Ljus klädsel i bilen minst populär – kan sänka bilens värde

Enligt en undersökning står det klart att bilköpare föredrar svart eller mörkgrå klädsel i bilen. Ljus klädsel så som beige, ljusgrå och vit går bara hem hos ett fåtal. Så vill du säkerställa en hög efterfrågan den dag du ska sälja bilen bör du undvika de ljusare kulörerna.

När det är dags att köpa bil i dag är det inte bara vilken karossform och vilken motor samt eventuellt vilket märke som man måste ta beslut om. Valmöjligheterna är numera enorma. Det ska väljas färg på både kaross och inredning, inredningsdetaljer, tekniska tillbehör, säkerhetsutrustning och diverse olika andra paket för att underlätta livet med bil.

Men det gäller att ha huvudet på skaft och tungan rätt i munnen när man gör sina val, om man tänker på den ekonomiska biten den dagen bilen ska säljas vidare. Vissa bryr sig inte alls om att titta på framtiden, bilen köps här och nu efter eget tycke och smak, medan andra tänker på att få ut så mycket som möjligt när det längre fram i tiden är dags för bilbyte än en gång.

En detalj man kan kanske inte tänker på är färgen på klädsel och övrig interiör, inte mer än att det ska passa ens eget tycke och smak. Men gör man ”fel val” så kan bilen bli mer svårsåld när det väl är dags och därmed kan priset också motvilligt behöva pressas ner för.

Enligt KVD:s Sifo-undersökning genomförd på 1 775 personer mellan 16 och 79 år vill de flesta, 29 procent, ha mörkgrå klädsel. Mörkgrått går bättre hem hos kvinnorna (34 %) än männen (24 %). Två på listan ligger svart klädsel med 27 procent. När det gäller svart är det framför allt männen (32 %) som vill ha den kulören, inte kvinnorna (22 %).

Endast 16 procent av respondenterna svarade att de föredrar ljus klädsel så som beige, ljusgrå och vit.

– Det är lätt att stirra sig blind på bilens yttre, men det är den invändiga miljön man ser när man kör sin bil. Att många föredrar mörk klädsel har också sina praktiska förklaringar, det är svårare att hålla ljus klädsel fräsch, kommenterar Benny Karlsson på bilauktionsföretaget KVD.

Mest efterfrågade tillvalet i en bil av svenskarna: klimatanläggningen. Foto: n23club

Viktiga och mindre viktiga tillval

Undersökningen tog även reda på vilka tillval i bilen som är mest och minst efterfrågade. Föga förvånande toppar en klimatanläggning listan över mest efterfrågade tillvalen. Inte heller eluppvärmda stolars höga placering på listan förvånar. Dessa båda är komfortdetaljer som vi har vant oss vid under ett bra tag, och eluppvärmda stolar är mer eller mindre ett måste för oss här uppe i norr.

Det minst eftertraktade tillvalet är interiörpaneler som vinner den ”negativa listan” strax före digitalradio och ett rejält ljudpaket. Nyckelfritt lås- och startsystem är en annan i dag ganska vanlig detalj som inte heller efterfrågas i större utsträckning.

Mest efterfrågade tillval

1. Klimatanläggning 6 6%

2. Eluppvärmda stolar 60 %

3. Parkeringsradar/backkamera 30 %

4. Handsfree för telefonen 28 %

5. Stöd spela media från telefonen 26 %

6. Adaptiv farthållare 25 %

7. Förvaringsfack/mugghållare 21 %

Minst efterfrågade tillval

1. Interiörpaneler(trä, aluminium, kolfiber) 4 %

2. Digitalradio DAB 8 %

3. High End ljudsystem (Bose etc) 9 %

4. Tonade rutor 12 %

5. Nyckelfritt lås/startsystem 12 %