Riskerna med att äga en kinesisk bil i Sverige
Hur kommer det gå att serva och reparera alla nya kinesiska märken? Vilken risk innebär Kinas täta relation med ett Ryssland i krig mot Europa och västvärlden?
Hur kommer det att gå serva och reparera alla nya kinesiska märken? Vilken risk innebär Kinas täta relation med ett Ryssland i krig mot Europa och västvärlden?
De senaste åren har över tio nya märken från Kina etablerats på den svenska bilmarknaden. Inget av märkena har någon historik i Sverige eller i Europa. Detta måste inte betyda att det blir problem med reservdelstillgången när bilen står på verkstad. Generalagenterna uppger att de precis som andra tillverkare dels har ett nationellt reservdelslager, dels ett centralt europalager.
Hedin, som importerar flera märken, menar att de kinesiska märkena inte sticker ut.
– Under de senaste åren har det varit utmaningar med reservdelsförsörjningen för många av Hedin-koncernens varumärken, inte minst på grund av pandemin och kriget i Ukraina. Så det är inte generellt ett problem för endast kinesiska tillverkare, säger Magnus Matsson, PR & Communication Manager, Hedin Mobility Group.
På Aiways Europa-kontor sitter en svensk, Mikael Nilsén, som ansvarig för märkets reservdelsförsörjning i Europa. Inte heller han menar att avståndet till Kina är ett problem.
– Det handlar mer om ledtider, men vi kompenserar det genom ett centrallager i Amsterdam och med nationella lager hos våra distributörer. Vi har dessutom ett reservdelsteam i Kina som enbart har som uppgift att serva den europeiska marknaden. Vi kommer att kunna tillhandahålla delar, till exempel efter en krockskada, lika snabbt som vilket annat märke som helst.
Är alla delar gjorda i Kina?
– Vi har internationella leverantörer men delarna görs i Kina. Bosch har till exempel levererat bromssystemet, men tillverkningen av delarna sker i Kina. Men vi tittar på andra kanaler för reservdelshanteringen.
Kommer delarna till Aiways att bli billigare eftersom de är tillverkade i Kina?
– Jag skulle vilja säga att delarnas prissättning är neutral. Reservdelspriserna kommer inte att vara ett skäl till att köpa bilen, men kommer heller inte att vara ett skäl till att inte köpa bilen, säger Mikael Nilsén.
Men det finns omständigheter som kan betyda grus i maskineriet.
Att det saknas väl inkörda kanaler till fabrikerna är uppenbart. Fallet med Matilda Gustafssons MG Marvel som fortfarande står på verkstad åtta månader efter krocken illustrerar problemen som kan uppstå.
Det handlar både om nya företag och ny personal. Det betyder att många problem ska lösas för första gången.
Ett annat problem är produktsupporten. När det uppstår kniviga problem på bilen måste verkstaden få hjälp av generalagentens tekniska support. De i sin tur behöver kontakta fabriken. Det kan tänkas att det kommer att finnas ett språkproblem att överbrygga eftersom de kinesiska tillverkarna är exportovana. Teknikerna på verkstäderna har heller ingen erfarenhet att luta sig mot. Alla kinesiska bilmärken är helt nya.
Ett tredje problem är den obefintliga konkurrensen. Om du i dag ska köpa en gasfjäder till bakluckan på din Audi har du ett tiotal fabrikat att välja mellan. På marknaden slåss ett otal fristående reservdelsföretag om att få sälja delen till dig. Vill du ha en riktigt billig del till din begagnade bil kan du köpa delen från en bilskrot.
Köper du en Aiways, BYD, Nio eller något annat nytt kinesiskt bilmärke så kommer utbudet av reservdelar i den närmaste framtiden att vara begränsat till importörens utbud av originaldelar. Det betyder mindre utbud och sannolikt högre priser.
Att delarna inte är billiga bara för att märket är kinesiskt märks på lyxsuven Hongqi, precis som MG ägt av kinesiska staten. Bromsbeläggen till framhjulen på en Hongqi kostade först 19 300 kronor, men efter påpekande om orimligheten sänktes priserna till 3 920 kronor. Ett par bromsskivor kostar 8 675 kronor. Men det är fortfarande dyrt.
Om märket etableras och får fart på försäljningen kommer utbudet av delar att öka. Men om märket inte lyckas etablera sig kommer andrahandsvärdet att sjunka och serviceproblemen att tillta.
Till sist finns en framtida politisk risk i Kinas nära relation till Ryssland. Innan invasionen började skakade ledarna hand med varandra och uttalade att ländernas vänskap var ”gränslös”. Två veckor senare inledde Ryssland kriget mot Ukraina.
Kina har sedan dess haft militärövningar med Ryssland. Landet har också ökat handeln med Ryssland vilket har mildrat effekterna av västvärldens handelsblockader. Den varma relationen Kina–Ryssland visar inga tecken på att svalna. Om Kina närmar sig Ryssland finns en risk för handelssanktioner som kan stoppa eller fördyra de kinesiska biltillverkarnas export.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se