Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda inför 10 års garanti

Allt fler biltillverkare hakar på trenden att erbjuda extra lång garanti. Nu tar Mazda täten när de klämmer till med tio års komponentgaranti som i princip kan ses som en nybilsgaranti.

Startskottet gick för drygt fem år sedan då Hyundai införde vad man kallade nio års kvalitetsgaranti. Denna garantiform blev dock kortvarig. Redan efter ett drygt år drog man tillbaka sin nioåriga kvalitetsgaranti. Den är i dag ersatt med femårig nybilsgaranti. Syskonmärket Kia har däremot sju års nybilsgaranti och var därmed bäst av alla biltillverkare tills dess att Mitsubishi förra året drog till med åtta års garantitid. Noterbart är att Mitsubishi inte kallar sin förlängda garanti för nybilsgaranti utan för garanti för maskinella komponenter. Den är ändå omfattande men exkluderar en del komponenter. 

 Att ha lång garantitid har helt enkelt blivit ett starkt försäljningsargument och nu hänger Mazda på tåget då Mazda Sverige i dag gått ut med information att de inför tio års garanti alternativt 15000 mils garanti beroende på vilket som uppnås först.

 Tio års garanti är bättre än vad någon annan biltillverkare i dag erbjuder. Men likt Mitsubishi kallar Mazda inte sin garanti för nybilsgaranti, till skillnad från exempelvis Kia. I stället kallar man den för tioårig komponentgaranti och gäller parallellt med nybilsgarantin de tre första åren. När nybilsgarantin löpt ut efter tre år kvarstår sju år av komponentgarantin.

 I praktiken skulle man kunna kalla Mazdas komponentgaranti för nybilsgaranti då de komponenter som omfattas är många, fler än i Mitsubishis generösa motsvarighet.

 Mazdas komponentgarantivillkor kan läsas här (pdf som öppnas i nytt fönster).

 För att garantin ska gälla måste ett antal krav gälla. Först och främst måste bilen vara såld i Sverige av en auktoriserad Mazda-återförsäljare. Dessutom måste bilen följa biltillverkarens rekommendationer för underhållsservice och reparationsanvisningar under hela garantitiden samt att service och reparationer måste utföras av auktoriserad Mazda-verkstad eller vid annan fackmannamässig verkstad. De reservdelar och tillbehör som används vid service och reparationer måste hålla minst samma kvalitet som Mazdas originaldelar.

 Den tioåriga garantin gäller hela Mazdas personbilsprogram.

 Nu väntar vi bara på att andra biltillverkare ska hänga med på det långa garantitåget. Vi tänker främst på tillverkare som Volvo, Toyota, Mercedes, Audi, Citroën, BMW, Honda med flera.

 Nedan har vi listat garantitiderna för alla biltillverkare med generösa, halvsnåla och rent ut sagt snåla garantitider.

Garantitider hos biltillverkarna

• 10 år

Mazda

• 8 år

Mitsubishi

• 7 år

Kia

• 5 år

Ford (gäller endast Focus, B-Max, C-Max och Grand C-Max), Renault, Lancia, Opel, Hyundai

• 3 år

Bland annat Toyota, Honda, Subaru, Peugeot och Fiat

• 2 år

Bland annat Volvo, Mercedes, Audi, BMW och Volkswagen