, berättar Fredrik Lindstedt, utredningsinspektör på Larmtjänst.
Polisen bekräftar att deras bild av gärnings­personerna förändrats i och med att fler inhemska kriminella upptäckts stjäla katalysatorer.
– Det är ett problematiskt brott, eftersom det är svårt att gripa någon på bar gärning. Vi vet ungefär hur många katalysatorer som tillgrips, men inte vad som händer med dem sedan. Vi har teorier om att de förs utomlands.

Fredrik Lindstedt, utredningsinspektör på Larmtjänst.

Varför tror ni det?
– Det är lättare att bygga ett nätverk med företag utomlands som kan erbjuda kontantbetalning. Och det vill man nog som kriminell satsa på eftersom man då får pengarna direkt och transaktionen inte går att spåra.
Även om en del av godset förs utomlands finns problemet här på svenska bildemonterarföretag, menar Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund.
– Våra medlemmar märker definitivt av det här. Det kan komma in fordon som saknar katalysator, eller så råkar våra medlemmar ut för stölder och inbrott på deras anläggningar. Ibland så stjäls katalysatorn på bilen där den står helt enkelt. Det är ett stort problem med oseriösa aktörer, berättar Andreas Frössberg, vd på förbundet.

Han menar att tillsynen bör förbättras för att få bort de oseriösa aktörerna. Dessutom sker en del affärer med privatpersoner, vilket också är en risk.
– Vi uppmanar alla seriösa bilåtervinnare att inte köpa katalysatorer från privatpersoner som inte kan bevisa att de äger katalysatorn. Och bara använda seriösa aktörer när man säljer katalysatorer (för återvinning, reds anm).

Andreas Frössberg, vd på Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund. Foto: Jannis Politidis

Det är ädelmetallerna i katalysatorerna tjuvarna vill åt, eftersom priset på exempelvis rodium ökat markant de senaste åren. Det har helt enkelt inneburit att katalysatorer ökat i värde, i dag är en katalysator värd upp emot 5 000 kronor. I vissa bilar är katalysatorn enkel att kapa på några minuter. Toyota Prius av lite äldre årsmodell är en av de absolut värst drabbade bilarna, och en katalysator till en Prius kan kosta upp emot 20 000 just nu. Anledningen till att just Prius är hårt drabbad är helt enkelt placeringen och konstruktionen.
– Nyare modeller har en annan ­katalysatorkonstruktion vilket gör att de inte är lika stöldbegärliga, förklarar Fanny Hellgren, pressansvarig på Toyota.

Hon säger att Toyota naturligtvis är ledsna över att de har många kunder som drabbas och hjälper därför till med att förebygga framtida stölder.
– Toyota-kunder som drabbats av detta har fått en DNA-märkning på sin nya katalysator. Vi har även testat så kallade ”tiltsensorer”, det vill säga ett larm som utlöses om bilen lyfts upp. Utredning pågår fortfarande om dessa åtgärder gett effekt.

Fanny Hellgren, pressansvarig på Toyota Sverige. Foto: Hans Berggren / Toyota

Men det gäller alltså bara Toyota-kunder. En person som vill vara anonym har hört av sig till oss för att denne råkat ut för att få katalysatorn på sin bil stulen. Upptäckten gjordes en morgon när bilens motor vid start förde ett väldigt oväsen. Bilägaren stack då in huvudet under bilen och såg att en stor del av bilens avgassystem var borta.
Bilen, en Opel Astra, bärgades till närmaste märkesverkstad och en kostnad beräknades baserad på en reservdel som inte var original. Trots det blev det så kostsamt att försäkringsbolaget i stället ville lösa in bilen. Men den drabbade ägaren ville behålla den och fick till en uppgörelse: ägaren fick lägga till lite pengar och verkstaden gjorde jobbet. Personen menar att det inte var särskilt dramatiskt, men att det finns en oro för att det ska hända igen och tycker att det finns för lite information om hur man kan skydda sig.

Det är bland annat ädelmetallen rodium som är eftertraktad i katalysatorer. Här i pulverform.
Det är bland annat ädelmetallen rodium som är eftertraktad i katalysatorer. Här i pulverform.
Det är bland annat ädelmetallen rodium som är eftertraktad i katalysatorer. Här i pulverform.
Äldre modeller av Toyota Prius är värst drabbade av katalysatorstölder.
Äldre modeller av Toyota Prius är värst drabbade av katalysatorstölder.
Äldre modeller av Toyota Prius är värst drabbade av katalysatorstölder.
1 AV 2
Det är bland annat ädelmetallen rodium som är eftertraktad i katalysatorer. Här i pulverform.
Foto: Wikipedia Commons
2 AV 2
Äldre modeller av Toyota Prius är värst drabbade av katalysatorstölder.

Ett problem med stulna katalysatorer är att polisen inte kan återförena stöldgodset med sin ägare. Våren 2021 lyckades polisen i region Syd göra ett ordentligt tillslag på 500 katalysatorer i Malmö, men bevisbördan var för låg för att kunna döma tjuvarna för stöld eller häleri eftersom en katalysator inte går att koppla till ett specifikt fordon (om den inte är märkt, vilket de i regel inte är). I stället fick brottet benämnas som miljöbrott och därmed kommer inga katalysatorer tillbaka till sina ägare.
– Ett tips är därför att på något sätt märka sin katalysator, det borde gå att helt enkelt be en verkstad stansa in till exempel bilens registreringsnummer på katalysatorn, så att den går att spåra om den blir stulen, säger Fredrik Lindstedt.

Men det i sig är inte ett skydd mot att få katalysatorn stulen och så kallade tiltsensorer som Toyota nämner är svåra att köpa för privat­personer, då de vanligen säljs i ett komplett system som bara verkstäder får installera.
Katalysatorstölder är alltjämt ett gissel för alla inblandade och det krävs åtgärder från flera håll för att få bukt med problemet.