Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
39 procent gravida använder bilbältet fel.39 procent gravida använder bilbältet fel.39 procent gravida använder bilbältet fel.
1 AV 2
Baksätet i en bil är viktigt – här en genomgång i hur vi testar
2 AV 2
39 procent gravida använder bilbältet fel.
Foto: Syda Productions / Shutterstock

Många gravida använder bilbältet fel

De flesta gravida använder bilbälte, men 39 procent använder det felaktigt enligt en undersökning från Chalmers och Folksam. En tredjedel uppger också att de inte fått information om rekommendationerna kring bilbältesanvändning vid graviditet.

Chalmers och Folksam har låtit göra en studie över gravidas användning av bilbälte. Den visar att 99 procent gravida använder säkerhetsbälte, men att hela 39 procent inte använder det enligt rekommendationerna. Och bara 34 procent har fått information om hur bältet ska användas under en graviditet.

– Det är inte bra att kunskapen är så låg, därför tycker vi att mödravårdscentralerna och myndigheter bör åläggas att informera gravida om korrekt bältesanvändning, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, i ett pressmeddelande.

Säkerhetsbältet räddar liv, det är välkänt sedan länge, men det ska användas korrekt för att fungera så bra som möjligt. Bältet är gjort för att fånga upp och fördela belastningen över överkroppen vid en kollision, och en gravid kropp har en bebis att ta hänsyn till. Att bebisen och magen tar plats innebär viss utsatthet, eftersom både ratt och krockkuddar kan skada barnet vid krock.

LÄS OCKSÅ: Bilbälte i A-traktor blir krav i sommar 

– Den enskilt viktigaste åtgärden för att skydda både sig själv och barnet är att använda bilbälte på ett korrekt sätt. Som gravid bör du också planera in många pauser för toalettbesök och bensträckare under resan. Mot slutet av graviditeten bör du om möjligt låta någon annan köra, säger Heléne Lilja.

Gravida personer ska inte ha bältet över magen utan höftdelen av bältet ska sitta så lågt som möjligt under magen och dras åt mot höfterna. Diagonaldelen ska ligga tätt mot axeln, löpa mellan brösten och ner vid sidan av magen. Det kan upplevas som obehagligt för den gravida, men är helt enkelt säkrast för magen och barnet där inne.

Det finns så kallade gravidbälten, men det finns ingen forskning som visar att dessa på något sätt ökar trafiksäkerheten. Det är sittställningen, placeringen i bilen, att bältet används korrekt och att nackstödet är inställt rätt som spelar roll. Mittplatsen i baksätet är den säkraste placeringen eftersom den är längst ifrån de delar av bilen som kan stötas till vid en kollision. Men då måste mittplatsen vara utrustad med trepunktsbälte och nackstöd.