Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Se upp för dessa bedragare när du säljer bilen

Försäkringsbolagen har fått in allt fler anmälningar av en viss typ av bluffmetod som går ut på att bedra privatpersoner som säljer sina bilar på nätet.

Försäkringsbolaget If skriver i ett pressmeddelande att de under de senaste månaderna har fått in fem anmälningar om en viss metod av bluff som går ut på att lura av privatpersoner deras bilar. Så här går bluffen till:

En privatperson lägger ut en säljannons på nätet, exempelvis Blocket, och blir kontaktad av ett företag som säger sig kunna hjälpa till att sälja bilen snabbt. Ibland säger de sig redan ha en köpare till bilen. Det låter ju toppen, men som med nästan allting som låter för bra är det sällan sant.

Säljaren och firman stämmer träff någonstans där det avtalas fram, med underskrift och allt, att firman ska sälja bilen och så fort så har skett ska pengar sättas in på bilägarens konto. Säljaren överlämnar nycklar och bil till firman som åker iväg från platsen. Säljaren kommer aldrig mer att se röken av bilen, inte heller några pengar.

– Samma grundregel gäller i ett sådant här fall som när man säljer en bil direkt till en privatperson – gå inte med på några delbetalningar eller likande utan behåll bilen fram till att du fått köpesumman, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Bluffirmorna kan verka seriösa med vackra hemsidor och fina papper för avtalsskrivning, men allt är bara ett spel för galleriet. De kan hävda att de har avtal med olika försäkringsbolag, bilorganisationer och till och med Transportstyrelsen – men så är det så klart inte, allt är båg för att få bilägaren att känna sig (falskt) trygg.

Om man som bilägare lämnar ifrån sig bilnycklar och bil till någon som bedrar en så kan man inte anmäla det som stöld, då det inte är stöld. Säljaren har ju lämnat ifrån sig fordonet frivilligt. Därför går det inte att söka ersättning via bilförsäkringen.

– Det går dock fortfarande att använda rättsskyddet i försäkringen för att anlita en advokat om man vill och kan ta bluffarna till rätten, säger Dan Falconer.

Det finns seriösa firmor med samma upplägg som bluffirmorna men där pengarna kommer in på kontot som de ska, det kan dock vara svårt att skilja på de seriösa och oseriösa. Därför är det ett måste att kolla upp firman som kontaktar säljaren/bilägaren via exempelvis en googling. Råd & Röns så kallade Svarta Listan kan också vara en idé att kika på.

Enklaste botemedlet mot att inte bli lurad är att sälja bilen på egen hand. Vill du ändå låta en firma sälja bilen åt dig, sök då upp firman och inte tvärtom.

Så slipper du bli lurad vid bilförsäljningen

Försäkringsbolaget If har sammanställt fyra punkter som kan vara bra att ta i beaktning vid försäljning av bilen.

Läs på om eventuella företag som kontaktar dig – kolla allt ifrån nätrecensioner till Råd och röns svarta lista.

Kräv legitimation av den person du träffar, oavsett om denne är privatperson eller från ett företag.

Vill personen provköra bilen? Åk med!

Lämna inte över alla bilnycklar och behåll även registreringsbeviset fram till att affären är klar.