Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Reduktionsplikten sänkt – ”diesel kan bli dyrare”

Regeringen har beslutat om att sänka reduktionsplikten för drivmedel, något som ska sänka priset. Men branschexperter oroas för att tilltaget kan resultera i det omvända och i stället ge högre priser. 

Beskedet om att regeringen från årsskiftet kraftigt sänker reduktionsplikten till sex procent mottas med skepsis av insatta i branschen. Enligt Tidöpartiernas beräkningar ska kostnaden för diesel tack vare detta kunna sjunka med så mycket som 5,50 kronor per liter.
Men det tror inte så många andra, då flera drivmedelsbolag uttryckt skepsis.

– Vi ser med oro på vad som kommer att hända med priset på fossil diesel, säger Johan Söderberg, ansvarig för drivmedel och elektrifiering på Circle K till TT.
– Det finns en stor risk att priset kommer att gå upp.
En anledning till detta är att det finns risk för att bli dieselbrist i Sverige, vilket i stället kan göra att priset går upp.
Enligt Johan Söderberg har många raffinaderier redan ställt om till att producera förnybart drivmedel, något som skett på bekostnad av konventionell diesel.

I nuläget ligger reduktionsplikten på 30,5 procent för diesel och 7,8 för bensin. Från årsskiftet kommer båda alltså att sänkas till sex procent.
Något som enligt Johan Söderberg inte kommer ha den effekt som Tidöpartierna pratar om. De ska ha baserat sina beräkningar på att reduktionsplikten för diesel var planerad att höjas till 40 procent vid årsskiftet. Men samtidigt är den höjningen inget som klubbats igenom.
– De nivåerna har vi ju aldrig varit uppe på, så redan där blir det ett räknefel. Redan där tappar man nog en krona, säger Johan Söderberg till TT.

Exakt hur mycket priset på drivmedel kan tänkas sjuka eller stiga är i nuläget osäkert. Men något som är klart är att utsläppen av koldioxid från transporter kommer att öka kraftigt efter årsskiftet.