Pickuper underkända i älgtestet
En pickup – som ofta används som vanlig personbil – ska ha säkra kör- och vägegenskaper. Så är det sällan. Än en gång avslöjar vårt älgtest stora svagheter i chassi och i tekniska hjälpsystem hos flakförsedda bilar.
Ford Ranger Raptor, Isuzu D-Max, Maxus T90 EV och Toyota Hilux GR Sport är alla underkända i undanmanöverprovet. Nu kräver vi skärpning!
Det är visserligen nära kopplat till traditionen att pickuper inte klarar vårt älgtest. Det betyder däremot inte att vi accepterar det. Tvärtom borde bilar som kommer ut på marknaden 2023 ha mycket bättre säkerhet, det gäller inte bara älgtestmanövern utan också funktioner och hjälpmedel som finns i andra nya bilar. Det är ingen självklarhet att bilen har autobroms eller kan hjälpa till på annat vis när man är ute på vägarna.
Men att de här fyra bilarna presterar så uselt i älgtestet är helt enkelt för dåligt. Det är tydligt att styrningen är tung i samtliga fordon och att bilarna chockas av manövern. I stället för att ha utvecklat ett antisladdsystem som åtminstone bromsar in så tappar de grepp och glider i sidled ut ur banan och om det varit verklighet hade de hamnat i diket på andra sidan vägen. Isuzu D-Max som gör bäst ifrån sig klarar 69 km/h, även om höger framhjul lyfter lite från marken precis som hos Toyota Hilux GR Sport, och i högre hastighet beter sig antisladdsystemet okej – men det går helt enkelt inte att hantera vikten. Beteendet är för dåligt i samtliga bilar med andra ord.
Teknikens Världs älgtest
Det egenutvecklade undanmanövertestet – ”älgtestet” – är ett av våra viktigaste verktyg när det gäller att undersöka testbilens chassi och vägegenskaper samt hur bra eller dåligt som hjälpsystemen arbetar.
Vår konbana leder genom en vänster-höger-vänster-kurvkombination och sätter bilens antisladdsystem på prov. Ingångshastigheten är oftast 70 km/h, de bästa bilarna klarar 75 km/h eller ännu mer. Dessvärre finns det de som inte ens klarar 65 km/h.
Moderna antisladdsystem skiljer sig mycket från varandra genom att vara mer eller mindre anpassade för uppgiften. Kom ihåg att ett riktigt bra system inte sätter föraren på prov.
Ford Ranger Raptor har alldeles för stora året runt-däck och hela bilen är för mjuk och svampig för att man ska kunna ta sig igenom konbanan. Om bilarna hade haft andra däck hade kanske Isuzu klarat testet i 72 km/h, vår gräns för godkänt, men det är inte säkert. Inte heller de andra bilarna.
Maxus T90 EV:s beteende är rent utsagt förskräckligt och bitvis farligt. Vi behöver uppmana samtliga fyra tillverkare till att göra en förändring. Pickuper kräver lika bra säkerhet som andra typer av fordon. De driver runt på våra landsvägar och motorvägar lika mycket som andra och får inte vara en risk för vare sig förare eller andra trafikanter – skärpning!
Ford Ranger Raptor
Modellversion: Ford Ranger Raptor 3,0L V6 Bi-Turbo 292 hk.
Däck: BF Goodrich Baja Champion 285/70 R17 113S.
Maxhastighet: 67 km/h.
Kommentar: Redan i 60 km/h uppvisar Ranger Raptor ett segt beteende med avsaknad av styrrespons. När vi byter från två- till fyrhjulsdrift går den bättre, men det är fortsatt tung styrning och i 69 km/h tappar vi grepp och glider ut ur banan.
Isuzu D-Max
Modellversion: Isuzu D-Max Double Cab XRX.
Däck: Cooper Discover A/T3 Sport2 265/60 R18 110T.
Maxhastighet: 69 km/h.
Kommentar: Bilen reagerar snabbt med antisladdsystemet, men även Isuzu har tung styrning inne i konbanan. Efter 69 km/h blir det för tungt, greppet räcker inte till och även om inget dramatiskt sker så sladdar bilen ut ur banan i sidled.
Maxus T90 EV
Modellversion: Maxus T90 EV Double Cab 4x2 Elite.
Däck: Giti 4x4 HT152 245/65 R17 111H.
Maxhastighet: 62 km/h.
Kommentar: I 60 km/h känns styrningen bra, men utan precision, den där servoverkan kommer nog in här. Vid högre än 62 km/h chockas bilen av instyrningen och den sladdar ur banan tidigt. Antisladdsystemet arbetar inte tillräckligt.
Toyota Hilux GR Sport
Modellversion: Toyota Hilux GR Sport Double Cab 2,8 Turbo D-4D.
Däck: Bridgestone Dueler A/T 693 II 265/65 R17 112S.
Maxhastighet: 65 km/h.
Kommentar: Redan vid 60 km/h märks den extremt tunga styrningen som blir ett problem vid alla hastigheter. Man tycks behöva vrida loss ratten vid start. Innerhjulet på höger sida lyfter lite och därefter styr bilen ut i ”diket” vid 67 km/h.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se