Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Enligt VW-verkstaden är bara 76 procent av ursprungliga
kapaciteten kvar, men trots det menar man att batteriet är friskt.Enligt VW-verkstaden är bara 76 procent av ursprungliga
kapaciteten kvar, men trots det menar man att batteriet är friskt.Enligt VW-verkstaden är bara 76 procent av ursprungliga
kapaciteten kvar, men trots det menar man att batteriet är friskt.
Enligt VW-verkstaden är bara 76 procent av ursprungliga kapaciteten kvar, men trots det menar man att batteriet är friskt. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Laddhybrid utan ork

Hasse Isakzon lovades fem mil i räckvidd när han köpte en begagnad laddhybrid-Golf. Men i verkligheten orkar den bara halva sträckan.

Hasse Isakzon har två bilar i hushållet. När andrabilen skulle bytas ut förra hösten föll valet på en begagnad laddhybrid. Närmare bestämt en Volkswagen Golf GTE från 2016. Trots 12 000 mil på mätaren fortfarande i mycket bra skick.

– Enligt bilhandlaren gick den fem mil på el. Det räckte för oss. Då skulle vi kunna köra från huset i Stockholm till sommarstugan på Värmdö, ladda där, och sedan köra hem igen på el, förklarar Hasse Isakzon.

Bilen började användas med samma dygnsrytm som så många andra ladd­hybrider. Laddning nattetid hemma på uppfarten. Dagtid kortare ärenden.
Men fem mil i räckvidd?
Knappast.

– Det märks redan på räckviddsmätaren. Den har aldrig varit i närheten av att visa 50 kilometer i räckvidd trots att jag ­laddar batteriet fullt. Normalt sett står det 39 kilometer i räckvidd när den är fulladdad, någon enstaka gång 40 kilometer. Men inte ens den sträckan klarar batteriet av, konstaterar Hasse Isakzon.

Trots fulladdat batteri anges räckvidden till måttliga 28 kilometer.Trots fulladdat batteri anges räckvidden till måttliga 28 kilometer.Trots fulladdat batteri anges räckvidden till måttliga 28 kilometer.
Trots fulladdat batteri anges räckvidden till måttliga 28 kilometer. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Kör Hasse Isakzon utan kupévärmen påslagen klarar bilen omkring 34 kilometer när det är omkring 10 grader varmt. 

– Men det är farligt på vintern, rutorna immar igen när man kör utan kupévärme, konstaterar Hasse Isakzon. 

Slår Hasse Isakzon på värmen märks det direkt på räckvidden. Den angivna räckvidden som är 39 kilometer med värmen avslagen ändras direkt till 28 kilometer om värmen slås på.
Den verkliga räckvidden blir då ännu kortare, bilen klarar ca 2,3 mil på eldrift med värmen påslagen. Mindre än hälften av vad Volkswagen lovar. Den korta räckvidden gör att Hasse Isakzon ifrågasätter om batteriet är friskt. 

– Kanske har några battericeller gått ­sönder. Det borde man ju kunna mäta sig fram till, menar Hasse Isakzon.

Garantin är på åtta år och 16 000 mil och under den tiden garanterar Volkswagen att batteriet har minst 70 procent av dess ursprungliga kapacitet. Eventuella batterifel omfattas alltså fortfarande av garantin.

Nu kommer vi till nästa problem. Vem kan testa batteriet och vem betalar testet?
Enligt Volkswagen så kan deras verkstäder göra batteritester. Om det visar sig att batteriet är så dåligt att felet går på garantin bekostas testet av Volkswagen. Om batteriet däremot visar sig vara felfritt så får kunden stå för testkostnaden. Priserna för dessa test varierar.

– Det är inte så enkelt att svara på vad testet kostar då det beror på vilken laddnivå ­batteriet har när kunden kommer med bilen. Sedan beror det också på hur stort batteriet är. Det finns dessutom två olika tester. Det ena ger bara att kapaciteten är över 70 procent och går relativt snabbt. Det andra testet ger en exakt siffra på kapaciteten men tar längre tid att genomföra. Att det tar olika tid beror på att man måste utföra en process som innebär att köra slut på batteriet, sen ladda, och låta bilen stå i vila ett tag. Beroende på bil och storlek på batteriet kan testet ta mellan 1-10 timmar, svarar Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen.

Hasse Isakzon gillar bilen men inte räckvidden. ”Jag hade inte köpt om jag vetat hur kort räckvidden är.”Hasse Isakzon gillar bilen men inte räckvidden. ”Jag hade inte köpt om jag vetat hur kort räckvidden är.”Hasse Isakzon gillar bilen men inte räckvidden. ”Jag hade inte köpt om jag vetat hur kort räckvidden är.”
Hasse Isakzon gillar bilen men inte räckvidden. ”Jag hade inte köpt om jag vetat hur kort räckvidden är.” Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Efter några försök får Hasse Isakzon sitt batteri testat på KW Bilservice för 1 500 kronor.

– Jag vände mig först till den stora Volkswagen-verkstaden i Segeltorp, i södra Stockholm. De svarade att de inte hade utrustning för att testa batterier. Då kontaktade jag Volkswagen-importören som sade åt mig att kontakta KW Bilservice i Kungens kurva. På KW Bilservice sade de att de hade apparaterna som kunde mäta batterikapaciteten exakt men att de måste få tillstånd från Tyskland för att få testa batteriet. Men de gjorde i alla fall det lilla batteritestet, för de gav mig beskedet att det inte var något fel på bilbatteriet, säger Hasse Isakzon.  

Där står han i dag, med en laddhybrid som orkar 2,3 mil på vintern. Inga fel, säger Volkswagen.
Några fler tester känns inte som bra investerade pengar. På räckviddsmätaren står det 39 kilometer om man inte använder värmen och det indikerar att 78 procent av batterikapaciteten skulle vara intakt. Men även det innebär en drastisk kapacitetsförlust på sex år. Normalt sett räknar man med att ett batteri tappar 2-3 procent per år. 

– Jag är nöjd med bilen, den är lagom stor. Men räckvidden duger inte. Vi kan knappt köra till stan och tillbaka innan batteriet är tömt, konstaterar Hasse Isakzon.

Hade du köpt en Golf GTE om du hade vetat att räckvidden inte var fem mil utan 2,3 mil?
– Nej, det hade jag inte. Det är för långt ifrån våra behov, svarar Hasse Isakzon.