Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Tesla Model S Plaid i snö 2022
2 AV 2
Foto: Tesla

Så får du tillbaka din bokningsavgift för Tesla Cybertruck

Var du en av de som var snabb med att boka och betala handpenning på tusen kronor för en Tesla Cybertruck när den presenterades? Var du också en av de som blev lika besviken när det blev klart att den inte kommer att säljas i Sverige i sin nuvarande form? Då har du åtminstone din tusenlapp att kvittera ut som plåster på såren. Så här gör du för att få tillbaka pengarna.

I mars 2019 visade Tesla och Elon Musk upp den första konceptbilden på kommande elektriska pickupen Cybertruck. Utseendet var minst sagt nyskapande och futuristiskt och såg ut att vara som plockat ur filmen Blade Runner. Man talade om otroliga prestanda med en räckvidd på över 100 mil och en dragvikt som skulle slå bjässar som Ford F-150 på fingrarna.

När Cybertruck sedermera avtäcktes i Teslas designstudio i Los Angeles i november 2019 hävdade Elon Musk från scenen att Cybertrucks ”Armor Glass”-fönster var praktiskt taget okrossbara, men när man skulle demonstrera detta och kastade en metallkula på var och en av dem gick de sönder. Musk försökte rädda situationen genom att skämtsamt hävda att fönstren redan var skadade från en tidigare demonstration.

Trots fadäsen togs Cybertruck emot med iver och frenesi från köpsugna spekulanter och förhandsbeställningarna drog i gång. I Sverige kunde man förhandsboka den och ställa sig i en digital kö genom att betala 1 000 kronor i deposition.

Men sedan kom dråpslaget. Cybertuck skulle inte få något typgodkännande inom EU i sin nuvarande form. Den tyska bilprovningen TÜV slog larm om att konstruktionen var trafikfarlig. Vid en krock skulle i princip ingenting deformeras, i stället skulle de åkande utsättas för enorma krafter.

I dagsläget är det oklart hur framtiden ser ut för Cybertruck i Europa. Vill man chansa på att den kommer i en modifierad form kan man naturligtvis stå kvar i kön och hoppas på att man behåller sin plats, i annat fall kan man kontakta Tesla och få tillbaka sina pengar.

Kontakta i så fall Tesla på telefonnummer 08-446 860 57 och tryck #4 för att komma till rätt avdelning. Där uppger du ditt namn och meddelar att du vill avbryta din förhandsbeställning. Enligt Tesla ska du då få en återbetalning av pengarna inom 5-10 dagar. Skulle det mot förmodan bli något strul och pengarna inte kommer in på ditt konto så ska du höra av dig igen och då tar de dina bankuppgifter och gör en manuell insättning.