Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Så fungerar Lynk-medlemskap – vi provar

Äga bil är så 2019. Mikael Stjerna testar det nya sättet att ha bil och går med i Lynk-klubben. Hyr en Lynk, och hyr ut till andra!

Tro inte för en sekund att Lynk & Co är ett vanligt bilmärke. Lynk säljer inte bilar, kunderna är i stället medlemmar i klubben.
– Efter att bilindustrin sett likadan ut i över 100 år är det dags för något nytt. Det vi har åstadkommit under de senaste tolv månaderna visar att bilindustrin aldrig mer kommer bli den samma, säger Alain Visser, en lågmäld vd på Lynk & Co.
Bilarna kan köpas av medlemmarna, men den stora affärsidén är att hyra ut bilarna på korttidskontrakt. 5 500 kronor per månad, en månad i taget. Kunderna, förlåt, medlemmarna kan säga upp avtalet när som helst, och görs det 20 dagar innan nästa månadshyra så stryks den.

Allt ingår. Försäkring, skatt, service och reparationer. Det enda man betalar är bränsle och parkeringsavgifter. Korttidskontrakt, allt inkluderat… kanske ringer det en klocka hos våra riktigt gamla läsare. Visst är det en smula likt den där dammiga affärsidén från förra seklet – ”biluthyrning”? Avis, Hertz, Budget, du vet.
Men det här är en helt annan sak. Jag låter Lisa Jonsson, PR-strateg på FLB Europa förklara vad som skiljer en modern medlem från en mossig kund.
– Det finns en anledning till att vi kallar våra kunder för medlemmar, de är en del av en gemenskap. Medlemmar har tillgång till en rad evenemang, som livemusik, filmvisningar och DJ-spelningar på Lynk & Co:s klubbar, förklarar Lisa Jonsson.
Det ska kanske tilläggas att FLB sköter PR-funktionen för Lynk i Sverige.

På Lynk-klubben i Stockholm kan jag hänga och träffa mina nya klubbkompisar. Lynk-gänget.På Lynk-klubben i Stockholm kan jag hänga och träffa mina nya klubbkompisar. Lynk-gänget.På Lynk-klubben i Stockholm kan jag hänga och träffa mina nya klubbkompisar. Lynk-gänget.
Enligt Lynk bryr de sig inte om hur många bilar de säljer. Men fram till mars har de fått iväg 10 000 bilar i Europa.Enligt Lynk bryr de sig inte om hur många bilar de säljer. Men fram till mars har de fått iväg 10 000 bilar i Europa.Enligt Lynk bryr de sig inte om hur många bilar de säljer. Men fram till mars har de fått iväg 10 000 bilar i Europa.
1 AV 2
På Lynk-klubben i Stockholm kan jag hänga och träffa mina nya klubbkompisar. Lynk-gänget.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Enligt Lynk bryr de sig inte om hur många bilar de säljer. Men fram till mars har de fått iväg 10 000 bilar i Europa.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Det bästa har vi sparat till sist. För att riktigt trycka in det mondänt cirkulära i budskapet bjuder Lynk in sina medlemmar i själva affärsmodellen. Alla medlemmar som hyr – eller till äventyrs äger – en Lynk inte bara får, de till och med uppmuntras att hyra ut sina bilar. Eller som Lynk uttrycker det, de delar sin bil med andra medlemmar. Delningsekonomi är lika 2022 som omikron.
Delad glädje är dubbel glädje. Dessutom minskar det månadskostnaden. För att uttrycka det med Lynks egna ord: ”Lynk & Co:s bildelning skapar en ny standard med problemfria resor, flexibel tillgång till bilar och ett hållbart mobilitetsalternativ genom att minska trafikstockningar och använda färre bilar oftare.” Kort sagt: Halleluja!
Självklart är Teknikens Värld med och testar framtidståget. Helt inkognito, privat, ska jag testa livet som medlem i Lynk & Co. 

Första steget tas framför bildskärmen. Lynk har nämligen inget så mossigt som bilhandlare. Istället har man en hemsida.
”Kör en jäkligt bra bil” står det på hemsidan.
Lynk finns som hybrid och som laddhybrid med elektrisk räckvidd på 69 kilometer. Båda med samma hyra, och då är det inget snack om saken. Det får bli en laddhybrid.
”Bygg bil”-funktionen har en dragning åt det minimalistiska. Det enda jag kan välja är svart eller blå, med eller utan dragkrok. Utrustningen är å andra sidan omfattande. Eller som Lynk uttrycksfullt målar upp bilden, ”allt fantastiskt är standard”. Bland nymodigheterna finns bilkameran, ”Journey Camera”, som tar selfies av föraren eller filmar omgivningen.
Innan beställning bokar jag en provkörning. Mest för att jag är nyfiken på bilfir.., nej… showroom, nej… helskotta, Lynk-klubben alltså!
För det är ingen vanlig bilhall. Det lovar Lynk på hemsidan:
”Lynk & Co-klubbarna utgör centrum i vårt universum. Där kan du delta i evenemang och träffa andra medlemmar i lugn och ro. Utan jobbiga säljare och utan press.”

Bilköpet görs på billigaste möjliga sätt, online, utan nämnvärda lönekostnader.Bilköpet görs på billigaste möjliga sätt, online, utan nämnvärda lönekostnader.Bilköpet görs på billigaste möjliga sätt, online, utan nämnvärda lönekostnader.
Rebecka Rundberg är klubbchef i Stockholm.Rebecka Rundberg är klubbchef i Stockholm.Rebecka Rundberg är klubbchef i Stockholm.
1 AV 2
Bilköpet görs på billigaste möjliga sätt, online, utan nämnvärda lönekostnader.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Rebecka Rundberg är klubbchef i Stockholm.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Just i dag hänger inga andra medlemmar här och kollar på konsten på väggarna. I stället träffar jag Miguel från Madrid. Han är alltså ingen jobbig bilsäljare, utan en trevlig prick som råkar vara anställd av Lynk.
Miguel följer med på en kortare provtur och märkligt nog tycker han att bilen är fin och att priset är bra.
– Det är mycket som ingår i priset, man kan inte jämföra med en vanlig privatleasing, säger Miguel.
Inte för att jag bryr mig. Det sköna med att skriva på för en månad är att det kan göras med en lätt hand. Andrahandsvärde spelar ingen roll, inte heller utrustning och färg. Är den bullrig? Räckvidden kort? Spelar ingen roll. Gillar jag inte bilen förnyar jag inte hyran.

Klubbchefen Rebecka Rundberg hälsar att jag är välkommen att hänga med på After Work-häng som snart går av stapeln. Och varför inte följa med på löparrunden som startar utanför klubben nästa vecka?
Hemma vid datorn fyller jag min bil­beställning och två veckor senare står jag på parkeringsplatsen utanför Centralstationen i Stockholm. Dags för bilhämtning.
Ett par killar från biltransportföretaget Tidler kommer, nästan på minuten. Jag får två nycklar i handen men någon närmare introduktion av bilen bjuds jag inte på. ”Nej, vi bara lämnar bilarna till kunderna. Men den här bilen kommer direkt från fabriken, den har bara gått sju mil” berättar den trevliga Tidler-föraren som raskt skyndar vidare till nästa leverans. 

Ensam bakom ratten. Ska jag hänga med kompisarna på Lynk Club nu när jag har bilen på riktigt? Men det är i princip omöjligt att hitta en parkeringsplats där. Det får bli en annan gång. Jag kör hem med nyförvärvet istället. En ny bil för 5 500 kronor. Är det billigt eller dyrt? Vi får se – nu ska jag försöka dela med mig av bilen.

I nästa del!

Bli din egen biluthyrning! Så enkelt är det att tjäna pengar på din Lynk genom bildelning.