Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Äkta bil, äkta ägare, men en fejkad annons. Någon annan lade ut Claes Hoffstens Alfa på Blocket.Äkta bil, äkta ägare, men en fejkad annons. Någon annan lade ut Claes Hoffstens Alfa på Blocket.Äkta bil, äkta ägare, men en fejkad annons. Någon annan lade ut Claes Hoffstens Alfa på Blocket.
Äkta bil, äkta ägare, men en fejkad annons. Någon annan lade ut Claes Hoffstens Alfa på Blocket. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Så lurar Blocket-bedragarna dig!

Premium Den bil du är intresserad av, många tusenlappar billigare än närmaste annan annons. Kanske något lättlagat fel som anledning till det låga priset. Kort sagt, ditt livs bilaffär. Enda problemet? Bilen finns inte, och du blir blåst på pengar av den du tror är säljaren.

Det började höra av sig vänner och bekanta till Claes Hoffsten. Stämde det ­verkligen, att hans Alfa Romeo 90 nu låg ute för försäljning till endast 22 000 kronor, mindre än en tredjedel mot det ­verkliga ­värdet? Och stämde den uppgivna orsaken till det låga priset, att handbromsen var trasig? Svaret var förstås nej på båda frågorna. Bilen var förvisso till salu, men det fanns nu två ­annonser på samma bil. I den nya annonsen hade en bedragare tagit bilder från Claes riktiga annons, skrivit en ny text och till och med skapat ett Blocket-alias och mailadress med nästan samma namn som Claes. För en oinvigd kändes annonserna närapå lika legitima. Till och med den kund som bemödat sig kolla upp bilens ägare i bilregistret kunde ju se att ”rätt” person stod som avsändare till annonsen.