Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: leek-news-co.uk

Krockade med sin Golf – bilen delade sig på mitten

Här är en färsk händelse från England som visar att även i de klaraste vatten simmar de fulaste fiskarna.

28-årige Lee Clowery i England köpte en, vad han trodde var fin, Volkswagen Golf GTI från 1990. På bilens historik fanns inget att anmärka och serviceboken var fullstämplad.

Mindre än 24 timmar efter köpet krockade Lee Clowery bara ett stenkast från sitt hem. I en kurva, som han kört genom många gånger, tappade bilen plötsligt fästet i vätan och Lee Clowery och hans bil for med sidan rakt in i en Renault-minibuss. Träffen tog på förarsidan, strax bakom främre dörren.

Golfen delades på mitten. Bilen var alltså inte en bil utan två. Två delar som svetsats ihop i höjd med B-stolparna och som sedan såldes som en frisk bil.

Teknikens Värld har tidigare skrivit om just detta fenomen som på engelska kallas ”cut and shut”. Dela och sätta ihop. Denna typ av bilar är oftast livsfarliga då de inte är i närheten av att ha samma styrka som grundkonstruktionen en gång hade när bilen var en enhet.

Detta är inget ovanligt på bilar som till exempel importeras från USA, bilar som där har klassats för att gå till skroten. De tas in till länder i Europa, pusslas ihop igen och säljs som om de vore fräscha bilar i exempelvis Sverige. Så se upp för den här typen av bilar. Kolla alltid fordonets historik innan du slår till. En enkel grej att kolla är att allt är mer eller mindre symmetriskt och att skarvar och linjer är som de förväntas vara. Ofta kan man se på delar att de inte hör ihop, exempelvis kan hjulen vara aningen felplacerade i hjulhusen eller så kan ljuddämparen och avgasröret sitta fel i relation till den öppning som oftast finns på underredet under stötfångaren. Ser du något sådant, dra öronen åt dig och titta på en annan bil i stället.

Enbart i England misstänks 30 000 bilar som är hopsvetsade rulla.

Se fler bilder på bilen på leek-news-co.uk.