Privatleasing är fortfarande billigt
Det sägs att privatleasing har blivit dyr, att det inte är en lika bra affär som förr. Men sanningen är den motsatta. Lågprisleasingen var för två år sedan en dålig affär, medan dagens leasingerbjudande kan vara ett fynd.
Privatleasing är inte lika lockande som förr. Ta en av marknadens bästsäljare, kombibilen Kia Ceed SW Plug-In Hybrid. Laddbar, familjevänlig kombi som är både bensin- och elsnål. På Kias hemsida erbjuds den för 4 795 kronor per månad. Nästan 5 000 kronor, varje månad.
Dyrt? Nej, faktiskt inte.
Ta fram en miniräknare. Du behöver inte vara Nobelpristagare för att se att kalkylen är tight. Eftersom service ingår i privatleasingerbjudandet drar vi av 100 kronor från månadsbetalningen. Det blir 36 inbetalningar à 4 695 kronor, summa 169 020 kronor. Dra av det från bilpriset och det återstår 219 780 kronor vilket motsvarar ett andrahandsvärde om 57 procent av nybilspriset. Får man ut det som privatsäljare? Det är inte säkert.
Teslas drastiska prissänkning i januari pekar på att det kan komma en prisjustering nedåt på bilmarknaden, vilket också kommer att påverka andrahandsvärdena.
Jämfört med att köpa en Kia Ceed Plug-In Hybrid framstår därför leasingkalkylen relativt fördelaktigt med högt restvärde och låg ränta.
Så fungerar privatleasing
Ett privatleasingkontrakt har egentligen samma beståndsdelar som ett avbetalningskontrakt, med den skillnaden att risken för andrahandsvärdet normalt sett ligger hos finansbolaget i privatleasingkontrakten.
Tre poster i ett leasingavtal påverkar varandra – priset, hyran och restvärdet.
Bilpriset är summan som finansbolaget finansierar när finansbolaget köper bilen av leverantören.
I gengäld betalar leasingkunden hyra. Månadshyran ska dock inte förväxlas med räntan på kapitalet. Den största delen av hyran går åt till att bekosta bilens värdeminskning. Efter tre år ska bilen lämnas tillbaka till finansbolaget som säljer bilen. Bilen har då förlorat upp till halva värdet. Det är den värdeförlusten som utgör den större delen av månadshyran.
Månadshyran täcker även ränta. Även om räntan har höjts är den fortfarande låg. Att betala sju procent ränta på ett genomsnittligt kapital om 200 000 kronor kostar drygt 1 000 kronor per månad.
I månadshyran ingår även risken. Med risk avses både risken för att kunden inte betalar räkningarna vilken kan leda till ett kostsamt återtag av bilen, samt risken för att andrahandsvärdet inte motsvarar kalkylens restvärde. Sistnämnda risk kan dock elimineras genom att till exempel billeverantören garanterar ett visst restvärde till finansbolaget.
Till sist ska man också räkna in värdet av fri service som nästan alltid ingår i ett leasingavtal.
Eftersom det inte anges vare sig vilken ränta eller vilket restvärde som finansbolaget räknar på är det svårt att jämföra leasingkontrakt med köp. Variablerna påverkar varandra. Om finansbolaget kalkylerar med ett högt restvärde blir kalkylräntan högre. Samma sak om finansbolaget köper bilen till ett rabatterat pris, då blir kalkylräntan också högre.
Du kanske tycker att privatleasing förr var en ännu bättre affär? För två år sedan kostade Kia Ceed SW Plug-In Hybrid 3 262 kronor per månad att privatleasa.
Ändå var det 2021 en sämre affär jämfört med köp. Den som 2021 köpte Ceed SW Plug-In Hybrid för 341 900 kronor fick efter köpet tillbaka 28 000 kronor i miljöpremie. Oprutat nettopris var alltså 313 900 kronor. I dag ligger bilarna ute för 275 000 kronor och uppåt. Det betyder att den som köpte bilen 2021 efter två år har förlorat omkring 40 000 kronor, knappt 2 000 kronor per månad, plus servicekostnad.
Leasingkunden har under samma tid betalat 50 procent mer. För att köpet ska framstå som den sämre affären måste kapitalkostnaden (räntekostnaden) för kontantköpet vara hög.
Exemplet lär oss två saker.
1. Vad som är det bästa alternativet – köp eller leasing – vet vi först med facit i hand, alltså när bilen har sålts.
2. Trots att räntorna är högre i dag är det inte det som är den tunga delen i ett leasingkontrakt, det är andrahandsvärdesförlusten som kostar.
Om du uppskattar att bilen tappar 40 procent av nybilspriset efter tre år kan du själv ta reda på hur mycket finansbolaget har över till ränta på kapitalet, risk och fri service.
I exemplet med Kia Ceed kostar bilen 388 800 kronor. Det är finansbolagets kostnad. Intäkterna består av summan av restvärdet och de 36 månadsbetalningarna. Räknar vi med 60 procent restvärde blir det 17 100 kronor över till ränta, service och risk. Drar vi av 100 kronor i månaden för bilens serviceavtal ger det en kalkylränta på 1,43 procent.
I verkligheten är kalkylen omöjlig att räkna hem om inte finansbolaget räknar med ett lägre finansieringsbelopp eller, kanske mindre troligt, ett högre restvärde.
Exemplet med Kia Ceed är inte unikt. De i dag högre leasinghyrorna beror i huvudsak på att de finansierade beloppen är högre, inte på att räntan i sig har höjts.
Framför allt gäller det för elbilar som dels har fått högre listpriser, dels har tappat bonusbeloppet. Sammantaget betyder det att det finansierade beloppet ofta har ökat med över 100 000 kronor. Självklart slår det på leasingpriset.
Räntorna har också höjts, men eftersom de fortfarande är låga påverkar de inte hyran lika mycket.
Så hur påverkar detta jämförelsen mellan köp och leasing? Helt klart är att många privatleasingavtal fortfarande är mycket konkurrenskraftiga. Självklart är de dyrare än tidigare, men ”köp”-priset är också betydligt högre.
Vad som ger bäst ekonomiskt utfall beror på vilket kontantpris du kan pruta ned köp-priset till och vad andrahandsvärdet blir om tre år. Risken för att andrahandsvärdet inte kommer att bli lika starkt de kommande tre åren som det har varit historiskt är överhängande, vilket i så fall talar för privatleasing.
Det ska dock understrykas att allt inte handlar om ekonomi när det gäller privatleasing. Lika viktigt är att villkoren, körsträcka och avtalstid passar. Privatleasing marknadsförs ofta som en flexibel lösning men verkligheten är den motsatta.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se