Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
MG har bytt däck på MG5 Electric vilket resulterar i helt annat beteende vid en undanmanöver.MG har bytt däck på MG5 Electric vilket resulterar i helt annat beteende vid en undanmanöver.MG har bytt däck på MG5 Electric vilket resulterar i helt annat beteende vid en undanmanöver.
1 AV 2
Med nya standardmonterade däck går MG5 Electric betydligt sämre i älgtestet
2 AV 2
MG har bytt däck på MG5 Electric vilket resulterar i helt annat beteende vid en undanmanöver.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

MG5 Electric mycket sämre i älgtestet!

Elbilen MG5 har tidigare imponerat i älgtestet, men nu plötsligt går den betydligt sämre. Anledningen visar sig vara ett byte av bilens standardmonterade däck.

En av få riktiga ljuspunkter hos MG5 Electric vid tidigare test var dess prestanda i älgtestet. Den lilla kombin imponerade med att klara undanmanöverprovet i hela 80 km/h vilket är ovanligt bra. Men sedan dess har MG snålat in på de tidigare standardmonterade Michelin-däcken. MG5 Electric har nu i stället däck från Maxxis som främst är kända för sina cykeldäck. Det visar sig påverka säkerheten negativt.
Nu når vi inte över 72 km/h innan greppet sviker. Det tidigare balanserade beteendet är som bortblåst, och enligt Linus Pröjtz känns det som att däcken kommer in och ut ur greppbilden. Något som gör beteendet svårt att förutspå. 72 km/h är visserligen fortfarande godkänt men MG5 hade kunnat vara mycket bättre. Den skulle verkligen behöva en knuff i rätt riktning på säkerhetsfronten, då den inte ens är krocktestad. Tur att den åtminstone är billi… Nej just det.

Nedan ses hur MG5 Electric förra året – med de tidigare standardmonterade Michelin-däcken – imponerade i älgtestet.

https://youtu.be/O_CLAD4UEoM

MISSA INTE: Hela testet läser du här! 

MG5 levereras nu med sämre däck

MG5 har vid tidigare tester imponerat stort i framför allt älgtestet. Vid upprepade tillfällen har den klarat undanmanövern i hela 80 km/h. Resultaten presterades med de standardmonterade Michelin-däcken. Nu noterar vi att det i stället sitter däck från taiwanesiska Maxxis på testbilen, därför kör vi om älgtestet. Och resultatet är häpnadsväckande – åt fel håll.
Maxhastigheten blir nu 72 km/h, vilket förvisso innebär att MG5 fortfarande presterar ett godkänt resultat – men greppnivån är radikalt försämrad. Varför MG har valt att byta ut Michelin-däcken vet vi inte, inte heller varför man valt att byta till däck med så uppenbart mycket sämre prestationsnivå.

Vi ställer frågan till Emma Härnström som är PR-koordinator för MG i Sverige. Som i sin tur fört frågan vidare till MG Europa.
– Vi har inte fått något svar från MG Europa ännu, säger Emma Härnström.

MG Europa har i skrivande stund haft en månad på sig att återkomma med ett svar.
Emma Härnström fortsätter.
– Vi har inte informerats om att bilarna ska börja levereras med några andra däck. Vi undersöker just nu i vilken omfattning bilar kan ha fått andra däck. Vi vet inte om det är flera bilar i Sverige eller bara det aktuella exemplaret.

Emma Härnström, PR-koordinator för MG Sverige.Emma Härnström, PR-koordinator för MG Sverige.Emma Härnström, PR-koordinator för MG Sverige.
Emma Härnström, PR-koordinator för MG Sverige. Foto: MG

Hur kan detta komma att lösas när ni reder ut omfattningen?
– I nuläget kan vi inte säga något om det.

Att MG Sverige inte ens visste om att däcken har bytts till annat fabrikat är förvånande, men framför allt oroväckande. Vad är det mer de inte vet, och vad betyder det för dig som konsument?
Normalt sett har biltillverkare en rad olika däckfabrikat som kan vara standardmonterade, för att säkra tillgången. Detta har visat sig vara synnerligen viktigt i tider som dessa då leveransbekymmer hör till vardagen inom fordonsindustrin.
Hur många alternativ en bilmodell har beror på en rad faktorer såsom tillverkningsvolymer och antal tillgängliga dimensioner till bilmodellen. Men viktigast av allt – prestandanivån ska vara likvärdig med de olika alternativdäcken inom samma dimension. Här missar MG grovt och det drabbar dig som kund.

Däckexperten: ”Den fina balansen är som bortblåst”

När MG5 klarade 80 km/h genom älgtestet – vi blev som tagna på sängen av den prestanda som bilen uppvisade. Dessutom med Michelin Primacy 3 monterade. Ett däck som vi nu har testat efterträdaren till efterträdaren (!) till. Det är med andra ord en gammal däckmodell som till stor del redan har fasats ut. Men MG fortsätter att använda det.
Michelin Primacy 3 var aldrig ett prestanda­optimerat däck med maximalt grepp. Snarare tvärtom, det är ett ytterst alldagligt däck. Men i kombination med MG5 uträttades stordåd genom älgtestet. Balansen, greppet och enkelheten att ta bilen förbi hindret och genom konbanan saknar motstycke i klassen där MG5 befinner sig. Det saknar faktiskt motstycke i de flesta klasser, bara ett fåtal bilar har någonsin klarat ett resultat liknande det för MG5. Och när vi testade om MG5 med Michelin Primacy 3 långt senare presterande den ett exakt lika bra beteende. Men det blir inte tredje gången gillt. Tredje gången är nu, med Maxxis Premitra 5-däck monterat i samma 215/50 R17-dimension som tidigare.

Linus Pröjtz, Teknikens Världs däckexpert.Linus Pröjtz, Teknikens Världs däckexpert.Linus Pröjtz, Teknikens Världs däckexpert.
Linus Pröjtz, Teknikens Världs däckexpert. Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle

Resultatet förbluffar oss, det känns som att vi testar en helt annan bilmodell. Styrningen reagerar snabbare samtidigt som greppnivån är märkbart annorlunda. Den fina balansen är som bortblåst, bilen vaggar bitvis genom banan när greppet ömsom går förlorat och ömsom kommer tillbaka. Bilen blir svårkörd och säkerhetsprestanda markant mycket sämre. Den snabba styrresponsen verkar chocka bilen, den gynnas inte alls av framvagnsgreppet. Strax över 72 km/h vaggar bilen så mycket i sidled att banan inte räcker till.

Är MG5 därmed dålig? Den är fortfarande godkänd. Men MG, som tillverkare och/eller importör, får underkänt. Självklart ska MG kunna leverera sina bilar med olika sorters däck – men prestanda­nivån måste vara likvärdig oavsett vilka däck som är monterade från fabrik. Om du fortfarande är sugen på en MG5, kräv att bilen ska levereras med Michelin-däcken.

This article is available in English