Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Nya Ford Mondeo är farligt överviktig

Nya Ford Mondeo är en bra bil, det visar vårt test, men det finns ett problem – vikten. Mondeo väger nämligen hela 279 kg mer än vad Ford uppger. Med mycket last i bilen blir den alltså olaglig att framföra.

https://youtu.be/URI6RC81GOM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

This article is also available in English

I Teknikens Världs sista test under 2014 ingår tre högintressanta bilar: nya Ford Mondeo Kombi, nya Volkswagen Passat Sportscombi och Volvo V70. Alla tre presterade bra men det dök upp en plump i protokollet som överskuggade det övriga, nämligen ett viktproblem.

Enligt Fords officiella siffror, det vill säga bilens registreringsbevis, har Ford Mondeo Titanium Kombi 2,0 TDCi 150 hk S6 MPS en tjänstevikt på 1 601 kg. Men när vi ställer bilen på en krönt våg visar det sig att den i stället väger hela 1 880 kg. Med andra ord 279 kg mer än vad som uppges. Tjänstevikten är alltså 17,4 procent högre än angivet.

Om du maxlastar bilen i tron att det är okej begår du faktiskt ett lagbrott eftersom bilens totalvikt överskrids. Men framför allt kan det också vara farligt vilket vårt älgtest visar. Vid en undanmanöver klarar inte nya Ford Mondeo Kombi 279 kg övervikt. Inte ens vid körning rakt fram klarar Mondeo Kombi övervikten då bakhjulen skrapar i hjulhus och innerskärmar.

Däremot uppvisar nya Mondeo Kombi ett bra älgtestresultat med 100 kg övervikt, det vill säga 179 kg mindre än vad bilens registreringsbevis tillåter dig att lasta.

För en månad sedan upptäckte vi samma problem med nya Mercedes C-klass Kombi då den väger 245 kg mer än vad som står i bilens registreringsbevis. Mercedes-Benz Sverige har förstått problematiken och säger att de nu ska ändra praxis vid viktangivelser. Mer om detta kan du läsa om i Teknikens Värld nummer 1/2015 som finns i butik nu eller som kan beställas online.

Testet med nya Ford Mondeo Kombi, nya Volkswagen Passat Sportscombi och Volvo V70 kan du ladda ned nedan.

Tjänstevikt, totalvikt och maxlast – vad är vad?

Vad är tjänstevikt?

Den svenska tolkningen av begreppet tjänstevikt är ett driftfärdigt fordon med alla vätskor och full tank samt en förare som väger 70 kilo.

Vad är totalvikt?

Det är maxgränsen för vad fordonet får väga totalt med passagerare och last inkluderat.

Vad är maxlast?

Enkelt uttryckt är maxlasten skillnaden mellan tjänstevikten och totalvikten. Och så många kilo får du lasta bilen med.

Vad står det i lagboken?

När totalvikten överskrids blir fordonet olagligt att framföra då man anses ha överskridit maxlasten. Den överskjutande vikten räknas om till en procentsats i förhållande till maxlasten – en procentsats som sedan står som grund för bestraffningen. Upp till 20 procents överlast innebär böter, och bötesbeloppet är 2 000 kronor. Polisen gör då en bedömning om färden kan fortsätta eller om man måste lasta av.

Om överlasten är mellan 21-30 procent blir bötesbeloppet 2 500 kronor och man måste lasta av innan färden får fortsätta.

Mellan 31-40 procent överlast är bötesbeloppet 3 000 kronor. Om överlasten är över 40 procent blir bötesbeloppet 4 000 kronor.

Vid ett sådant här trafikbrott gör Transportstyrelsen en utredning om körkortet.

Vid över 40 procent överlast återkallas körkortet normalt i två månader.

Tilläggas bör också att när vi lastar testbilen upp till maxlast 729 kilo så innebär det en överlast på hela 38,3 procent.

Ford-ägaren tror att han följer lagen men skulle kunna bli av med körkortet om han blev stoppad av polisen. Det kan också leda till en varning. Bötesbeloppet kommer föraren inte undan.

Ladda ner: 1426-ford-mondeo-kombi-volkswagen-passat-sportscombi-volvo-v70.pdf

Ladda ner PDF