Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fabian Kirchbauer

Skoda Superb-ägare mest nöjda med sin bil

De som kör Superb är alltså mest nöjda med sina bilar. Minst nöjda är Opel Astra-ägarna. I Autopedias tredje undersökning kan vi också se att Ford Focus-ägarna anser sin bil vara roligast med ägare till Honda CR-V är minst nöjda med bränsleförbrukningen.

Nu presenterar Autopedia sin tredje undersökning baserad på vad nybilsköpare och -ägare tycker och tänker efter bilinköpet.

 I första undersökningen fick ägarna säga sitt om bilhandlarna. Där placerade sig Mini i topp medan Fiat fick sämst betyg och därmed norpade åt sig bottenplaceringen.

 I andra undersökningen var det dags för bilägarna att berätta vad de anser om sina bilar. Resultatet presenterades på bilmärkesnivå. Skoda hamnade i topp medan Renault återfanns i andra änden av listan.

I dag presenteras tredje undersökningen och nu preciseras resultatet på bilmodellsnivå tack vare att Autopedia anser sig ha fått in tillräckligt med svar efter, precis som i förra undersökningen, sex veckors ägande. Totalt har man fått in över 22000 svar från nybilsägare under en period om sex månader. Precis som tidigare har bilmodeller med färre än 30 inkomna svar exkluderats i listorna.

 Mest nöjda nybilsägare sett till helheten är de som har köpt Skoda Superb. Andra nöjda ägare är de som kör Volkswagen Tiguan, Kia Cee’d, Skoda Yeti och BMW 5-serie. Strax under absoluta toppen hittar vi Toyota Avensis-ägarna och precis inom topp tio finner vi dem som har köpt Volvo S80. S60 ligger också bra till på en tolfteplats medan XC60, XC70 och XC90 placerar sig i mitten. De minst nöjda Volvo-ägarna kör V50 och V70 som ligger strax ovanför botten.

 I absoluta botten hittar vi Opel Astra där ägarna är minst nöjda. Hyundai i40-ägarna är inte heller överdrivet nöjda, precis som Renault Clio-ägarna och – något förvånande – Toyota Yaris-ägarna.

 Andra intressanta kategorier utöver helheten är exempelvis bilarnas bekvämlighet. Föga förvånande hamnar de lite större och oftast mer påkostade modellerna BMW 5-serie och Audi A6 i topp i nämnd ordning. Men även här lägger sig Volkswagen Tiguan högt upp. Volvo ligger väldigt högt upp med alla sina modeller bortsett från XC90 som placerat sig i mitten och V50 som tillhör bottensegmentet. Ägarna av Subaru XV är minst nöjda med bekvämligheten. Skoda Octavia-ägarna är faktiskt inte mycket mer nöjda än XV-ägarna.

 Hur rolig en bil är kan definitivt avgöra vilken bil som ska införskaffas, åtminstone gäller det för en ansenlig del av bilköparna. Här landar inte BMW högst upp (dock plats två och tre) utan det gör Ford Focus. Nya Volvo V40 hamnar högt på en femteplats. Fyra Volvo-modeller tillsammans med Toyota Avensis hamnar på de fem bottenplaceringarna, strax under Volkswagen Passat.

 De ägare som är mest nöjda med sin nya bils förbrukning är de som kör Audi A3. Peugeot 208 är inte mycket sämre den, inte heller Volkswagen Golf och BMW 1-serie. I botten finner vi Volvos XC-modeller samt, med absolut minst nöjda ägare, Honda CR-V. Noterbart är att merparten av bilarna i botten är suvar och crossovers, bortsett från Audi A4 som slår sig in bland de högbyggda fordonen.

 Kvalitetskänslan är ofta en viktig aspekt när man köper bil. Här lägger Audi, BMW och Volkswagen beslag på de sju översta platserna. Därefter är det fortsatt tyskt och svenskt med inslag från Toyota. Bilmodeller från övriga Europa, från Sydkorea samt Japan hamnar långt ned i listan över kvalitet. Även om Volvo har två modeller högt upp i listan är övriga Volvo-modeller inte bättre än att de hamnar på nedre halvan.

 Ta nu och granska listorna nedan som bjuder på mycket information och kan tolkas på många sätt. Vissa kategorier är mer diffusa än andra, exempelvis säkerhet. Vad baserar nybilsägarna sina omdömen kring säkerheten på? Euro NCAP? Egna erfarenheter? Diffust som sagt.

 Lastutrymme är en annan diffus kategori. Exempelvis kan en Volvo V50 anses rymlig för paret utan barn medan tvåbarnfamiljen är besvikna i tron om att den skulle rymma familjens barnvagnar, väskor och annat.

 Notera, som ovan nämnt, att bilmodeller där färre än 30 svar inkommit har exkluderats.

Resultat kundbarometer 2012