Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Artem Saranin

Många öppna för privatleasing av bil – framför allt unga

Att äga en bil blir allt mindre viktigt för svensken. Det har öppnat upp för andra finansieringsformer vid införskaffande av ny bil. Inte minst privatleasing fortsätter att vara allt mer populärt.

Enligt statistik äger 69 procent av svenskarna en eller flera bilar. Fortfarande en stor andel, men att äga en bil bli allt mindre viktigt. I en undersökning genomförd av Yougov på uppdrag av Blocket Fordon visar det sig, baserat på 1 203 respondenter 18 år gamla eller äldre och av båda könen, att 59 procent anser att det är viktigt eller mycket viktigt att man själv äger sin bil. I fjol uppmättes andelen till 70 procent.

Viktigast att äga bilen själv anser personer i åldersspannet 50 till 59 år, minst viktigt är det för den yngsta kategorin människor, det vill säga mellan 18 och 29 år.

– Vi tror att det kommer ske ett generationsskifte i sättet att se på bilar och bilägande, och statistiken stärker bara detta. Alternativen för att hyra, låna och prenumerera på bilar blir allt fler och det är inte längre norm att man måste äga sin bil, även om många än i dag ser det som viktigt, säger Tero Marjamäki som är pressansvarig på Blocket Fordon.

LÄS MER: Nu kan du privatleasa begagnad bil

Privatleasing av bil är något som vunnit mark i hög grad de senaste åren. För tio år sedan var det extremt få som valde privatleasing, vilket också hade att göra med att privatleasingutbudet inte var i närheten av vad det är i dag. Endast tre procent löste ”bilägandet” via privatleasing 2009.

Under sista halvåret 2018 uppgick andelen privatleasade bilar, sett till det totala antalet privatregistrerade personbilar, till 37 procent. Ser man enbart till december 2018 var siffran så pass hög som 42,1 procent.

I Blocket Fordons undersökning svarade 33 procent av respondenterna att de kan tänka sig privatleasing av bilar. Det är samma nivå som privatleasingandelen för helåret 2018 landade på, det vill säga 33 procent.

Inte helt otippat är det den yngsta kategorin människor, 18-29 år, som är mest öppna för privatleasing – 43 procent.

– En fördel med att leasa är att du sällan behöver ta ett lån utan i stället har en fast månadskostnad men om du däremot kör bil väldigt ofta kan det vara mer lönsamt att köpa, säger Tero Marjamäki.

LÄS MER: Se upp för olagliga däck vid privatleasing

Undersökningen visar också att en genomsnittlig bilägare brukar sin bil under 8 timmar och 41 minuter per vecka. Personer i åldern 18-29 år brukar sin bil mest av alla – 11 timmar och 55 minuter per vecka. Det kan tyckas konstigt då det inte sällan uttrycks att unga oroar och bryr sig mer om miljön och klimatet än äldre.

Populäraste privatleasingbilarna 1 jan-30 jun 2019

1. Volkswagen Tiguan

2. Volkswagen Golf

3. Volkswagen Polo

4. Audi A3

5. Nissan Qashqai

6. Nissan Leaf

7. Audi Q5

8. Skoda Octavia

9. Audi A4

10. Kia Picanto