Foto: Sestovic

Så lurar du biltjuven

Den vanligaste bilstölden görs inte av lyxligor med avancerad teknik, den sker när du har tankarna på annat håll. Här är några gatusmarta tips för hur du skyddar dig.

I vardagslunket är det lätt att lämna hjärnan hemma och då passar biltjuven på. Det är nämligen en myt att dagens bilstölder i huvudsak görs av ligor med raffinerad teknik med sikte på dyra bilar. De flesta görs nämligen när chansen ges. Richard Gladman på IAM RoadSmart ger här tips på hur du med enkla medel kan hålla tjuven borta.

Välj parkeringsplats med omsorg. Även ”fina gatan” kan vara dålig. Se till att platsen är upplyst då tjuvar föredrar att jobba ostört. Om möjligt, välj en bevakad parkeringsplats.

Se till att ha nycklarna nära dig. Förvara dem inte i en jacka eller väska som du hänger av dig. I hemmet bör du inte lägga nycklarna nära brevlådeinkastet eller fönster.

Lämna inga saker synliga i bilen. Inte bara värdesaker. Viktiga papper kan leda till identitetsstöld. Gnugga bort ringen på vindrutan från eventuell GPS – tjuven kan lockas tro att den ligger i handskfacket.

Lämna inte bilen på tomgång obevakad. Att bara kolla i bagageluckan med motorn på är fullt tillräckligt för en biltjuv.

Se till att bilen är låst även när du betalar på bensinmacken. Håll koll på reservnyckeln om den ordinarie krånglar för att försäkra dig om att kunna låsa efter dig. En del tjuvar har fjärrstyrda hjälpmedel så kolla runt om någon betraktar dig lite väl ingående.

Brittiska IAM RoadSmart har som uppgift att öka trafikanters medvetenhet och har 92 000 medlemmar.