Ny mobilapp kan halvera försäkringspremien

En grupp forskare på KTH har utvecklat en ny app till mobiltelefonen, som ska kunna sänka din bilförsäkringspremie med upp till 50 procent – bara genom en enkel nedladdning.

Att kunna sänka sin bilförsäkringspremie drastiskt på bara några minuter låter kanske för bra för att vara sant, men faktum är att en nyutvecklad app till mobiltelefoner kan göra just det. I dagsläget spelar många olika faktorer in för vilken försäkringspremie du får. Allt från vilken ålder du har, till var du bor, vilket kön du har med mera. Enligt Peter Händel vid KTH i Stockholm är det dock fortfarande ett oerhört trubbigt redskap. 

– Det är anmärkningsvärt att försäkringspremien i dag inte baseras på faktisk risk. Kör du bra och säkert ska du självklart ha en lägre premie, säger Händel i ett uttalande. Peter Händel har tillsammans med en grupp forskarkollegor tagit fram den nya appen, Movelo kallad, som ska göra skillnad på den fronten. Och intresset är stort från försäkringsbolagen.

– Den som installerar och använder appen ska erbjudas möjlighet till rabatt, säger Händel, det kan handla om en prisreduktion på upp till 50 procent. 

Förutom att se hur föraren kör och på så sätt kunna sätta en lägre premie, ska den nya appen också kunna ge föraren råd om att köra på ett sätt som sparar bränsle, och därmed också är bättre för plånboken och miljön. Appen och de data den överför ska också kunna användas för forskning inom transport och samhällsbyggnad.