Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gargantiopa / Shutterstock / Teknikens Värld

Privatleasa eller köpa bil – så väljer du rätt!

Privatleasing växer i popularitet. Vi berättar varför det är smart att privatleasa och vilka fällorna är.

Privatleasing har aldrig varit större.
I höst är hälften av alla nya privatköp privatleasingavtal. Men egentligen är det inte ”köp”. Att leasa en bil innebär att man hyr den över en längre tid, normalt 2-3 år. Ingen kontantinsats krävs, och efter avtalstiden är det bara att lämna tillbaka bilen.
Enkelheten lockar. Med ett leasingavtal slipper man lägga ut 150 000-250 000 kronor för en ny bil. Man slipper också oroa sig för värdeminskningen, allt är inräknat i leasingavgiften.
Privatleasing kan också vara riktigt billigt ibland. Speciellt när importörerna har ansträngt sig för att få ner en bil i golfklassen till en månadshyra på under 2 000 kronor per månad. Då har de förmodligen räknat ner ingångspriset mer än vad du som privatperson hade kunnat pruta på priset hos bilhandlaren.

Privatleasingavtal har framför allt blivit vanliga i småbilsklassen (B-segmentet) och i golfklassen (C-segmentet). Förmodligen för att man främst riktar sig till en yngre målgrupp som inte har pengar på banken för ett bilköp. Men det har ibland också blivit en kanal för udda modeller som har halkat efter i försäljningen. När till exempel alla frågar efter laddhybrider i ett visst segment blir plötsligt lagerbilar med dieselmotor iskalla. Att annonsera ut dem med stora prissänkningar fördärvar tilltron till bilmärket och andrahandsvärdet tar stryk. Då väljer hellre importören att privatleasa ut dem till lågt pris. Egentligen betyder det att bilarna säljs med stor rabatt till leasingbolaget, men rabatten döljs, smittar inte andra modeller i prislistan och andrahandsvärdena tar inte skada.
Privatleasingavtalen kan alltså vara förmånligare än reguljära köp. Men det är svårt att ekonomiskt jämföra privatleasing med köp. Utfallet beror på hur mycket man kan pruta på köppriset och på värdeminskningen. Och den sistnämnda kan vi bara gissa oss till.

Plus och minus

Privatleasing av bil

✓ Ingen kontantinsats.

✓ Du vet vad bilen kostar per månad.

✗ Du är bunden till avtalstiden.

✗ Måste återlämnas skadefri.

 

Köp av bil

✓ Du bestämmer själv när du vill byta bil nästa gång.

✓ Skador måste inte åtgärdas.

✓ Räntor på eventuella lån är avdragsgilla.

✗ Kräver en kapitalinsats.

✗ Osäker värdeminskning.

Det finns också nackdelar med privatleasing. Innan man tecknar ett leasingkontrakt ska man vara medveten om att det är ett avtal som är tänkt att hållas. Att bryta avtalet i förtid kostar pengar. Man ska därför vara säker på sitt bilbehov under avtalstiden. Den som planerar att skaffa tjänstebil eller flytta utomlands bör avstå från privatleasing. Ändrat bilbehov på grund av tillökning i familjen kan också vara en orsak till att man ångrar ett privatleasingavtal.
Hur mycket det kostar att bryta ett avtal varierar mellan leasingbolagen. Volkswagen Finans kräver till exempel att man betalar fulla leasingavgifter under första året, och därefter ska kunden betala 40 procent av återstående, icke förfallna leasingavgifter om avtalet bryts. Kostnaden per månad får dock aldrig understiga 1 000 kronor per månad.

Volvo har faktiskt inte särskilt vassa privatleasingerbjudanden. De litar på företagsmarknaden.Volvo har faktiskt inte särskilt vassa privatleasingerbjudanden. De litar på företagsmarknaden.Volvo har faktiskt inte särskilt vassa privatleasingerbjudanden. De litar på företagsmarknaden.
Volvo har faktiskt inte särskilt vassa privatleasingerbjudanden. De litar på företagsmarknaden. Foto: Robin Törnros / Teknikens Värld

Man bör också vara medveten om att bilen förväntas att vara i bra skick när den lämnas tillbaka. Om bilen har djupa repor, många stenskott eller fläckar på klädseln så innebär det att leasingtagaren får en räkning på vad det kostar att återställa bilen. Vill man vara på den säkra sidan så skaffar man en överdragsklädsel till bilen. Skillnaden jämfört med att få småskador på den egna bilen är att då drabbas man enbart av ett något lägre försäljningspris när bilen säljs. En privatperson som köper en begagnad bil accepterar förmodligen ett par repor och stenskott om bilen säljs till rätt pris. Leasingbolaget värderar skadorna inte efter vilken betydelse de har för marknadsvärdet på bilen, utan efter hur mycket de kostar att åtgärda. I verkligheten kommer kanske inte skadorna ens att åtgärdas.

När du jämför laddbara bilar måste du dra av miljöbonus från köpkalkylen. Om du privatleasar är bonus redan inkluderad i leasingkostnaden.
Om det är svårt att jämföra renodlade köp med privatleasing är det betydligt enklare att jämföra olika privatleasingerbjudanden. Men jämför inte äpplen med päron. Kontrollera om service ingår i leasingpriset, och hur många mil du får köra. Försäkringskostnaden tillkommer oftast, men erbjuds också som tillval. Det du alltid får betala själv är skatten och drivmedlet – oavsett om det är el, bensin, diesel eller gas.

Exempel på privatleasing

Laddhybrider

Kia Niro Plug-in Hybrid

Pris: 334 900 kr.

Miljöbonus: 37 866 kr.

Räckvidd: 4,9 mil.

Privatleasing: 2 995 kr/månad, 36 månader, 1 500 mil/år. Inkl fri service.

Kommentar: Batteriet gör det möjligt att köra för under 2,00 kr/mil i bränsle. Kan du göra tre mil per dag på el så är du hemma.

 

Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid Fleet Edition

Pris: 424 900 kr.

Miljöbonus: 27 156 kr.

Räckvidd: 4,5 mil.

Privatleasing: 5 495 kr/månad, 24 månader, 2 000 mil/år. Fri service. 1000 mil/år: 5 425 kr/månad.

Kommentar: Mitsubishi är på väg att lägga ner försäljnignen i Europa, kanske kommer det bättre priser än det här?

 

Volvo XC40 Recharge T4 Inscription Expression

Pris: 459 000 kr.

Miljöbonus: 26 442 kr.

Räckvidd: 4,5 mil.

Privatleasing: 5 795 kr/mån, 36 månader, 1 000 mil/år. Fri service.

Kommentar: Volvo verkar inte anstränga sig, kanske för att de redan säljer så bra till företagsmarknaden.

 

Elbilar

BMW i3s 42 kWh

Pris: 444 500 kr.

Miljöbonus: 60 000 kr.

Räckvidd: 28 mil.

Privatleasing: 4 145 kr/månad, 36 månader, 1 500 mil. Inkl fri service. 1 000 mil/år: 3 995 kr/månad.

Kommentar: Ungefär samma pris som Volkswagen ID.3, men leasing som kostar 430 kronor mer per månad.

 

Nissan Leaf 40 kWh

Pris: 397 000 kr.

Miljöbonus: 60 000 kr.

Räckvidd: 27 mil.

Privatleasing: 3 199 kr/månad, 24 månader, 1 500 mil/år. Inkl vinterhjul, fri service.

Kommentar: Leaf är inte det vassaste på elbilsmarknaden i dag, men det här priset är mycket bra. Notera att det är två års kontrakt och med vinterhjul!

 

Renault Zoe Go Z.E. 52 kWh

Pris: 359 900 kr.

Miljöbonus: 60 000 kr.

Räckvidd: 39,3 mil.

Privatleasing: 3 010 kr/månad, 36 månader, 1 500 mil/år. Inkl fri service. 1 000 mil/år: 2 890 kr/månad.

Kommentar: Zoe lämpar sig bäst i stan. Frågan är om du hinner köra så mycket så att det lönar sig.

 

Volkswagen ID.3 Life 58 kWh

Pris: 434 900 kr.

Miljöbonus: 60 000 kr.

Räckvidd: 42,7 mil.

Privatleasing: 3 715 kr/månad, 36 månader, 1 500 mil/år. Inkl fri service. 1 000 mil/år: 3 495 kr/månad.

Kommentar: Volkswagen har bra snurr på privatleasingaffären och nya elbilen ID.3 har ett kanonpris.

 

Volkswagen ID.4 1st 77 kWh

Pris: 514 900 kr.

Miljöbonus: 60 000 kr.

Räckvidd: 49,6 mil.

Privatleasing: 5 689 kr/månad, 36 månader, 1 500 mil/år. Inkl fri service. 1 000 mil/år: 5 425 kr/månad.

Kommentar: ID.4 tros bli en storsäljare. Men leasingpriset är inte lika lockande som för ID.3.