Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så undviker du mätarskruvade bilar

Mätarskruvade bilar är tyvärr vanligare än vad man tror, även svensksålda bilar råkar ut för mätarfiffel. Följ vår guide till hur du skyddar dig mot mätarskruvning så kan du tryggt handla bil i fortsättningen – även från privatsäljare.

Vår artikel i går om svensksålda och mätarskruvade bilar på Blocket blev snabbt den största snackisen i bil-Sverige och på mindre än ett dygn har tiotusentals redan läst om fusket och lyssnat på telefonsamtalet där vi konfronterar mätarfifflaren.

Men hur ska du skydda dig så att du inte köper grisen i säcken, det vill säga en mätarskruvad bil? Med sunt förnuft och några registerkontroller kommer du långt. Följ vår enkla guide för att undvika att bli lurad.

1. Bilregistret

Ta ett utdrag från bilregistret. På transportstyrelsen.se kan du få uppgifter om antal ägare och senaste besiktning. Via fax kan du få namn på de tre senaste ägarna och via SMS-tjänst (kräver WyWallet) kan du få reda på nuvarande ägaren. Man kan även ringa till Transportstyrelsen för att komma över bilens uppgifter. Är det inte samma person som säljer bilen som står som ägare så ska du vara vaksam. Har det varit flera ägare under kort tid blinkar den stora varningslampan. Många bedragare registrerar bilen på tre bulvaner för att en spekulant inte ska komma i kontakt med den ”riktiga”, förra ägaren.

2. Besiktningshistorik

I Transportstyrelsens register står bara mätarställningen för den senaste kontrollbesiktningen. Det är därför mätarskojare först skruvar mätaren och sedan besiktigar om bilen. Lösningen är att kontrollera historiken på biluppgifter.se. Servicen är gratis och där kan du se mätarställningar även från tidigare besiktningstillfällen. Bilar som är nyare än tre år har dock inte hunnit besiktigats alls och är därför attraktiva för mätarskojare.

3. Bilens servicebok

Många förfalskade servicehäften är slarvigt gjorda. Det saknas uppgifter om levererande nybilshandlare. Stämplarna kommer från samma firma och är signerade med samma bläckpenna. En gång såg vi ett servicejobb som visade sig vara daterat till midsommarafton. Kontrollera om servicestämplarna matchar ägarnas bostadsorter. Bästa sättet att stämma av serviceboken är att ringa verkstäderna som har stämplat häftet. Till sist; moderna elektroniska serviceböcker är att föredra ur säkerhetssynpunkt. Ingen kan i efterhand korrigera miltalen i generalagentens databas.

4. Säljaren

Bilen är viktigast, men säljaren avslöjar också mycket. Gör aldrig upp en affär på en bensinstation eller en parkeringsplats. Googla säljaren, den som har för vana att lura bilköpare nämns garanterat i ganska många forumstrådar. Finns det inga kontaktuppgifter alls på namnet är det en person som vill hålla sig undan. En enkel sak är att kontrollera telefonnumret – ett okänt kontantkortsnummer inger inte förtroende.