Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Skärpt malus-skatt i sommar

Från och med i sommar kommer samtliga bensin- och dieseldrivna bilar att bli dyrare då regeringen höjer fordonsskatten för dessa.

Regeringen föreslår höjd malusskatt från och med 1 juni 2022. Det som ändras är den nedre gränsen för när malusskatt börjar tas ut, från dagens 90 gram till 75 gram. Malusskatten är 107 kronor per gram precis som tidigare.

Den övre gränsen för förhöjd malus tidigareläggs också. Tidigare var det 130 gram. Från och med i sommar gäller 125 gram. Bilar som släpper ut mer än så kostar 132 kronor per gram. Även den skattesatsen är oförändrad.

LÄS OCKSÅ: Rekorddyr diesel 

Sammantaget är det inte särskilt många fler bilmodeller som drabbas av malusskatt helt enkelt av den anledningen att väldigt få bilar släpper ut mellan 75-90 gram. Men eftersom man börjar räkna malusskatt tidigare kommer samtliga bensin- och dieseldrivna bilar blir dyrare (ej retroaktivt, utan gäller endast nyregistrerade bilar). En bensindriven småbil som släpper ut 110 gram per kilometer kostar i dag 2 500 kronor per år under tre år i malusskatt. Från och med i sommar kommer samma bil att kosta 4 105 kronor per år i malusskatt under tre år.

Regeringen har dock fortfarande inte sagt något om hur man ska lösa den brist i bonuskassan som uppstått. Bonusen betalas ut 6,5 månader i efterskott. Bonusberättigade bilar som såldes förra hösten ska alltså få bonuspengar i vår. Pengarna för detta ändamål är dock slut hos Transportstyrelsen som sköter utbetalningarna.