Så mycket drar bilen i verkligheten
Teknikens Världs förbrukningsmätningar visar verkliga siffror. Vi kör testerna i vår egenutvecklade Sverigecykel, det gör inte resten av världen. Men våra tester stämmer överens med verkligheten.
Det har sedan länge varit känt att den verkliga bränsleförbrukningen skiljer sig kraftigt från biltillverkarens uppgifter i EU-körcykeln. Från biltillverkarnas sida framhålls bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp alltjämt som avgörande försäljningsargument, men för fler och fler bilköpare spelar siffrorna mindre roll. Den som är någorlunda insatt i bilbranschen vet nämligen att siffrorna ljuger och att den av tillverkaren uppgivna förbrukningen har mycket lite med verkligheten att göra.
Förbrukningssiffran som står i faktabladet och i reklamen för en bil grundas på den så kallade EU-körcykeln, en av EU-länderna standardiserad körcykel som används på alla bilmodeller som säljs i Europa. Standardiseringar som underlättar för konsumenterna är bra, men i det här fallet har det slagit fel då biltillverkarna är mer intresserade av att konstruera bilar som är snåla i EU-körcykeln i stället för att vara det ute på vägen.
Detta är Sverigecykeln
Hur mycket drar din bil egentligen? Tillverkarnas siffror baserade på EU-körcykeln ligger alltid långt ifrån verkligheten, vilket vi inte kunde acceptera. Därför lade vi stora resurser på att utveckla en egen körcykel – en testmetod som vi använt oss av sedan 2007. Ett av de första momenten är att köra den testade bilen i vår vägsimulator för att ta reda på den verkliga bränsleförbrukningen samt motoreffekt och kraft. I Sverigecykeln kör vi testbilarna identiskt utifrån svenska körförhållanden, därför skiljer sig ofta våra resultat från biltillverkarnas uppgifter som utgår från EU-körcykeln. Även hästkraftsantal samt vridmoment kan avvika mer än vad som är acceptabelt. Flera exempel har visat att nyblivna bilägare fått upprättelse efter våra mätningar där det visat att just deras modell inte levt upp till broschyrbladens mer teoretiska faktasiffror.
Teknikens Värld har sedan 2007 mätt bränsleförbrukning i vår egenutvecklade körcykel som vi kallar Sverigecykeln. Sverigecykeln är hårdare och mer rättvisande än EU-körcykeln, inte bara för att den bättre efterliknar verklig körning i Sverige utan för att bilarna som mäts på vägsimulatorn, även kallad rullande landsväg, ser ut och fungerar precis som de gör i trafik. De har normal standardutrustning och väger alltså ungefär lika mycket som den bil du funderar på att köpa.
Ända sedan vi började med Sverigecykeln har vi sett att tillverkarnas uppgifter om bränsleförbrukning är gravt missvisande och under förra året märktes ingen förbättring.
Under 2014 testade vi på Teknikens Värld 135 bilar och i tabellerna nedan har vi sammanställt förbrukningssiffrorna för ett urval av bilarna uppdelade i fem klasser. Siffrorna visar att det snarare är regel än undantag att bilarna drar 20-30 procent mer än vad som uppges av tillverkarna. I extremfallen ligger förbrukningen omkring 50 procent över den uppgivna. Allra värst är nya Ford Mondeo TDCi 150, Mercedes C 220 BlueTec samt Renault Clio TCe 90 som drar 56, 57 respektive otroliga 78 procent mer än vad som anges i faktabladet.
Just Ford Mondeo och Mercedes C-klass var förra årets största viktfuskare. Den testade Mondeon vägde 279 kg mer än vad som stod i registreringsbeviset och i C-klassen var det 245 kg övervikt. Det är inte bara körkortet som är i fara när man kör med en för tung bil, även plånboken kan få sig en törn. Här har du hela listan på hur mycket bilarna faktiskt drar. Inga fantasisiffror, bara renodlad, verklig fakta.
Teckenförklaring
SV = Sverigecykeln (verklig förbrukning)
EU = EU-körcykeln
Småbilsklass
Golfklass
Mellanklass
Storbilsklass
SUV-klass
Kommentar: Sammanställningen av bränslemätningarna för 2014 års testbilar visar mest rött. Väldigt få bilar håller vad de lovar och i värsta fall drar de nästan dubbelt så mycket mot vad som anges i de officiella siffrorna.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se