Komplexa och kostsamma katalysatorstölder

Antalet stölder av katalysatorer har ökat explosionsartat de senaste två åren, under 2020 med hela 4 000 procent. Och det blir komplicerat och dyrt för de drabbade.

I slutet av 2019 började Larmtjänst, som för statistik över bland annat bildelsstölder i Sverige, att se en ökning av antalet stulna katalysatorer. Under 2020 skedde så många stölder att man förstod att det inte var en tillfällighet, från 74 stölder 2019 till 3 197 under 2020. Det har inneburit ökade kostnader för försäkringsbolagen och en hel del oreda, framför allt är det krångligt för bilägare som drabbas.

Till en början trodde man att det rörde sig om internationella kriminella ligor, precis som med de flesta andra bildelsstölder, men det visade sig inte riktigt stämma.
När polisen började hitta vilka som gjorde de här tillgreppen upptäckte de att det var precis lika många, om inte fler, inhemska svenska kriminella personer som stal katalysatorer, berättar Fredrik Lindstedt, utredningsinspektör på Larmtjänst.
Polisen bekräftar att deras bild av gärnings­personerna förändrats i och med att fler inhemska kriminella upptäckts stjäla katalysatorer.
– Det är ett problematiskt brott, eftersom det är svårt att gripa någon på bar gärning. Vi vet ungefär hur många katalysatorer som tillgrips, men inte vad som händer med dem sedan. Vi har teorier om att de förs utomlands.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill