Kör snålare med bakvänd takbox
Kanske har du någon gång sett en bil med takboxen monterad och fel håll och dömt ut dem för att vara korkade. Men faktum är att de kanske är smartare än du tror. Det har nämligen visat sig sänka förbrukningen, något som gynnar framför allt elbilar.
Takboxar har i princip sett likadana ut sedan man först började använda dem, det finns vissa variationer men grunden har varit densamma. Tidigare har det inte spelat så stor roll då bilar med förbränningsmotor inte påverkas av ett lite högre luftmotstånd i lika hög grad som elbilar där det är mer märkbart.
För några år sedan testade en Tesla Model 3-ägare att vända sin takbox bak och fram vilket resulterade i att bilen förbrukade 16 procent mindre energi. Alltså med den spetsiga delen bakåt i stället för framåt. Förbrukningen låg då på samma nivå som när bilen bara hade takräcken monterade.
Det är sedan tidigare känt att vissa äldre bilar faktiskt har bättre aerodynamiska egenskaper om de skulle färdas baklänges. Men det finns en del praktiska anledningar till att de inte är designade så från början. Bland annat behovet av en kylare och vindruta i fronten och att tekniken inte var lika välutvecklad som nu. Det finns så klart en anledning till att flygplansvingar är utformade som de är, med en trubbig front och mycket smal spetsig bakdel. Tricket med bra aerodynamik är helt enkelt att det är viktigare hur luften släpper takboxen där bak än hur den träffar den i fronten. Med en smal bakdel kommer mindre turbulens och luften släpper på ett renare sätt.
Men varför är då takboxar inte utformade som en flygplansvinge redan från start, det finns ingen egentlig praktisk orsak till att de ska vara tunna i fronten och tjocka bak. Vi ställer frågan till Isak Lindberg som är produktspecialist hos KG Knutsson som säljer Calix takboxar.
– Jag tror mycket ligger i tradition, att takboxen ska se ut som en bil ser ut med lite mer massa längre bak, säger Isak Lindberg.
Har ni inte gjort aerodynamiska tester tidigare?
– Jo det har man, vi och flera andra tillverkare har väldigt stort fokus på att göra en aerodynamiskt ren takbox, bland annat Thule.
Enligt Isak började Calix att tänka utanför boxen efter att flera elbilsägare testat att montera takboxen bak och fram, och sedan dess har de faktiskt lanserat en modell avsedd för att monteras ”baklänges”. Enligt Calix ska den kunna sänka förbrukningen med sju procent jämfört med en liknande monterad åt andra hållet.
Är den nya takboxen särskilt utvecklad för elbilar?
– Tanken blev med relevant än någonsin just med elbilar. Det har att göra med räckviddsångest. Flera ägare har testat sätta boxen bak och fram. Då tog Calix åt sig det, gjorde egna tester och tog fram den här formen.
Kan man se liknande förbättring hos bilar med förbränningsmotor?
– Ja oavsett drivmedel så har den en positiv inverkan jämfört med en framåtvänd. Men det är såklart inte lika bra som att åka utan box.
Men kan man inte bara vända på sin befintliga takbox?
– Så lätt är det inte, det har mycket med säkerhet att göra. Alla tillverkare gör krocktester med boxarna och då är de utformade för att klara dem framifrån.
Isak Lindberg berättar också att allt fler kunder har börjat använda boxar som monteras på dragkroken. Något som gör det lättare att både montera och lasta boxen. Men det är inte heller särskilt aerodynamiskt fördelaktigt.
Enligt vår expert och tidigare trafikpolis Ruben Börjesson finns dock inga lagmässiga problem med att vända på sin takbox.
– Det är inga bekymmer, det får man göra. Det är samma regler som för säkring av last så bara den inte lossnar ser jag inget problem, och det är ju samma fästen som används, säger Ruben Börjesson.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se