Genom eldrift har en helt ny laddkultur vuxit fram. Lite vilda västern tycker Konsumentverket.

Laddkorten och apparna du behöver

Att köra elbil är inte samma sak som att köra bensinbil. Resor utanför hemorten kräver planering. Framför allt krävs några laddbrickor eller appar nedladdade på din telefon.

Fortfarande är det nämligen försvinnande få laddstolpar som accepterar vanliga betalkort som betalning. Kontanter kan vi helt glömma. Istället krävs att man registrerar sig som användare genom att ladda ner en app på sin telefon och kopplar den till ett betalkort. Alternativt kan man beställa en laddbricka eller laddkort. Fördelen med detta är att du kan ladda bilen även om din telefon råkar vara urladdad. Du kan också lämna ifrån dig laddbrickan och låta någon i familjen ladda bilen.
Men vilka laddnätverk ska du koppla upp dig mot? Det finns en uppsjö av olika lokala ladd–operatörer. Men egentligen räcker det att ladda ner några stora nationella aktörer. Lägg till en uppkoppling mot Ionity så har du en ­anständig täckning för en Sverige-resa. Vilka som fungerar bäst för dig beror på dina körvanor och vilka laddstationer som finns där du brukar köra. Dessutom handlar det om vilken elbil du kör. Har du en Renault Zoe som inte klarar att snabbladdas finns det ingen vits att leta efter snabbladdare.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill