Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När vi söker på ”felskrivning” bland bilannonserna på Blocket får vi 21 712 träffar.När vi söker på ”felskrivning” bland bilannonserna på Blocket får vi 21 712 träffar.När vi söker på ”felskrivning” bland bilannonserna på Blocket får vi 21 712 träffar.
När vi söker på ”felskrivning” bland bilannonserna på Blocket får vi 21 712 träffar. Foto: Expressen Lifestyle / Shutterstock

Många bilannonser strider mot lagen

Konsumentverket har granskat bilannonser på Internet och slår fast att bilföretagens reservationer för felskrivningar strider mot gällande rätt.

Myndigheten har granskat över hundra bilannonsers innehåll på Blocket, Bytbil.com och Wayke och kommit fram till att en tredjedel av annonserna innehåller reservationer för felskrivningar, något som Konsumentverket bedömer står i strid med lagen på flera vis:

• Enligt konsumentköplagen ska en vara stämma överens med den beskrivning som säljaren har lämnat om varan. Gör den inte det kallas det för ett köprättsligt fel som konsumenten har rätt att reklamera.

• Om en bilhandlare inte tar något ansvar för att informationen i annonsen stämmer anses marknadsföringen vara vilseledande.

• Marknadsföringen kan ses som en del av avtalet och om villkoret strider mot tvingande lag anses det vara oskäligt.

Konsumentverkets granskning slår fast att både stora och små bilhandlare reserverar sig för felskrivningar i bilannonser. I en del fall reserverar sig företagen för felskrivningar redan i beskrivningen av verksamheten vilket, enligt Konsumentverket, innebär ett heltäckande påstående om att företaget inte bär ansvar för någon av sina annonser.

Myndigheten vill att denna typ av reservationer upphör och ska därför kontakta Blocket, Bytbil.com och Wayke samt Motorbranschens riksförbund (MRF) som representerar bilbranschen inom handel, service och verkstad.

Ingen förbättring

Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännens Riksförbund, genomförde i fjol en motsvarande granskning och kom fram till samma resultat som Konsumentverket, nämligen att en tredjedel av bilannonserna strider mot reglerna.

Riksförbundet M Sverige skriver att en bilannons alltid blir en del av avtalet vid en bilaffär och att reservationer för felskrivningar därför helt saknar betydelse men att de däremot kan innebära problem för konsumenterna. De nämner några problem som skulle kunna uppstå; om det exempelvis framkommer att det saknas säkerhetsrelaterad utrustning, om angiven dragvikt inte stämmer eller om en husbil inte har det antal bältade platser som nämnts i annonsen.

Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, kallar bilhandlarnas reservationer för felskrivningar för fusk och anser att det är bra att Konsumentverket nu tar tag i problemet.Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, kallar bilhandlarnas reservationer för felskrivningar för fusk och anser att det är bra att Konsumentverket nu tar tag i problemet.Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, kallar bilhandlarnas reservationer för felskrivningar för fusk och anser att det är bra att Konsumentverket nu tar tag i problemet.
Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, kallar bilhandlarnas reservationer för felskrivningar för fusk och anser att det är bra att Konsumentverket nu tar tag i problemet. Foto: David Bicho / Riksförbundet M Sverige

Ett annat problem som Riksförbundet M Sverige lyfter fram med de felaktiga reservationerna är att vid en eventuell reklamation är det inte alls ovanligt att bilhandlaren åberopar reservationen för felskrivning och på så vis försöker undkomma ansvar. Då måste konsumenten vända sig till exempelvis Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som i flera fall, när felet inte kan åtgärdas, går på konsumentens linje och kommer med rekommendationen att bilhandlaren ska ta tillbaka bilen.

– Vi är glada att Konsumentverket bekräftar att reservationerna strider mot relevant lagstiftning, men vi är förstås bekymrade över att branschen hittills inte velat ta tag i problemet. Nu tvingas handlarna hantera det vilket förstås är positivt för oss konsumenter, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, och avslutar:

– Att vi bilköpare konfronteras med en säljarkår där nästan en tredjedel fuskar och slarvar helt öppet är egentligen ofattbart. Annonsplattformar som Blocket, Bytbil och Wayke måste självklart förhindra användandet av reservationer och förbättra tryggheten i stället för att hjälpa annonsörerna att lura oss konsumenter, säger Carl-Erik Stjernvall.