Privatleasing av bil fortsätter att öka
Allt fler svenskar väljer att privatleasa sina nya bilar i stället för att köpa dem eller ta ett vanligt lån för att finansiera affären.
2009 var det bara ett fåtal (3 %) av bilköparna i Sverige som valde privatleasing. Åren därefter började andelen successivt gå upp för att under de senaste två, tre åren rent av explodera. 2015 var andelen uppe i 17 procent och 2016 hela 29 procent, mycket tack vare ett starkt uppsving under framför allt slutet av året. Exempelvis valde 34 procent av privatkonsumenterna i december 2016 att privatleasa den nya bilen. Hittills i år har det lugnat ner sig en aning med 28 procent i januari och 26 procent i februari, visar siffror från MRF (Motorbranschens Riksförbund) och Bil Sweden. Siffrorna inkluderar även privatregistrerade bilar inköpta av enskilda firmor.
Men är det lönsamt att privatleasa? Det beror på. Dels vilken typ av bil som ska införskaffas, dels vilket märke man siktar in sig på. Väljer man en bil från någon av Volkswagen-koncernens märken är det inte sällan en god idé att privatleasa då dessa är aggressiva i sin prissättning inom detta område. Vårt exempel nedan visar att det kan vara billigare att privatleasa än att köpa. Men se inte exemplet som generellt utan räkna på månadskostnader innan du avgör just vad du ska välja.
Den stora nackdelen med privatleasing är att du får dras med bilen du har valt i några år. Om du vill byta bil kan det stå dig dyrt då du måste bryta leasingavtalet. Att det är kostsamt att bryta i förtid beror framför allt på bilens värdeminskning som är som störst när bilen är färsk. Det värdetappet vill inte handlaren eller leasingbolaget stå för.
Ett par andra nackdelar värda att nämna är värderingen av bilen vid leasingavtalets utgång, om bilen inte skulle vara i ”normalt skick” kan även det bli kostsamt, samt om man kör fler mil än vad som avtalats.
Exempel: Köpa vs privatleasa
Att göra en kostnadsprognos innebär en del osäkerheter, men Volkswagens leasingkalkyl verkar onekligen konkurrenskraftig jämfört med alternativet att köpa bilen. Värdeminskningen är det svåraste att värdera. I kalkylen har vi tänkt oss att vi lämnar in bilen som inbyte hos en bilhandlare. Tänker vi oss däremot att vi säljer bilen privat och får ut 15 000 kronor mer vid försäljningen kan köp-alternativet vara ekonomiskt fördelaktigt. Kapitalkostnaden är också en kostnadspost med stora variationer. En slutsats vi drar är att om man behöver låna till köpet kan man lika gärna leasa denna Golf om upplägget passar behovet. Notera att detta bara är ett exempel. Det är osäkert om andra privatleasingkalkyler leder till samma resultat.
Volkswagen Golf TSI 110 hk
Privatleasing: 32 928 kronor per år
(Privatleasing 2 495 kr/mån, vinterhjul 249 kr/mån, totalt 2 744 kr/mån)
Köpa: 36 284 kronor per år
(Pris 174 900 kr, kapitalkostnad 3 % 5 247 kr, serviceavtal 1 188 kr, skatt 426 kr, vinterhjul 1 890 kr, värdeminskning* 27 533 kr)
* Värdeminskning 3 år/4 500 mil baserat på inbytespris enligt Bilpriser.se. Prognosvärde 92 300 kronor.
Tänk på det här vid privatleasing
Välj rätt antal mil
Välj ett miltal som ligger nära din troliga körsträcka. Att gå från 1 500 mil per år till 2 000 mil per år för en Toyota Aygo kostar 166 kronor extra per månad, eller 5 976 kronor extra under en treårsperiod. Övermil kostar 7 kronor per mil i Toyotas kontrakt. Om du kör 1 600 mil per år är det smartast att hyra 1 500 mil per år och betala för 100 övermil separat.
Undvik dyra vinterdäck
Vinterhjul till småbilen Yaris kostar 296 kronor per månad. Det betyder att du har betalat 10 656 kronor efter tre år. Rena rånet! Varför inte köpa en omgång Continental vinterdäck på aluminiumfälgar på Däckonline.se? Pris 5 276 kronor för fyra hjul. Du sparar pengar och som en extra bonus kan du sälja hjulen när du lämnar tillbaka bilen efter tre år.
Köp ingen dyr försäkring
Ingår inte försäkring i leasingavtalet brukar det kosta omkring 300 kronor per månad i tillval. Jämför vad det kostar på den fria marknaden innan du kryssar i. Vad försäkringen kostar för den aktuella bilen kan du snabbt se på till exempel insplanet.com.
Jämför leasingavtalen
Att jämföra olika leasingavtal kan vara krångligt eftersom de innehåller olika delar. Här är några tumregler: Fria reparationer är inte värt mycket eftersom det mesta ändå går på garantin. Försäkring kan vara värt 250 kronor per månad och uppåt. Vinterdäck brukar kosta 200-300 kronor per månad för en leasingbil. Vissa handlare vill dessutom ha uppläggnings- och aviavgifter.
Få en överblick
Vill man få en överblick finns det leasingföretag som leasar ut flera olika märken, till exempel leaseonline.se och carplus.se.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se