Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mikael Damberg, Sveriges finansminister, till höger.
Mikael Damberg, Sveriges finansminister, till höger.
Mikael Damberg, Sveriges finansminister, till höger.
Mikael Damberg, Sveriges finansminister, till höger. Foto: Shutterstock & Regeringskansliet

Regeringen sänker skatten på bensin och diesel

Vid en presskonferens i dag måndag meddelade finansminister Mikael Damberg regeringens intention om att införa två tillfälliga stöd för svenska bilägare.

Förslaget om ett större ekonomiskt åtgärdspaket, om totalt 14 miljarder kronor, presenterades av finansminister Mikael Damberg klockan 13.00 i dag måndag. Omfattningen av förslaget berör åtgärder som ska arbeta på såväl kortare som längre sikt, där den tillfälliga sänkningen av bensin- och dieselskatt blir just en kortsiktig lösning. Anledningen till förslaget är helt kopplat till Rysslands invasion av Ukraina, om regeringens förslag går igenom snabbt kommer skatten på bensin och diesel att justeras ner från och med den 1 juni till och med den 31 oktober. Den tillfälliga skattesänkningen ska motsvara en prissänkning på 1,30 kronor (utöver den sänkning med 50 öre som träder i kraft från och med den 1 maj) vid pump för både bensin och diesel. Just så uttryckte finansminister Damberg det hela och de uteblivna skatteintäkterna från de berörda fem månaderna beräknas motsvara 3,7 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter. 

Tusen kronor till bilägarna

I stödpaketet märks också en så kallad drivmedelskompensation som ska motsvara en engångssumma på 1 000 kronor per bil och person, max en bil per person och max två bilar per hushåll. Enligt Damberg föreslås drivmedelskompensationen gälla för alla privatpersoner som äger en bil, men det blev inte tydligt om bilen behöver vara registrerad, besiktigad och försäkrad. Ytterligare 500 kronor utlovas till de som bor i något av de tre stödområdena (länken leder till PDF-fil på regeringens hemsida).

Ökad reduktionsplikt pausas

Utöver dessa två föreslagna stödåtgärder märks att reduktionsnivåerna, alltså den mängd inblandning av biodrivmedel i bensin E10 och diesel B7 som används, kommer att frysas för 2023 i väntan på utvärdering av reduktionsplikten. Vilket enkelt uttryckt innebär att dagens nivåer av inblandning av biodrivmedel från årsskiftet ligger fast.

Förslaget till åtgärdspaket omfattar även ytterligare pengar till klimatbonussystemet. Finansminister Mikael Damberg meddelade att bonus-pengarna för 2022 tog slut redan i januari, vilket även beror på de pausade ärenden som hängde kvar från 2021 och som betalades ut när kassan fylldes på efter årsskiftet. Men oavsett, nu skjuts ytterligare pengar till för att subventionera nyköp av elbilar. 

Ytterligare föreslagna åtgärder i det här paketet värt 14 miljarder kronor rör elpriskompensation, tillfälligt höjt bostadsbidrag ör barnfamiljer, reformerat reseavdrag och pausad BNP-indexering av drivmedelsskatterna.