Lurad av PayPal-bedragare på Blocket

Erik Orlov i Skövde lurades av PayPal-bedragare när han skulle sälja sin bil. Nu vill han varna andra för deras metoder.

Det började som vanligt, med en Blocket-annons. Erik Orlov skulle sälja sin Audi A4 från 2001.

– Ganska snabbt fick jag ett sms från en utländsk kille. Han frågade om mitt "sista pris" och vi kom efter några mail överens om 56 000 kronor, berättar Erik Orlov.

Köparen var mycket bestämd på att han ville betala över ett PayPal-konto. PayPal är en betalningsförmedling som är kopplad till internethandelsföretaget eBay. Erik Orlov startade därför ett PayPal-konto.

– Vi kom överens om att han skulle skicka över 68 000 kronor som betalning för bilen och för frakten. Bilen skulle nämligen hämtas av en lastbil. På fredagkvällen skickade köparen över kvitto från PayPal som visade att han hade betalat in pengarna. Men jag kontrollerade saldot på mitt konto och svarade att det inte kommit in några pengar. Då blev han väldigt aggressiv och hotfull, och hotade att kalla in polisen, säger Erik Orlov.

Än hade Erik inte blivit lurad, men snart skulle fällan slå igen.

– Köparen påstod att transportfirman bara accepterade pengar från bilägaren och krävde att jag skulle skicka 12 000 kronor för frakten till transportören till England. Det var bråttom och det var helg, och bankerna var stängda, säger Erik Orlov.

Trots att han fortfarande inte hade fått in pengarna på sitt Palpay-konto skickade Erik Orlov pengarna till fraktfirman via Western Union, precis enligt instruktionerna som kom i ett mail från transportören.

– Jag blev lurad av dokumenten som hade skickats. De var skickligt gjorda förfalskningar. PayPal-kvittensen som skulle bevisa att han hade skickat pengar såg precis ut som ett PayPal-utdrag. Fakturan från transportfirman såg också trovärdig ut. Jag trodde det var på riktigt, och det var ett stort misstag, konstaterar Erik Orlov.

För en lekman är det omöjligt att skilja en falsk bankcheck från en äkta. Checken här ovan är falsk och skickades som en betalning för en Hyundai Atos. I det fallet försökte mottagaren aldrig lösa in checken, däremot skrev vi en artikel i Teknikens Värld 11/2005 om bedrägeriförsöket. Det luriga med checkbedrägerier är att man som kund kan få ut pengar på den falska checken, för att två veckor senare tvingas betala tillbaka pengarna när ­banken har upptäckt att den är falsk.

Några dagar senare kom det nya krav från samma skojare. Han ville då att Erik skulle betala ytterligare 17 000 kronor till honom. Men då hade Erik Orlov förstått att köparen var en bedragare och gick till polisen.

Efterklokt kan vi konstatera att alla typiska varningstecken fanns i bedrägeriet: SMS-kontakten, utländske kunden, brådskan, PayPal-löften, betalning via Western Union.

– Det finns en stor internationell brottslighet som sysslar med den här formen av kriminella bedrägerier, säger Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket.se som tidigare som polis utredde just bedrägerirelaterad brottslighet.

Att det är en storskalig verksamhet förklarar SMS-kontakten.

– Blockets spamfilter stoppar tusentals epost från bedragare. Att det är effektivt förstod vi när bedragarna ändrade modus. De började för något år sedan skicka sms i stället. SMS-meddelandena kommer från slumpgenererade telefonnummer och går inte att svara på, därför ber de offret ta kontakt via en e-postaddress, berättar Thomas Bäcker.

Blocket.se har reagerat på bedragarnas tricks genom att lägga ut tips för säljare och köpare där man beskriver de typiska fällorna. Särskilt varnar Blocket.se för att svara på SMS-kontakter från utlandet och från erbjudanden från utlandet.

– Det finns ingen lönsamhet i att importera en vanlig familjebil från Sverige. Det är bara bedragare som försöker lura vanligt folk, slår Thomas Bäcker fast.

Brottsligheten ter sig nästan riskfri. För att inte bli överbelastade med ärenden sätter polisen en nedre beloppsgräns för ärenden som ska tas upp internationellt. På Scotland Yard handlar det om 5 000 euro. Därför sker det sällan några internationella samarbeten för att sätta fast dessa ligor.

– Den här typen av brott finns över hela världen. Vi ser samma historier spelas upp i Asien och i Sydamerika, berättar Thomas Bäcker.

Hur gick det då för Erik Orlov? Ja, ärendet lades raskt ned av polisen i Karlstad i brist på spaningsuppslag. Men själv påminns Erik Orlov om bedrägeriet varje vecka.

– Bedragarna använder sig av mitt namn när de uppger att de är intresserade av en bil och har skaffat sig en snarlik e-postadress. Varje vecka blir jag kontaktad av människor som tror att jag vill köpa en bil. Jag svarar förstås och varnar dem för bedragarna, säger Erik Orlov.

5 tips på hur du undviker att bli lurad

1. Betala inte pengar via Western Union. Det är en betalningsförmedling som inte kräver legitimation. Den är avsedd att användas mellan människor som känner varandra.

2. Svara inte på SMS från utlandet. Det är oftast bedragare.

3. Tro inte att det finns bilsäljare som skickar bilar till påseende.

4. Acceptera inte check som betalning. Bilar betalas genom att pengar sätts in på ditt bankkonto eller, i Sverige, med en postväxel.

5. Anlita inte bilförmedlare som ringer upp på din annons.

5 vanliga bedrägerier

Bild-bedragaren

Betet: När du annonserar din bil till salu kommer du att få flera SMS-svar. De ber dig skicka bilder och mer information om bilen och de vill se registreringsbeviset.

Bedrägeriet: Anledningen är inte att de vill köpa bilen. De vill ha bilder på bilen och namn på bilägaren för att kunna använda i sina bedrägerier.

Avslöjas genom... Vanligt sunt bondförnuft. Är det rimligt att en engelsman vill köpa en Volvo V70 med ratten på fel sida? Texten i meddelandet brukar vara på engelska eller maskinellt översatt till svenska med alla brister som då uppkommer och är anonym eftersom det är samma text som skickas iväg till 1000-tals annonsörer.

Så här kan det stå: ”Hi. I am interested in your car on www.blocket.se. What is the price you want for it? You can reach me on NN@hotmail.com”

Säljar-bedragaren

Betet: För att kunna lura en köpare krävs en bra historia. En vanlig bluffhistoria är att säljaren är uppväxt i England och har övertagit sin fars svenska bil. Bilen är värdelös i England eftersom ratten sitter på vänster sida och därför säljs den billigt. När du kontrollerar saken via bilregistret ser historien ut att stämma. Bilen är registrerad på en person med säljarens efternamn. Den här typen av annonser hittar du också på utländska bilsajter, med liknande berättelser – ”jag har flyttat från Hamburg till England”, ”jag har fått jobb i Spanien men min bil står kvar i Tyskland”.

Bedrägeriet: Säljaren reserverar bilen åt dig mot en handpenning, säg 200 euro, eller så vill en transportfirma ha betalt för sina tjänster.

Avslöjas genom... Att syna korten: Erbjuder säljaren att skicka bilen ”för påseende” är det en bedragare. Du kan också kontrollera saken med den registrerade ägaren via bilregistret. Om bilen står i utlandet: Säg att du vill se på bilen. Det är bedragaren inte intresserad av. Att säljarens namn stämmer med bilens registreringsbevis bevisar ingenting. Säljaren har inte legitimerat sig bara för att hans e-postadress liknar bilägarens. Bedragare har inte bankkonto utan gör bedrägerierna via PayPal eller Western Union. Till sist eliminerar du risken helt genom att inte betala något innan du sett bilen.

Köpar-bedragaren

Betet: När du annonserar din bil på internet får du svar från en spekulant utomlands. Han vill köpa din bil för det annonserade priset på 60 000 kronor och är beredd att skicka en check till dig.

Bedrägeriet: Checken är på ett större belopp än vad bilen kostar. Du löser in den och får ut 77 000 kronor. Köparen vill att du skickar den överskjutande delen, 17 000 kronor, till fraktfirman som ska hämta bilen. Checken är emellertid falsk, vilket banken meddelar efter en vecka samtidigt som man kräver tillbaka de 77 000 kronorna du fick. Banker gör nämligen bara en preliminär utbetalning på checken i väntan på att äkthet kontrolleras.

Avslöjas genom... att inte acceptera betalning på annat sätt än till ditt bankkonto. Ingen annan än bedragare skickar checkar som betalning för bilar!

Bilhandlar-bedragaren

Betet: På de stora internationella sajterna finns miljontals begagnade bilar till salu. Ett fåtal av dem är från bedragare som lägger upp fejkade bilhandlarsajter, med lager på 100-tals bilar. Priserna på bedragarnas bilar är extremt låga.

Bedrägeriet: Eftersom bilarna inte finns i verkligheten är bedragarna inte intresserade av kunder som vill se på bilarna innan köpet. För att få dig att lätta på plånboken erbjuds ofta bilen till påseende. Bilen kommer enligt säljaren att transporteras till Sverige där du får titta på den, utan köptvång. Ett par dagar innan leveransen får du dock en mindre räkning på en hamnavgift eller dylikt. Alternativt försöker bedragarna få en handpenning.

Avslöjas genom... Att kolla fakta i annonsen. Bedragare har inte fax och fast telefonnummer. Bilbilderna är tagna på olika ställen, ibland i USA, andra i Tyskland. Du kan också avslöja bedragaren genom att kontrollera bilfirmans kontaktuppgifter genom att googla firmanamnet. Stämmer e-postadress och telefonnummer? Ett tag var det vanligt att bedragare skrev i annonsen att man skulle använda en e-postadress som bara syntes i bilbilden.

Bedragar-förmedlaren

Betet: Du annonserar din bil till salu. Det går trögt, men så ringer en kille som erbjuder sig att sälja bilen åt dig. Han har nämligen en kund på den. Han lovar att han betalar bilen om ett par dagar, så snart affären är klar, och du får hans egen bil som säkerhet.

Bedrägeriet: Bilen säljs snabbt och billigt, men du får inga pengar. Bilen som du har fått i deposition visar sig vara skriven på en tredje person. Dessutom i riktigt dåligt skick.

Avslöjas genom... Att du ber honom betala för bilen först, om det nu är så att han verkligne har en kund på den. Det finns också riktiga och seriösa förmedlingsföretag men de jobbar inte på det sättet.