Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TrifonenkoIvan

Oljepriset stiger – men hur länge?

Oljepriset har den senaste månaden fördubblats. De ryckiga råvarupriserna trubbas av innan oljan når bensinpumparna, men att priserna är på väg upp är tydligt. När detta skrivs kostar en liter bensin omkring 13,60 kronor, drygt en krona mer än för en månad sedan.

Att priserna ökar är en följd av att oljekartellen OPEC och några av de större oljeproducerande länderna, däribland Ryssland, för en dryg månad sedan kom överens om att minska produktionen med tio miljoner fat olja per dag. På detta sätt ville man balansera utbudet med efterfrågan i första hand under maj och juni. Till skillnad från många tidigare överenskommelser har det fungerat denna gång – produktionen har de facto minskat. Samtidigt visar efterfrågesiffror att bilägare i främst Kina men även i USA har börjat köra bil igen. Produktionen i Kina har dessutom kommit igång efter corona-epidemin. Tillsammans innebär det ett tryck uppåt för oljepriset.

Frågan alla ställer sig är om produktionsstoppet kommer att vara. Medlemmarna i den utvidgade kartellen OPEC+ kommer under deras junimöte om två veckor att diskutera en förlängning av produktionsstoppet. Kommer de att vilja fortsätta med produktionsstopp och dessutom kunna genomföra en strikt produktionsdisciplin kommer priset att fortsätta stiga. En viss samsyn finns inom gruppen. I går träffades ryske presidenten Vladimir Putin och Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman och de har officiellt gått ut med beskedet att de står enade inför det kommande OPEC-mötet.

Det har blivit dyrare att tanka sedan priserna för en dryg månad sedan var nere på nivåer som vi inte sett på många år. Foto: Fewerton/Shutterstock

Men analytiker av oljemarknaden är tveksamma och varnar för en rekyl nedåt.

”Kortsiktigt kanske priserna har accelererat för snabbt”, säger Eugene Lindell, analytiker på JBC Energy i Wien till branschtidningen World Oil.

Några nya bottennoteringar lär vi dock inte se. Europa är fortfarande delvis lamslaget av coronaviruset, men kommer att komma i gång under sommaren. Och när länderna öppnar upp kommer efterfrågan på olja att öka.

Men fortfarande är oljepriset lågt. Just nu, i månadsskiftet maj/juni, är oljepriset 45 procent lägre än i början av året. Och det finns en förväntan att priserna kommer att hålla sig på den nivån. Priserna för oljekontrakt i augusti handlas just nu stabilt på dagens nivåer. Sett över sommaren finns det inte mycket som pekar på en snar prisökning.

Hur priset utvecklas på längre sikt beror på konjunkturen och OPEC-länderna produktionsdisciplin. Den ekonomiska utveckling påverkar dessutom oljepriset i olika riktningar, vilket försvårar analysen. I en stark konjunktur ökar efterfrågan på olja. Men då kommer också många nya elektrifierade bilar att säljas, vilket gör att efterfrågan på bensin minskar. Går konjunkturen ned så kommer vi fortsätta köra med vår gamla, törstiga bensinbilar ett tag till. IEA, det internationella energirådet, vidhåller ännu sin ståndpunkt att efterfrågan på olja kommer att fortsätta att öka under det närmaste decenniet, för att sedan minska fram till 2040.