Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik LIndgren / Teknikens Värld

Så tyder du nya däckmärkningen

EU:s däckmärkning är utformad som en energimärkning på exempelvis kylskåp. Länge har vinteregenskaperna för vinterdäck undantagits från märkningen, men från 1 maj 2021 finns nya märkningar.

Alla personbilsdäck märks, utom dubbdäck och regummerade däck. Tidigare har skalan för rullmotstånd och våtgrepp varit A-G men är från den 1 maj 2021 A-E, där A är bäst och E sämst. Under en övergångsperiod kommer det att finnas däck märkta både på nya och gamla sättet.
Du känner igen nya märkningen på QR-koden uppe till höger, den kan du kan skanna med din smarta telefon för mer information.

Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Rullmotstånd

Hur lätt rullar däcket? Det är detsamma som bränsle­ekonomi och graderas från A till E där A är effektivast. I graderingen finns en färgskala från grönt till rött. Det känner du igen från dekaler på vitvaror.

Våtegenskaper

Våtegenskaper där ­greppet vid inbromsning på våt asfalt mäts och graderas från A till E, dessutom med en färgskala från mörkblått (A) till ljusblått (E).

Omgivningsljud

Ljudmärkningen på däck handlar om hur mycket däcket låter utanför bilen. Resultatet redovisas både med antalet decibel samt med skalan A-D.

Snögrepp

Snögreppsmärkningen, även kallad alptopp/snöflinga, indikerar att däcket enligt lag är godkänt som vinterdäck.

Isgrepp

Om däcket även har isgreppsmärkningen är däcket, enligt tillverkaren, anpassat för isiga vägar i Norden.