Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Oljefiltret på vår Passat sitter aningen svåråtkomligt. Men med upprullade skjortärmar går allt.
Oljefiltret på vår Passat sitter aningen svåråtkomligt. Men med upprullade skjortärmar går allt.
Oljefiltret på vår Passat sitter aningen svåråtkomligt. Men med upprullade skjortärmar går allt.
Oljefiltret på vår Passat sitter aningen svåråtkomligt. Men med upprullade skjortärmar går allt. Foto: Glenn Lindberg

Serva bilen själv och spara tusenlappar

Man måste inte lämna in bilen till verkstaden och betala flera tusen kronor för service. Med måttliga mekarkunskaper, en utförd bilbesiktning och reservdelar för några hundralappar så har man en komplett grundservice.

Kan man göra service på sin bil själv eller är det bäst att lämna in den till en verkstad? Vårt enkla svar är: Ja, du kan absolut göra din service själv och nej, du behöver inte lämna in bilen och låta någon annan göra servicen. Ett något mer utvecklande svar är: Olika bilmodeller kräver olika serviceåtgärder av varierande omfattning och kostnad. Till vårt testobjekt, en Volkswagen Passat 1,8T från 2004, erbjuder Volkswagen en grundservice, även kallad LongLifeservice eller en basservice som främst är utformad för bilar av årsmodell 1985–2002. Basservicen består i stort av oljebyte, byte av olje- och luftfilter samt olika så kallade okulära besiktningar. Man tittar alltså på olika delar och avgör om de är trasiga eller inte. Grundservicen är mer omfattande men ändå inte omöjlig att genomföra för en lekman, och det är den som behövs för vår trötta Passat.

Kupéfiltret bör bytas med jämna mellanrum. Vilket som är nytt och vilket som är gammalt kan man nästan räkna ut med förbundna ögon. Foto: Glenn Lindberg

Volkswagens specifikation för grundservicen ser oöverstiglig ut. Totalt listas 23 punkter, men i instruktionsboken hittar vi ett mer detaljerat serviceprotokoll som visar hela 31 punkter. Volkswagen i Hammarby Sjöstad vill ha 5 165 kronor för jobbet. Låter nästan billigt för 31 punkter. Men när vi synar protokollet närmare och jämför med beskrivningen av den nyligen genomförda kontrollbesiktningen ser vi att bilprovningen redan har gjort det mesta av det som är listat i serviceprotokollet.

Stämplat och klart

VW-service: 5 165 kr.

TV-Service: 1 156 kr.

(Kupéfilter 145 kr, oljefilter

152,50 kr, luftfilter 178,50 kr,

olja 4 liter 680 kronor.)

Kommentar: VW-verkstan säger inte hur lång tid deras service tar men vi gör jobbet på ca 30 min.

En av punkterna som bockas av vid kontrollbesiktningen men som även verkstaden tar betalt för är strålkastarkontroll. Några andra är besiktning av hjulupphängningar och bromssystem. En servicepunkt heter ”kontroll av skick och spänning av kilrem”. Det låter svårt men eftersom vår bil fick ny kilrem vid 18 000 mil vågar vi anta att den håller än, kontrollen kan alltså vänta. Merparten av servicepunkterna är lätta att själv utföra, en ”okulär besiktning” kräver inga verktyg eller direkta förkunskaper. Oljefilter, luftfilter och kupéfilter byts på en kvart. Även oljebytet går fort och kräver ett minimum av verktyg och arbetsinsats.

De utbytesfilter och motoroljan vi har köpt kostar totalt 1 156 kronor. En kontrollbesiktning hos Opus kostar 350 kronor. För 1 506 kronor och en knapp halvtimmes arbete har vi gjort en grundservice på Passaten, att jämföra med 5 165 kronor för en service på märkesverkstad.

Servicestämpeln då? Vår egen Teknikens Värld-servicestämpel i bilens servicebok är förstås inte vatten värd i jämförelse med en VW-stämpel, men hur stor betydelse har en sådan när bilen är tio år gammal och värd cirka 25 000 kronor? Man ska verkligen tycka om sin bil för att lägga en femtedel av bilens värde på en enda service.

Världens bästa servicestämpel? Givetvis, om du frågar oss. Ytterst tveksamt om du frågar bilhandlaren. Foto: Glenn Lindberg