Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Världs arkiv

Så många bilar måste Volkswagen köpa tillbaka i Sverige

Volkswagen har sålt tusentals bilar som inte var ämnade att gå till försäljning, bilarna var nämligen så kallade förseriebilar. Mest drabbade är tyska VW-ägare, men även i Sverige berörs bilägare.

I onsdags skrev vi en mycket uppmärksammad artikel om att Volkswagen under tolv års tid, mellan 2006 och 2018, olagligt har sålt flera tusen bilar som inte har ingått i den normala serieproduktionen utan har varit så kallade förseriebilar. Det vill säga bilar som skiljer sig från den slutliga produkten.

Denna typ av bilar går normalt till skrotning, efter att de tjänat sitt syfte som ”testbänk” inför den riktiga produktionen, eftersom de kan innehålla avvikelser och defekter som inte är lämpliga för trafik (ibland kan avvikelserna även vara gynnsamma).

De bilar som inte skrotas kan gå till försäljning om de uppfyller en rad krav samt att alla avvikelser/defekter noggrant dokumenteras både hos tillverkaren och myndigheter samt att både återförsäljare och köpare informeras om bilarnas status. Volkswagen har dock inte upplyst varken myndigheter eller återförsäljare och köpare. De har enligt uppgift inte heller koll på vad de sålda förseriebilarna har för olika brister/avvikelser och vilka bilar som besitter vad. Därför tvingas de nu till återkallelse av de olagliga bilarna, på initiativ av tyska transportmyndigheten KBA som i sin tur upplystes av Volkswagen i september 2018, två år efter Volkswagens vd Herbert Diess fick kännedom om fallet.

Tyska åklagare har inlett en process som ska avgöra om det rör sig om bedrägeri.

Enligt Volkswagen handlar det om totalt 6 700 bilar, som är olagliga att framföra i trafik, världen över varav 4 000 återfinns i Volkswagens hemland Tyskland. Tyska Handelsblatt säger sig dock ha sett interna Volkswagen-dokument och menar att det egentligen rör sig om närmare 17 000 bilar.

Teknikens Värld har varit i kontakt med Volkswagen Sverige för att få information om svenska bilägare berörs och i så fall hur många.

Svaret är att endast fem bilar i Sverige är av denna förserietyp som alltså inte får framföras i trafik utan korrekt godkännande, vilket de alltså saknar. Samtliga fem bilar är direktimporterade.

Ägarna till de berörda bilarna i Sverige kommer att kontaktas av Volkswagen Sverige med ett meddelade om återköp.

Vad som händer om en ägare motsätter sig återköpet är okänt. Bilen är ju enligt lag icke giltig att framföra på väg.

Bilen på bilden ovan har inget med artikeln att göra.

Uttalande från Volkswagen Sverige

Volkswagen AG har själva upptäckt att totalt 6 700 bilar som eventuellt inte motsvarar normal seriestandard har sålts i världen under åren 2006-2018. Det handlar framförallt om så kallade förseriebilar, det vill säga bilar som tillverkats före den officiella försäljningen av modellen har startat.

Volkswagen har i nära samarbete med myndigheter beslutat sig för att genomföra en återkallning av dessa bilar, eftersom det kan finnas en risk att de består av delar som inte genomgått sedvanlig godkännandeprocess för framtida teknisk utveckling.

Volkswagen känner inte till att några former av olyckor eller skador har kunnat kopplas till den här typen av bilar, men åtgärden görs ändå i förebyggande syfte för att undvika att den risken ens ska finnas.

I Sverige vet vi att det finns fem berörda bilar. Samtliga är direktimporterade. Vi kommer att kontakta dessa kunder.