Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Rekordmånga sökningar på bilar pandemiåret 2020

Försäljningen av begagnade bilar slog rekord under pandemiåret 2020. Det märktes också på handelsplatsen Blocket där sökningar på bilar aldrig varit så många. Allra mest letar köparna efter bilar från BMW och intresset för småbilar, laddhybrider och elbilar har ökat.

När kollektivtrafiken förknippats med smittorisk och allt fler arbetat och behövt transportera sig till olika affärer och serviceinrättningar har intresset för begagnade bilar ökat.

Statistik visar att försäljningen av begagnade bilar ökat och också att försäljning från bilhandeln till privatpersoner ökat.

Nu kommer färsk statistik från Blocket som visar att sökningar på bilar har varit rekordstor under 2020.

– Trycket på Blocket har i år varit extra högt. Många har vänt sig till oss för att göra research inför sitt bilköp. Varje vecka har vi haft runt tio miljoner besök på Blocket Fordon och varje dag hundratusentals sökningar, säger Andreas Hedlund, analytiker på Blocket.

BMW 5-serie är bilen som flest söker efter på Blocket.BMW 5-serie är bilen som flest söker efter på Blocket.BMW 5-serie är bilen som flest söker efter på Blocket.
BMW 5-serie är bilen som flest söker efter på Blocket. Foto: Daniel Kraus / BMW

Tryck hela året

Tidigare år brukar det synas en tydlig säsongsvariation där det är flest sökningar på våren och på hösten. Men under 2020 var trycket konstant och intresset stort alla månader.

– Jag tror nog att vi aldrig tidigare sett sådana kraftiga svängningar i utbud och efterfrågan som vi sett i år. I början av året höll många hårt i sina pengar vilket gjorde att efterfrågan sjönk, något som ledde till en ökad prispress på begagnatmarknaden. Även nybilsförsäljningen sjönk drastiskt i början av året och för nybilsförsäljningen dröjde det längre att återhämta sig än för begagnat, säger Andreas Hedlund i ett pressmeddelande.

Intresset för laddbara fordon har ökat men även småbilarna har blivit mer intressanta. Bilar som Toyota Aygo, Volkswagen Polo och gamla Peugeot 206 var de småbilar som såldes allra snabbast. Allra mest sökningar var det trots det på BMW och bilar från Volkswagen såldes allra mest.

Toyota Aygo är en av modellerna som säljer snabbast av privatannonserade bilar på Blocket.Toyota Aygo är en av modellerna som säljer snabbast av privatannonserade bilar på Blocket.Toyota Aygo är en av modellerna som säljer snabbast av privatannonserade bilar på Blocket.
Toyota Aygo är en av modellerna som säljer snabbast av privatannonserade bilar på Blocket. Foto: Toyota

Diesel populärt

I nybilsförsäljningen har dieselbilarna försvunnit i allt högre grad men bland de begagnade bilarna är diesel fortfarande ett gångbart bränsle. Det såldes en procent fler dieselbilar under 2020 jämfört med 2019 medan bensinbilarna backade åtta procent. Det såldes fler elbilar och laddhybrider 2020 jämfört med 2019.

 Andreas Hedlund tror att pandemin kommer att fortsätta påverka begagnatmarknaden och sökningarna på Blocket även under 2021.

– Även om vi kommer fortsätta att påverkas kommer pandemins effekt sakta avta i takt med att smittan avtar och att vi anpassar oss till de nya behoven. Därmed kommer vi sannolikt sakta röra oss mot de mönster vi såg redan innan pandemin, såsom att vi köper mer laddbara bilar, att det blir mindre fokus på ägande av bil och mer fokus på tillgång till bil samt att en större del av kundens utvärdering och köp kommer ske online, vilket faktiskt var en växande trend som vi såg redan innan pandemin.

Medianpriset för en bil som säljs på Blocket har ökat med hela 9 000 kronor, från 89 000 kronor till 98 000 kronor. Bland bilarna som säljs mellan privatpersoner steg medianpriset från 29 000 kronor till 32 000 kronor.

 

10 mest sökta bilmärken och modeller på Blocket 2020

1.      BMW

2.      Mercedes

3.      Volvo

4.      Porsche

5.      Volkswagen Golf

6.      Volvo V70

7.      Saab

8.      Ford Mustang

9.      Chevrolet

10.    Audi

10 mest visade bilmärkena på Blocket 2020

1.      Volvo

2.      BMW

3.      Volkswagen

4.      Audi

5.      Mercedes

6.      Ford

7.      Toyota

8.      Porsche

9.      Chevrolet

10.    Renault

10 mest visade bilmodellerna på Blocket 2020

1.      BMW 5-serie

2.      BMW 3-serie

3.      Volkswagen Golf

4.      Volvo V70

5.      Volkswagen Passat

6.      Volvo V60

7.      Volvo V90

8.      Volvo XC60

9.      Audi A6

10.    Mercedes E-klass 

10 mest sålda bilarna på Blocket 2020

1.      Volkswagen Golf

2.      Volvo V70

3.      Volkswagen Passat

4.      BMW 3-serie

5.      BMW 5-serie

6.      Volvo V60

7.      Volvo XC60

8.      Audi A4

9.      Audi A6

10.    Ford Focus

10 snabbast sålda privatannonserade bilarna

Toyota Aygo

Volkswagen Polo

Peugeot 206

Renault Clio

Toyota Corolla

Toyota Yaris

Citroën Berlingo

Skoda Fabia

Ford Fiesta

Nissan King Cab/Navara

10 snabbast sålda bilarna från bilhandlare

Volvo V50

Toyota Yaris

Kia Sorento

Toyota RAV4

Volvo XC70

Skoda Kodiaq

Toyota C-HR

Volkswagen Tiguan

Volvo V70

Volkswagen Polo