Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: KVD

Priserna på begagnade bilar har ökat kraftigt i år

Bonus/malus-skattens förändring sedan årsskiftet, att beräkna skatten på de högre utsläppen från den tuffare WLTP-körcykeln, bidrar till den rejäla prisökningen på begagnatmarknaden. Från december till januari har priserna stigit 10,9 procent enligt en rapport från bilförmedlaren Kvdbil. 

Efterfrågan på begagnade bilar har ökat tydligt efter årsskiftet. Det omvända gäller för nya bilar där försäljningen har försämrats. Jämfört med januari förra året har nybilsförsäljningen i januari 2020 sjunkit med 18 procent. Samma jämförelse med lätta lastbilar visar en minskning på över 57 procent. En bilgrupp som i kronor räknat drabbats väldigt hårt.

Benar vi ut den 10,9 procentiga prisökningen för försäljningar av begagnade bilar från december till januari har bensindrivna bilar ökat mest med 14,7 procent. Dieselbilar har i sin tur ökat 9,1 procent enligt Kvds rapport som är räknad på 1 152 bilar, varav 233 är bensindrivna och 728 dieseldrivna. Rapporten jämför även prisskillnaden från senaste månadens försäljning med den första juli 2018, datumet det nya skattesystemet togs i bruk. Prisökningen är skyhöga 27,5 procent.

Regeringen ska dock överse bonus/malus till höstbudgeten.

– Nu kommer man att ha ändrat de ekonomiska förutsättningarna för att köpa en ny bil tre gånger inom knappt två år. Det är inte ett effektivt sätt att förändra branschen och konsumenters val av bil på, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Vi kan inte annat än att hålla med det utlåtandet. En skattereformation var på sin plats men utförande borde varit bättre, tydligare och enklare. För den som planerar att sälja sin bil är det här dock bra nyheter. Men passa på att sälja nu innan skattesystemet ändras än en gång…