Ny uppdatering irriterar svenska Tesla-ägare
Teslas senaste uppdatering av farthållaren irriterar många Tesla-ägare. Så snart man kör med farthållare startar även vindrutetorkarnas auto-funktion. ”I praktiken går torkarna non-stop” säger en irriterad Tesla-ägare.
En modern bil i dag är uppkopplad och kan kommunicera via internet. Man brukar säga att bilen klarar att kommunicera ”OTA”, Over The Air. Det betyder olika saker i olika bilar. Vissa tillverkare begränsar vad som görs OTA, andra tillverkare är mer glada i att göra uppdateringar via internetuppkopplingen.
Till de senare hör Tesla, som nyligen har uppdaterat körassistenterna och installerat ett nytt program hos bilägarna – Tesla Vision.
Enligt Tesla ska det förbättra funktionen, men många Tesla-ägare har blivit irriterade. Vad som har hänt är att den nya mjukvaran för körassisterande funktioner – Tesla Vision – bland annat kopplar samman farthållaren med regnsensor-funktionen. Så snart man använder farthållaren sätts torkarna i automatiskt regnsensor-läge.
Enligt många ägare fungerar det inte alls i praktiken.
Bengt Engdahl är en av flera Tesla-ägare som har skrivit till Teknikens Värld om den senaste uppdateringen.
– Problemet är att Teslas regnautomatik för torkarna är så dålig. Vintertid så går torkarna nästan hela tiden utan att det kommer en regndroppe på rutan. Det är otroligt irriterande och går inte att stänga av så länge man har farthållaren inkopplad. Följden blir att man inte kan köra med farthållare på vintern, förklarar Bengt Engdahl.
Lösningen blir att inte använda farthållaren. Men den som har betalat en hög prislapp vill förmodligen kunna använda de finesser som har utlovats vid köpet.
– Jag finner det fruktansvärt irriterande. Jag har ju ändå betalt 650 000 kronor för en bil med adaptiv farthållare och radar. Detta har nu Tesla tagit från mig och många andra, konstaterar Bengt Engdahl.
En annan ägare skriver följande till Teknikens Värld: ”I autopilotläge är samma sak med helljuset som alltid går på automatik och vid avbländning dröjer det sekunder innan helljuset sätts på igen. Man kan heller inte sätta på helljuset manuellt. Lösningen är att köra utan alla hjälpmedel där en gammal Nissan Micra känns som ett under av funktionalitet i jämförelse.”
Teknikens Värld har kontaktat Teslas generalagent i Sverige som har avböjt erbjudandet att kommentera ägarnas kritik. Men importören framhåller dock att det nya assistanssystemet Tesla Vision har fått högt betyg av Euro NCAP i samband med krocktest av Tesla Model Y, som har Tesla Vision som standard.
Men Euro NCAP:s test inkluderar inte vinterklimat, just den situationen som Tesla Vision inte klarar av. Att ett enskilt test inte säger allt framgår inte minst av att Euro NCAP även ger tummen upp till VW-koncernens adaptiva farthållare, som inte klarar av att läsa av svenska vägars fartbegränsningar på ett säkert sätt, ett problem som Teknikens Värld tidigare har uppmärksammat.
Nya Tesla är levererade med det nya Tesla Vision-systemet som standard. Det nya systemet innebär bland annat att Tesla har tagit bort radarn från bilens utrustning och enbart förlitar sig på bilens kameror för att läsa av trafiken och omgivningen. Ägare av äldre Tesla, med radar, har hösten 2022 fått Tesla Vision i form av en OTA-uppdatering, och då kopplar systemet bort radarn.
Tesla-ägarna måste godkänna varje uppdatering innan den genomförs. Men hur många tar reda på vad som ingår i en ny mjukvara som Tesla vill uppdatera bilen med? Det framgår inte exakt vilka förbättringar som görs eller vilka fel man avser att lösa, vilka gamla ”buggar” som förhoppningsvis elimineras. De buggar och misstag som finns i den nya programvaran är självklart heller inte beskrivna, eftersom konstruktören inte är medveten om dem. Det blir således lite av att lita på biltillverkaren och ”köpa grisen i säcken”.
Det går heller inte att ångra sig – om ett gammalt system har uppdaterats går det inte att få den gamla mjukvaran åter.
Olika syn på uppdateringar i bilbranschen
Olika tillverkare är olika benägna att göra uppdateringar ”over the air”, OTA. Tesla går längst och började redan 2012 när de lanserade Tesla Model S. Tesla Model 3 har flyttat ribban för uppdateringar av bilens programvara. Uppdateringar av Tesla-bilarna sker kontinuerligt och minst ett par gånger om året sker omfattande OTA-uppdateringar.
De flesta andra tillverkare är betydligt mer konservativa. Dels handlar det om hur ofta uppdateringarna görs, dels om vilka funktioner man tillåter bli påverkade av OTA-uppdateringar.
De mer försiktiga, som till exempel Stellantis-gruppen och Mercedes, tillåter i huvudsak uppdateringar av infotainmentsystemet via OTA. Många bilar utan uppkoppling uppdateras också, men det sker i samband med verkstadsbesök.
På olika internet-forum diskuteras för- och nackdelar med olika uppdateringar. En ägare i England, med en Tesla Model S, skriver följande i forumet Tesla Motors Club i mitten av december 2022:
”Upphetsningen över en uppdatering som gjorde det möjligt att öppna rutor via appen var kortlivad när jag förstod att jag inte kunde stänga dem… Autopilotsystemet har inte blivit bättre under min innehavstid, det har blivit sämre eller i alla fall mer distraherande trots alla uppdateringar. Jag har därför börjat undra hur OTA-uppdateringar testas och godkänns på olika marknader… Det faktum att så många system (som regnsensor- och strålkastarautomatik) förändras måste innebära att det fanns utrymme för förbättringar, eller att de gamla programmen hade uppenbara fel.”
Problematiken finns där. Är OTA-uppdateringar en välsignelse som gör att bilarna kan förbättras och moderniseras, eller har det blivit ett kryphål för tillverkare som inte vill kosta på ordentlig sluttestning och tidskrävande utvecklingsarbete och i stället låter bilägarna står för den tekniska finputsen? Vilket leder till en annan fråga – vem äger egentligen bilarna vi har betalat för?
Bengt Engdahl är nöjd med sin Tesla men uppdateringarna skuggar upplevelsen.
– Det känns som om man kör omkring med ett experimentfordon, säger Bengt Engdahl.
När detta skrivs nås vi av nyheten att Tesla eventuellt återinför radar i bilproduktionen. Om det är samma radarfunktion som tidigare togs bort eller varför och om Tesla återför radarn är inte känt.
Men en sak är säker – det lär snart komma en uppdatering till Tesla-bilarna. I alla fall till de som har radar i sin bil.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se