Nyårsrea på elbilar
Volkswagen rear ut nya ID.3 för att slippa koldioxidböter, och andra tillverkare tvingas haka på. Mercedes, Nissan, Skoda – alla lockar med sänkta priser på laddbara bilar. Men reorna döljs som privatleasingerbjudanden.
När nya Volkswagen ID.3 till slut presenterades i höstas var det många som blev besvikna. Volkswagen hade lovat pris som en Golf diesel, men i själva verket landade introduktionspriset på 434 900 kronor. Långt över Golf-priset.
Men privatleasingpriset lockar desto mer. 3 495 kronor per månad räcker för att leasa en ID.3 i tre år. Det är inte bara billigt. Det är extremt billigt. Jämför med Volvo XC40 laddhybrid som kostar 459 000 kronor. För den vill Volvo ha 5 995 kronor per månad. Det är 70 procent mer i månadshyra för en Volvo som efter bonusavdrag kostar 15 procent mer än Volkswagen ID.3.
Helt klart har Volkswagen ansträngt sig. Ändå är det inte nog. För att få ut ännu fler bilar har priset sänkts ännu en gång. Nu har handlarna lagt ut en bombmatta av annonser på Blocket där priserna startar på 3 149 kronor för tre års privatleasing. Det finns dock ett villkor. Bilen måste vara registrerad och tagen i trafik innan årsskiftet.
Men fortfarande står det gamla leasingpriset 3 495 kronor kvar på generalagentens hemsida.
Vi frågar Volkswagen varför.
– Detta är våra återförsäljare som gör lokala kampanjer. Från vår sida är erbjudandet 3 495 kr/mån på 36 månader, förklarar Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen.
Men varför är det så bråttom att få bilarna registrerade innan årsskiftet?
Orsaken är det gigantiska bötesbelopp koncernen riskerar för att man överskrider koldioxidgränsen för 2020. Enligt uttalanden från koncernchefen Herbert Diess till Financial Times ligger man nära, bara något enstaka gram över gränsen. Men eftersom Volkswagen säljer enorma volymer blir det stora pengar. Varje gram över gränsen kostar 95 euro vilket ska multipliceras med försäljningen.
2019 sålde Volkswagen-gruppen 3,75 miljoner bilar i Europa. Den senaste analysen av koldioxidutsläppet vi har sett är en uträkning från T&E, en miljölobbygrupp i EU. T&E menar att Volkswagen-gruppen ligger sex gram över sitt mål, vilket skulle betyda två miljarder euro i böter. Däri ligger förklaringen till att man till varje pris pressar ut elbilar och laddhybrider. Det är nämligen laddbara bilar som gör underverk med utsläppsnittet. En elbil släpper ut noll gram koldioxid och varje såld elbil räknas som två bilar i statistiken. Samma dubbelvikt gäller laddhybrider som släpper ut mindre än 50 gram.
Nya lågpriset på Volkswagen ID.3 är något som marknaden måste förhålla sig till, och därför ser vi nu för första gången pressade priser på flera laddhybrider och elbilar. Dessutom ligger inte bara Volkswagen på fel sida om CO2-gränsen. Mercedes, Hyundai och Kia riskerar också dryga böter och har sjösatt reor på lagerbilar.
Men det rör sig inte mycket i de officiella prislistorna, snarare laborerar man med privatleasing-kampanjer. Hur små skillnaderna har blivit mellan olika drivlinor märks bland annat på priserna för Hyundai Ioniq. Där kostar bensinversionen 3 845 kronor per månad, laddhybriden 3 595 kronor och elbilen, Ioniq Electric, reas ut för 3 495 kronor per månad fram till årsskiftet.
Jo, du läste rätt – elbilen kostar minst! Den enda skillnaden är att Electric får köras 1 000 mil per år medan laddhybriden och bensinversionen får köras 1 500 mil per år.
Privatleasinguppläggen gör det lätt att jämföra de olika drivlinorna. Trots ibland nedsatta leasingpriser på elversionerna är det inte alltid möjligt att motivera dem ekonomiskt. I fallet med Hyundai Ioniq Electric är det förstås lätt, är elbilen billigast blir det aldrig fel. Men i andra fall väger det jämnt. En relativt snål bensinbil kostar ungefär 6,50-8,00 kronor mer att tanka per mil. Med tanke på att man bara får köra högst 1 000 mil per år handlar det om 550-650 inbesparade kronor per månad. Är hyresskillnaden större är så är bensin eller dieselversionen billigare att äga.
Andra faktorer att ta med i beräkningen är kostnaden för laddningen hemma. Behöver du ändra installationen i huset kan elräkningen skjuta i höjden. Om du kör mycket på landsväg måste du räkna med att behöva ladda elbilen på snabbladdare vilket är betydligt dyrare än att ladda hemma.
Skatten ingår inte i privatleasingofferten. En elbil kostar 360 kronor per år i skatt, medan en snål bensinbil kostar 1 500-3 000 kronor per år i skatt. Det ger en fördel för elbilen.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se