Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Circle K

Polisen varnar: bli inte kapad på macken – så skyddar du dig

Antalet anmälningar om kortkapning, så kallad skimning, har ökat kraftigt i vissa regioner av Sverige och det är framför allt på obemannade drivmedelsstationer som bluffen genomförs.

Sommaren är kommen och i och med semestertider är det fler som använder bilen längre sträckor. Det innebär fler stopp vid macken för påfyllning av både drivmedel och annat, något som kriminella utnyttjar. Det gäller att se upp så att man inte förlorar hela semesterkassan plus lite till när man tankar, och då framför allt på obemannade drivmedelsstationer.

Polisen i Östergötland har gått ut med en varning om att vara uppmärksam när man betalar via en kortläsare. De har nämligen sett en markant ökning av kapade kort, så kallad skimning. Enligt Aftonbladet är det framför allt på obemannade mackar i och runt Linköping och Mantorp men även i Mjölby och Motala som bedrägerierna har tagit fart.

Polisen uppmanar bilister som tankar att hålla ögonen öppna och om de ser någon misstänkt, eller drabbas, ombeds de att omedelbart kontakta polisen, antingen på 114 14 eller, om det lång telefonkö, 112. Sistnämnda nummer ska alltid användas när man misstänker pågående brott.

Polisen åker gärna ut för att titta på kortkaparnas utrustning för eventuella spåruppslag. I bästa fall kan de även konfrontera de kriminella som åker runt och vittjar sin utrustning.

Skydda alltid din PIN-kod genom att täcka för med ena handen. Känn även så att knappsatsen sitter ordentligt fast. Känns den lös kan den vara en fejkad knappsats som registrerar din PIN-kod, då hjälper det inte att hålla för med handen. Foto: MrGanso Foto: MrGanso

Det finns sätt att skydda sig mot att få sitt kort skimmat, men de är tyvärr inte alltid hundra procent vattentäta metoder. Så här säger polisens bedrägerisamordnare Jan Olsson till Aftonbladet:

– Det ena varianten är att man håller handen för var man skriver in för kod. Den är hundraprocentigt skitbra. I vissa fall registreras koden i tryckplattan. Där är det svårare. Men kolla om den sitter fast. Man ska inte slita superhårt. Verkar utrustningen sitta fast eller är den lite lös? När de sätter fast den så sätter de ofta med dubbelfästande tejp. Den släpper ganska lätt.