Foto: Teknikens Värld & Shutterstock

Privatleasing mycket dyrare än köp

Den som privatleasade en bil för tre år sedan har i vissa fall betalat dubbelt så mycket för bilägandet jämfört med om han eller hon hade köpt bilen. Teknikens Världs jämförelse visar att privatleasingkontrakt som skrevs för tre år sedan har varit lönsamma – för leasingbolagen och bilhandlarna. Och en riktigt dålig affär för kunderna.

De senaste åren har privatleasing ökat explosionsartat. I dag är det i de mindre storleksklasserna det vanligaste sättet att finansiera ett privat bil­innehav. Framför allt brukar ekonomin framhållas som fördelaktig. Att privatleasa en småbil för 2 000 kronor per månad har de senaste åren ansetts som billigare än att köpa bilen och själv stå för både värdeminskning och kapitalkostnad. Även Teknikens Värld har kommit till samma slutsats ett flertal gånger.

Men med facit i hand kan vi konstatera att vi har haft fel. Verkligheten för dem som skrev på ett leasingkontrakt för tre år sedan har blivit den motsatta. De som köpte en bil för tre år sedan, i stället för att privatleasa den, har kunnat spara över 50 000 kronor. Orsaken är de extremt höga andrahandsvärden på begagnatmarknaden som gör att värdeminskningen på tre år gamla bilar är nästintill försumbar. De höga restvärdena i bilarna gynnar finansbolag och bilhandel som nu kan göra stora vinster på leasingbilar som lämnas tillbaka.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill