Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så mycket tappar 20 toppsäljande bilar i värde

Premium Vi har låtit Bilpriser.se analysera andrahandsvärdet för bilarna på försäljningstoppen. Toyota med hybriddrift tappar minst i värde sett till kronor och ören medan en eldriven Tesla Model 3 har högst andrahandsvärde av samtliga bilar.

Andrahandsvärdet avslöjar bilarnas och drivlinornas attraktivitet på begagnatmarknaden. Vi bad landets ledande bilprisanalysföretag, Bilpriser.se, analysera andrahandsvärdet för de 20 mest sålda bilmodellerna i Sverige. På grundval av prisstatistik, lagersiffror från bilhandeln och auktionspriser har de räknat ut ett troligt värde för bilarna tre år framåt i tiden, när bilarna är begagnade och har körts 6 000 mil.

I topp ligger prisvärda och förnuftiga bilmodeller. Begagnatköparna är nämligen ekonomiska och betalar bara för nyttiga egenskaper. I botten hittar vi dieseldrivna, relativt stora kombimodeller – BMW 520d och Audi A6 40 TDI. Men allra mest, sett till reda pengar, tappar eldrivna Tesla Model 3, enda elbilen på topp 20-listan. Men trots att den tappar nästan 90 000 kronor per år i värde är inte totalekonomin dålig. Elbilen kompenserar den höga värdeminskningen med högst andrahandsvärde efter tre år i kombination med låg driftkostnad. I stället för att tanka bensin för 40 000 kronor per år köper Tesla-ägaren el för 6 000 kronor. Totalkostnaden blir relativt konkurrenskraftig.