Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bakåtvänt är rätta melodin för mindre barn.
Bakåtvänt är rätta melodin för mindre barn.
Bakåtvänt är rätta melodin för mindre barn.
Bakåtvänt är rätta melodin för mindre barn. Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Många svenska barn sitter fortfarande fel i bilen

För elfte året presenterar försäkringsbolaget Volvia en rapport om hur föräldrar sätter sina barn i bilen. Och trots massiva informationskampanjer sitter fortfarande var femte fyraåring åt fel håll i bilen. Däremot verkar svenska föräldrar vara mer noggranna med de minsta barnen som oftare sitter rätt i bilen.

De allra flesta föräldrar har koll på att barn ska sitta bakåtvända fram till fyra, fem års ålder. Men ju äldre barnen blir desto mindre verkar vi bry oss om att det verkligen sitter rätt.

Det är fortfarande allt för många som vänder sina barn framåt för tidigt. Andelen framåtvända fyraåringar ligger stabilt på cirka 20 procent, eller var femte barn. Det är också många äldre barn som sitter helt utan barnskydd. Det är också många föräldrar till barn mellan fyra och åtta år som låter barnen sätta på sig bältet och där föräldrarna inte kontrollerar att bältet sitter på ordentligt.

Barn under fyra sitter säkert

– Det är glädjande att se att så många barn under fyra år nu åker betydligt säkrare än vad de gjorde för knappt tio år sedan. Men vi ska inte glömma att närmare 20 procent av alla barn fortfarande vänds framåt för tidigt, och därmed löper en ökad risk för allvarliga skador vid en olycka, säger Sofia Bergfors, barnsäkerhetsansvarig på Volvia, i ett pressmeddelande om årets rapport.

– Så små barn sitter inte tillräckligt säkert i en framåtvänd stol. Med år av forskning i ryggen vill vi uppmana alla föräldrar att låta barnen åka bakåtvänt ända tills de är minst 4-5 år.

Få vet om längdgränsen

Den lagliga längden för att få sitta i bilen utan barnskydd är 135 centimeter, en gräns som hälften av de tillfrågade saknade kunskap om. I årets rapport redovisades att 77 procent av barnen mellan fem och elva år som är kortare än 135 centimeter sitter utan barnskydd, till exempel en bälteskudde. 2018 var den siffran 87 procent.

– Att så många sitter utan barnskydd är oroande då de flesta barn inte är kroppsligt tillräckligt utvecklade för detta. Vi ser i vår skadeforskning att i de fall ett barn råkat ut för en allvarligare skada har barnet också suttit felaktigt. Antingen har barnet varit för litet för sitt skydd, eller suttit helt utan skydd, säger Irene Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If och Volvia, i pressmeddelandet.

https://youtu.be/fKIeExpDLDA

Ovanstående film är år 2021 lika aktuell som när den presenterades för snart 15 år sedan. Filmen illustrerar skillnaderna för ett barn att åka framåt- eller bakåtvänd i samband med en kollision.