Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Lättrullande miljödäck äventyrar säkerheten

Lättrullande däck sparar bränsle och miljö men när säkerheten sätts på spel har det gått överstyr. Vid vårt bromstest av nya Kia Rio uppenbarade sig miljödäckens nackdel och i kombination med undermåligt ABS-system är resultatet katastrofalt.

Om du inte redan har sett vår film där nya Kia Rio uppvisar uselt resultat i bromstestet kan du göra det längre ned i artikeln.

Här har du hela bakgrunden till varför det gick så dåligt som det gick samt en tabell med bromssträckan för ett antal konkurrenter till Kia Rio:

När vi testar bromsegenskaperna från 100-0 km/h får Kia Rio ett underkänt betyg. En bromssträcka på drygt 44 meter är alldeles för dåligt. Orsakerna till det dåliga resultatet är två: Lättrullande så kallade miljödäck som inte presterar lika bra som vanliga däck och ett ABS-system som är sämre än på de flesta andra moderna bilar.

– Kia Rios bromsar är ungefär på samma nivå som på bilar från 1980-talet. ABS-systemet arbetar långsamt med långa bromsimpulser och får inte ner farten på samma sätt som moderna och bra system. Kia Rio med de här lättrullande däcken fortsätter i cirka 40 km/h när en annan bil har stannat och om det är en fotgängare eller cyklist man måste stanna för blir det en dödsolycka, säger Ruben Börjesson.

För att säkerställa att det inte är fel på just vårt testexemplar av Rio lånar vi in en andra bil som referens, med likadan motor, utrustning och däck – Hankook Kinergy Eco. Med referensbilen får vi nästan exakt samma bromssträcka och när vi byter till vanliga däck från Continental minskar bromssträckan för båda bilarna, men bara till 40 meter. Inte ens med vanliga däck som har dokumenterat bra bromsegenskaper får Rio ett godkänt resultat. Bromstestet körs fem-sex gånger i tät följd och vi får samma resultat varje gång. Det är alltså inte bromsarna som är underdimensionerade eftersom de då skulle mattas och ge längre bromssträckor efter flera körningar. Felet sitter i att ABS-systemet arbetar med för långa pauser mellan bromspulserna. Det är inget som känns, men det syns i våra mätningar.

Ett modernt ABS-system gör det som duktiga förare kunde göra innan de låsningsfria systemen infördes, det vill säga bromsa så hårt som möjligt utan att hjulen låser sig. Därmed kan föraren ha kontroll över bilen och ändra riktningen även under full inbromsning. 

De flesta av Kia Rios konkurrenter har bromssträckor omkring 36-38 meter och för att få en referenspunkt kör vi en Volkswagen Polo med vanliga däck, vid samma tillfälle och på samma underlag. Polo stannar på godkända 37 meter.

– Vi tar detta mycket seriöst och uppskattar att Teknikens Värld har gjort oss uppmärksamma på bilens resultat. Vi är medvetna om att det är olika bromssträckor beroende på däck/fälg. Vid något test uppmättes t ex en bromssträcka på 38 meter. Beträffande Kia Rio har vi kontaktat vårt forsknings- och utvecklingscentra. De har lovat att återkomma med information efter att ha genomfört egna tester vilket kommer att ta ett par veckor, säger Kias presschef Cecilia Gustafsson.

De lättrullande däcken är ett resultat av biltillverkarnas jakt på sänkt bränsleförbrukning och lägre koldioxidutsläpp. Lagstiftningen tvingar tillverkarna att vidta alla möjliga åtgärder för att få bilarna att bli snålare och miljövänligare. En åtgärd är att uppmana däcktillverkarna att tillverka däck med så lågt rullmotstånd som möjligt. Det har de blivit duktiga på, men än så länge har ingen lyckats kombinera lättrullande egenskaper med riktigt bra bromsprestanda.

Vår uppmaning är: Kör hellre säkert än miljövänligt.

Läs hela småbilstestet

Vill du läsa hela testet av nya Kia Rio där den ställs mot nya Peugeot 208 och Toyota Yaris kan du gå till närmaste affär och köpa Teknikens Värld nummer 20/2012 alternativt beställa ditt exemplar online.

Bromssträckor för Kia Rio och konkurrenterna

Bromsträckan från 100 km/h till stillastående för Kia Rio och tio andra småbilar.

BilmodellBromssträcka (m)
Seat Ibiza34,8
Renault Clio35,2
Suzuki Swift35,4
Skoda Fabia36,1
Mazda 236,4
Hyundai i2037,4
Fiat Punto37,5
Ford Fiesta37,9
Citroën C338,2
Opel Corsa38,4
Kia Rio44,4
BilmodellBromssträcka (m)
Seat Ibiza34,8
Renault Clio35,2
Suzuki Swift35,4
Skoda Fabia36,1
Mazda 236,4
Hyundai i2037,4
Fiat Punto37,5
Ford Fiesta37,9
Citroën C338,2
Opel Corsa38,4
Kia Rio44,4
BilmodellBromssträcka (m)
Seat Ibiza34,8
Renault Clio35,2
Suzuki Swift35,4
Skoda Fabia36,1
Mazda 236,4
Hyundai i2037,4
Fiat Punto37,5
Ford Fiesta37,9
Citroën C338,2
Opel Corsa38,4
Kia Rio44,4