Så hög blir din bils skatt efter årsskiftet – lista med 100-tals bilar
Än en gång är det dags för förändrade fordonsskatter i Sverige när de från och med den 1 januari 2020 baseras på koldioxidutsläppen enligt WLTP-mätmetoden i stället för den föråldrade NEDC-körcykeln. Vissa bilar berörs inte alls medan andra får kraftigt höjd skatt. Här är de nya skattebeloppen för över 300 bilmodeller som saluförs i Sverige.
Den 1 juli 2018 förändrades det svenska fordonsskattesystemet med införandet av det så kallade bonus/malus-systemet. Bilar som släpper ut låga halter koldioxid premieras med låg eller till och med väldigt låg skatt (360 kronor är ett grundbelopp som ingen bil kommer undan). Dessutom utgår en statlig bonus till bilar som släpper ut extra låga koldioxidnivåer – under 60 gram per kilometer (en gräns som justeras till 70 gram per kilometer från och med 1 januari 2020). Maximal bonus på 60 000 kronor får elbilar, som inte släpper ut koldioxid vid körning. Laddhybrider får en bonus beräknad på hur mycket koldioxid som släpps ut, exempelvis en Volkswagen Passat Sportscombi GTE som släpper ut 32 gram koldioxid per kilometer enligt NEDC-körcykeln berättigar köparen till en bonus på 33 344 kronor. Bonusen blir dock högre för den denna bil från och med nästa år, bland annat då utsläppen är lägre med nya WLTP-körcykeln som gynnar eldrift mer än NEDC-körcykeln.
Viktig om nya skatten
Det är endast nya bilar som registreras efter årsskiftet, det vill säga från och med den 1 januari 2020, som berörs av den nya skatten. Nya bilar som registreras innan detta datum berörs inte. Bilar som redan är registrerade berörs inte heller.
Den 1 januari 2020 är det dags för nya fordonsskatter – igen. Själva beräkningsmallen är densamma som tidigare, i stället är det beräkningssättet för bilars koldioxidutsläpp som påverkar hur mycket en bilägare ska betala i skatt. Hittills har fordonsskatten grundat sig på bilarnas koldioxidutsläpp enligt NEDC-mätmetoden som snart är helt utfasad i och med övergången till WLTP-mätmetoden som bättre påminner om verklig körning. Det resulterar i högre koldioxidutsläpp för väldigt många bensin- och dieseldrivna bilar, dock inte laddhybriderna (med några undantag, exempelvis Volvos Twin Engine-modeller).
Högre koldioxidutsläpp betyder högre skatt, och precis som tidigare straffas bilar som släpper ut mer än 95 gram per kilometer hårdare än de bilar som inte kommer över gränsen. Bilar som släpper ut över 140 gram per kilometer straffas ännu hårdare.
Denna så kallade malus-del i fordonsskattesystemet, som straffas ”högutsläppare”, ska leda oss konsumenter till att köpa mer bränslesnåla bilar med lägre koldioxidutsläpp. Malus-delen är endast aktiv under en bils tre första år efter registrering. Därefter återgår bilens skatt till ett betydligt lägre belopp.
Även små bilar, som av gemene man upplevs som snåla, drabbas av den kraftigt förhöjda fordonsskatten under bilens första tre levnadsår. Exempelvis en Ford Fiesta med 100-hästars bensinmotor har i dag 1 262 kronor i årlig skatt, men i och med att koldioxidutsläppet för modellen ökar från 106 till 126 gram per kilometer (första siffran är NEDC-värdet, andra siffran WLTP-värdet) ökar också skatten kraftigt till 2 902 kronor per år under de tre första åren.
En annan populär modell bland många andra, Nissan Qashqai med 1,3-liters bensinmotor, framhjulsdrift och automatlåda, blir även den väldigt mycket dyrare sett till den årliga skatten. Registreras en sådan modell innan kommande årsskifte, det vill säga senast den 31 december 2019, får ägaren betala 2 574 kronor i skatt per år under tre år. Registreras samma bil efter årsskiftet, från den 1 januari 2020 och framåt, blir skatten 128 procent högre, nämligen 5 869 kronor per år i tre år. En höjning som är kännbar för många plånböcker.
Längst ned i denna artikel finner du en lista där vi har plockat ut 370 bilmodeller som säljs i Sverige och jämfört respektive bils skatt vid registrering innan kommande årsskifte med den skatt som gäller om bilen registreras efter årsskiftet. Av våra 370 bilar är det en populär pickup som blir dyrast, Volkswagen Amarok med dubbelhytt kostar nämligen ägaren 21 016 kronor i skatt varje år. Den är alltså dyrare än många prestandabilar som släpper ut ungefär lika mycket koldioxid. Det beror på att Amaroken är dieseldriven och prestandabilarna är bensindrivna. Dieseldrivna bilar åläggs nämligen en form av straffbeskattning.
I listan nedan kan du ta del av de tio bilar som dras med högst fordonsskatt med start nästa år. Samtliga bilar drogs med hög fordonsskatt redan tidigare i och med att koldioxidutsläppen är höga oavsett mätmetod.
Bilarna med högst skatt från 1 januari 2020
I listan nedan har vi plockat ut de tio bilar som drabbas av störst skatteökning per år – i reda pengar. En 150-hästars dieseldriven Nissan Qasqai med fyrhjulsdrift och automatlåda höjer sig koldioxidvärde med 51 gram per kilometer när NEDC blir WLTP vid årsskiftet. Det betyder 5 722 kronor extra i skatt varje år under tre år. Modellen kostar i skatt nämligen 10 290 kronor per år i stället för 4 568 kronor om exakt samma modell registreras innan årsskiftet.
Bilarna med störst höjning av skatten i kronor
Nedan har vi plockat ut ännu en topp 10-lista baserad på vår enorma lista längst ned, nämligen listan över de tio bilar som drabbas av störst procentuell skattehöjning. Vi noterar att det är främst småbilar och hybrider, som enligt NEDC-körcykeln släpper ut under 95 gram per kilometer men enligt WLTP-körcykeln hoppar över denna ”magiska gräns”, som drabbas av stora höjningar procentuellt sett. Exempelvis lilla Peugeot 208 med 130-hästars bensinmotor och automatlåda får förhöjd skatt med enorma 751,7 procent då den enligt NEDC ligger på 83 gram per kilometer men enligt WLTP hoppar upp till hela 128 gram koldioxid per kilometer. Den går alltså från 360 kronor per år (vid registrering fram till och med 31 december 2019) till 3 066 kronor per år under de tre första åren (vid registrering efter årsskiftet). Efter de tre åren återgår modellen till ett lägre skattebelopp om 734 kronor.
Bilarna med störst höjning av skatten i procent
Nedan kan du fördjupa dig i utvecklingen av fordonsskatten för hela 370 bilmodeller på den svenska marknaden. Utöver modell och drivmedel redovisar vi respektive bils koldioxidutsläpp enligt NEDC-mätmetoden (som gäller för bilar som registreras fram till och med den 31 december 2019) samt enligt WLTP-mätmetoden (som alltså gäller från och med den 1 januari 2020), årlig skatt om den registreras innan samt efter årsskiftet 2019/2020, och höjningen i kronor samt i procent. Bilar som redan är registrerade berörs inte av förändringen.
Som du ser drabbas inte elbilar och laddhybrider av skattehöjningar då de fortsatt ligger under 95 gram koldioxid per kilometer och därmed fortfarande bara dras med fordonsskattesystemets grundbelopp på 360 kronor.
Listan är baserad på de 50 bäst säljande bilmodellerna i Sverige under 2019, och är därefter kryddad med ett stort antal andra populära bilmärken och modeller. Vi har av praktiska skäl inte kunnat inkludera samtliga bilmodeller och modellversioner i Sverige.
Koldioxidvärdena vi redovisar är för respektive bilmodells instegsversion. Om samma bil extrautrustas och förses med större hjul ökar värdena allt som oftast.
Du kan scrolla listan i sidled för att se samtliga kolumner. Fungerar utmärkt på framför allt mobiltelefoner. Om du i stället vill se listan i bildformat, klicka här.
https://datawrapper.dwcdn.net/K3FPz/1/
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se